Σ
υνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και στο δημοσιόγραφο Νίκο Σβέρκο
«Ήθελαν να περικοπούν οι συντάξεις και τώρα αναγκάζονται να ψηφίσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης»
· Εκκωφαντική η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τη Βουλή. Είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους το να απουσιάζουν οι πρωθυπουργοί από τις συζητήσεις στη Βουλή, τώρα έχουμε το παράδοξο να απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που υπάρχει ψήφιση θετικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία.
· Τόσο η ψήφιση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσο και η κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς κανένα μέτρο λιτότητας, αποτυπώνει και τη βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας
· Αναγκάζονται να ψηφίσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης, αποκατάστασης των αδικιών και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ενώ περίμεναν και εύχονταν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρα λιτότητας και περικοπών.
· Κάθε φορά που η Ν.Δ. απογυμνώνεται από τα επιχειρήματα της καταστροφολογίας, καταφεύγει στο γνώριμο δρόμο της συζήτησης για την ανομία. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι με τη συνεχή επίκληση της βίας και της εγκληματικότητας θα μπορέσει να αποδράσει από την στρατηγική του ήττα στα ζητήματα της οικονομίας.
· Δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να το συνδέσουν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
· Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους – εκκλησίας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και της υλοποίησης μιας ιστορικής συμφωνίας που έχει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές. Μεγάλο κομμάτι της αντίδρασης υποκινείται από πολιτικά κίνητρα και όχι από ειλικρινή ανησυχία για το μισθολογικό των ιερέων.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
- Καλημέρα κα Σβίγκου. Είχαμε χθες την ψήφιση ενός ακόμα θετικού μέτρου, από αυτά που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είδαμε όμως να εκτοξεύονται και πολύ σφοδρές κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης με αφορμή τον προϋπολογισμό. Τελικά, βεβαίως, υπερψήφισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης το μέτρο αυτό, που ελαφρύνει 250 χιλιάδες ανθρώπους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αλλά και αγρότες. Και, πραγματικά, είναι να απορεί κανένας και ποια θα είναι και η επόμενη φάση σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση. Πείτε μας ένα σχόλιο γι’ αυτά.
Χθες είχαμε για μια ακόμα φορά την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τα έδρανα της Βουλής. Είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους το να απουσιάζουν οι πρωθυπουργοί από τις συζητήσεις στη Βουλή, τώρα έχουμε το παράδοξο να απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που υπάρχει ψήφιση θετικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία.
Είναι ένα γεγονός τεράστιας σημασίας η ψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό πιστεύω το καταλαβαίνουν ακόμα περισσότερο οι ελεύθεροι επαγγελματίες τους οποίους αφορά η ψήφιση αυτού του μέτρου. Είναι το δεύτερο μέτρο στη σειρά μετά την ψήφιση της καταβολής των αναδρομικών, από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Όλα τα μέτρα αυτά θα έρθουν την επόμενη περίοδο στη Βουλή.
Και, βέβαια, τόσο η ψήφιση αυτών των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσο και η κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς κανένα μέτρο λιτότητας, αποτυπώνει και τη βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας.
Αποτελεί την μεγαλύτερη διάψευση της καταστροφολογίας της Ν.Δ. και όσων θα ήθελαν να συνεχιστεί η λιτότητα, να περικοπούν οι συντάξεις, να ευνοηθούν οι ισχυροί έναντι των αδυνάμων. Τώρα αναγκάζονται να ψηφίζουν και θα αναγκαστούν και την επόμενη περίοδο να ψηφίσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης, αποκατάστασης των αδικιών και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ενώ περίμεναν και εύχονταν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρα λιτότητας και περικοπών. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε τη συζήτηση που κάναμε πριν από ένα χρόνο και τα καταστροφικά πρωτοσέλιδα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, βλέπουμε ποια είναι η στρατηγική ήττα της Ν.Δ..
Γι’ αυτό το λόγο απουσίαζε και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διαψευστεί σε όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του, πόνταρε όλα τα λεφτά στην αποτυχία της χώρας και στην αποτυχία της κυβέρνησης. Και τώρα, βέβαια, έχει το θράσος και βλέπουμε και τις εφημερίδες του αντιπολιτευτικού Τύπου και τα κανάλια να μιλούν για παροχές και παροχολογία, πιστεύοντας ότι έτσι θα υποτιμήσουν τη σημασία των μέτρων που ψηφίζονται αυτές τις μέρες.
- Λένε και κάτι άλλο, ότι όλα αυτά γίνονται για προεκλογικούς σκοπούς. Ότι, δηλαδή, δίδονται αυτές οι ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους και, βεβαίως, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά επίσης και η αποφυγή για παράδειγμα της μείωσης των συντάξεων του 2019, όλα αυτά έχουν προεκλογική στόχευση.
Τώρα λένε ότι αυτά έχουν προεκλογική στόχευση; Ένα μήνα πριν έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πραγματικότητα.
Καταλαβαίνω ότι κάθε μέρα που περνάει και όσο μεγαλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ., ενδεχομένως θα εφεύρει και νέους τρόπους να αποδράσει από την πραγματικότητα. Αλλά, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλά 600 χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Γεγονός είναι ότι θα αυξηθούν οι μισθοί μέσω της κατάργησης του υποκατώτατου και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Όλα αυτά αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία και της υλοποίησης ενός μεταμνημονιακού σχεδίου, στο οποίο προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η στήριξη των αδύναμων και των μεσαίων στρωμάτων.
Και, βέβαια, κάθε φορά που η Ν.Δ. απογυμνώνεται από τα επιχειρήματα της καταστροφολογίας, καταφεύγει και στο γνώριμο δρόμο της συζήτησης για την ανομία. Και γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε και την κατάθεση της σημερινής επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Ακριβώς. Επ’ αυτού, είπατε πριν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση που είχε να κάνει….
Και να πει και τα επιχειρήματά του και να ακουστεί η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν εκκωφαντική η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τη Βουλή.
- Ισχύει. Θα βρεθεί, όμως, σήμερα για να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αναφορικά με τα ζητήματα της ανομίας και ιδιαίτερα ξεκινώντας από τα ζητήματα της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Αναμένεται, μάλιστα, σήμερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αν με το πόρισμα Παρασκευόπουλου – έτσι έχει ονομαστεί στο προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Γιατί θεωρείτε επιλέγει η Ν.Δ. αυτό το πεδίο να έρθει και να αντιπαρατεθεί με τον Πρωθυπουργό;
Γιατί θεωρεί λανθασμένα, κατά την άποψή μου, και αυτό θα αποδειχθεί και σήμερα στη Βουλή μέσα από την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ότι αυτό είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρεί ότι με τη συνεχή επίκληση της βίας και της εγκληματικότητας θα μπορέσει να αποδράσει από την στρατηγική του ήττα για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά, θα σας έλεγα, συγκεκριμένα για το πόρισμα της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, ότι η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που έχει εντοπίσει τα φαινόμενα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συγκρότησε και τη λεγόμενη Επιτροπή Παρασκευόπουλου.
Αυτοί οι οποίοι δεν έκαναν καμία συζήτηση επί της ουσίας και μάλιστα πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα αυτό πριν καν το διαβάσουν, ήταν η ίδια η Ν.Δ. και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επειδή δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γενικεύσουν υπαρκτά φαινόμενα χαμηλής παραβατικότητας, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, για διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Και όχι, βέβαια, αυτό που κάνει η Ν.Δ. η οποία δυσφημεί και συκοφαντεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και έχει οργανώσει μια ολόκληρη εκστρατεία δυσφήμισής του έτσι ώστε να το συνδέσει με την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έτσι και αλλιώς το ίδιο έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και εκεί αναφέρθηκε στη λεγόμενη βία και ανομία στα πανεπιστήμια, ακριβώς για να το συνδέσει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16.
- Καταλαβαίνω εννοείτε, δηλαδή, ότι η Ν.Δ. παίρνει ένα υπαρκτό ζήτημα με συγκεκριμένο όμως τρόπο το οποίο μπορεί να λυθεί….
Το μεγαλοποιεί….
- Το μεγαλοποιεί για να πάει μετά και να πει πρέπει να γίνουν 30 πανεπιστήμια για να μην υπάρχει ανομία.
Και δεν προτείνει καμία λύση. Και, βέβαια, η συκοφαντία έχει να κάνει και με τα ψέματα τα οποία λέει η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί, όπως γνωρίζετε και εσείς και οι περισσότεροι από αυτούς που μας ακούνε, το ακαδημαϊκό άσυλο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει για παράδειγμα το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν καλύπτει τα κακουργήματα. Σε καμία περίπτωση. Αυτό το γνωρίζει η Ν.Δ. Γνωρίζει τους νόμους. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ψεύδεται, συνεχίζει να συκοφαντεί και συνεχίζει να θέτει ως προτεραιότητά της την κατάργηση του ασύλου. Θα το δούμε φαντάζομαι και σήμερα αυτό.
- Είναι βέβαιον. Γιατί άλλωστε είχε στηρίξει και την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία προ ετών.
- Τώρα πάμε και σε κάτι άλλο, που άπτεται λίγο και της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά αφορά περισσότερο τις σχέσεις τις πραγματικές σχέσεις, τις ρεαλιστικές σχέσεις. Διασύνδεση, ας πούμε, τον εναγκαλισμό που υπάρχει ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία. Και μιλώ για την συζήτηση που έχει ανοίξει, πολύ έντονη συζήτηση, αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μου φαίνεται τώρα -είναι τώρα μια δικιά μου οπτική- ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει λόγω αυτής της συμφωνίας μια έντονη συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην πραγματικότητα βλέπουμε μια νηνεμία. Και όλη συζήτηση, όλη θα έλεγα η δύσκολη συζήτηση, έχει μεταφερθεί στους κόλπους της εκκλησίας, όσο και στο συντηρητικό στρατόπεδο. Γιατί θεωρείτε ότι έχει συμβεί αυτό;
Εμείς, καταρχάς, σε ό, τι μας αφορά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους – εκκλησίας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και της υλοποίησης μιας ιστορικής συμφωνίας που έχει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οπότε, επιλέγουμε να εξαντλήσουμε τον διάλογο για να γίνουν κατανοητά από όλους τα οφέλη αυτής της συμφωνίας.
Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι έχει υπάρξει μια σειρά ωμών παρεμβάσεων για την υπονόμευση αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Είδαμε την Ν.Δ. να αλλάζει θέση μέσα σε δύο μέρες και από εκεί που χαιρέτιζε αυτήν την συμφωνία, στο τέλος την απέρριψε, προσπαθώντας, μάλιστα, να παρέμβει και στα εσωτερικά της ιεραρχίας. Όπως, επίσης, έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και απειλές μελών της ιεραρχίας περί λευκής απεργίας, προτρέπουν μάλιστα και τους ιεράρχες σχετικά με το τι θα ψηφίσουν. Όλα αυτά δείχνουν και μια προσπάθεια διέγερσης των συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουμε και εδώ, όπως και στην συζήτηση στην οποία αναφερθήκαμε και πριν περί βίας και εγκληματικότητας, την επικράτηση της ακροδεξιάς ατζέντας και της ακροδεξιάς πτέρυγας εντός της Ν.Δ.
Ενώ πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να βρει υποστήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή επιλύει ζητήματα και εκκρεμότητες δεκαετιών, βλέπουμε ότι η αντίδραση της Ν.Δ. υπαγορεύεται και από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επειδή δεν θέλουνε σε κανένα ζήτημα να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, αλλά και επειδή επιβάλλεται η ακροδεξιά πτέρυγας της Ν.Δ. στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια ακόμα φορά.
- Κα Σβίγκου, ξέρετε, λέτε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανάγκη να διευθετηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία και ιδιαίτερα και για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Κατανοητό και θα λέγαμε αυτονόητο. Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα. Μήπως μέσα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης υπάρξει υποχώρηση σε θέματα τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερες διεκδικήσεις από την πλευρά της εκκλησίας, για παράδειγμα το θέμα του μισθολογίου, μάλλον του μισθοδοτικού τρόπου με τον οποίο αμείβονται οι ιερείς; Γιατί κάποιοι λένε ότι εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις από τους ίδιους, τότε ίσως η κυβέρνηση είναι ευεπίφορη στο να κάνει ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις έναντι της εκκλησίας.
Δεν καταλαβαίνω πού έχει κάνει τις υποχωρήσεις. Καταλαβαίνω ότι σε μια συμφωνία για να είναι αποδεκτή υπάρχουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Αυτό αποτυπώνει και η συμφωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού. Βέβαια, πρέπει να απαντηθούν και οι ειλικρινείς αγωνίες μελών του Κλήρου, σχετικά με τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αυτό θα γίνει και γι’ αυτό έχει και σχετικές συναντήσεις και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Γαβρόγλου.
Ένα μεγάλο κομμάτι της αντίδρασης υποκινείται από πολιτικά κίνητρα και όχι από ειλικρινή ανησυχία για το μισθολογικό των ιερέων. Δεν υπάρχει καμία διακινδύνευση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ιερέων. Αυτό που υπάρχει είναι διακριτοί ρόλοι, πράγμα το οποίο ευνοεί τόσο την εκκλησία, ώστε να επικεντρωθεί στον πνευματικό της ρόλο, όσο και την Πολιτεία.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/11/2018
υνέντευξη της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, στον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο» και στο δημοσιόγραφο Νίκο Σβέρκο
«Ήθελαν να περικοπούν οι συντάξεις και τώρα αναγκάζονται να ψηφίσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης»
· Εκκωφαντική η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τη Βουλή. Είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους το να απουσιάζουν οι πρωθυπουργοί από τις συζητήσεις στη Βουλή, τώρα έχουμε το παράδοξο να απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που υπάρχει ψήφιση θετικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία.
· Τόσο η ψήφιση των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσο και η κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς κανένα μέτρο λιτότητας, αποτυπώνει και τη βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας
· Αναγκάζονται να ψηφίσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης, αποκατάστασης των αδικιών και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ενώ περίμεναν και εύχονταν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρα λιτότητας και περικοπών.
· Κάθε φορά που η Ν.Δ. απογυμνώνεται από τα επιχειρήματα της καταστροφολογίας, καταφεύγει στο γνώριμο δρόμο της συζήτησης για την ανομία. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι με τη συνεχή επίκληση της βίας και της εγκληματικότητας θα μπορέσει να αποδράσει από την στρατηγική του ήττα στα ζητήματα της οικονομίας.
· Δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να το συνδέσουν με την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
· Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την αναγκαιότητα εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους – εκκλησίας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και της υλοποίησης μιας ιστορικής συμφωνίας που έχει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές. Μεγάλο κομμάτι της αντίδρασης υποκινείται από πολιτικά κίνητρα και όχι από ειλικρινή ανησυχία για το μισθολογικό των ιερέων.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:
- Καλημέρα κα Σβίγκου. Είχαμε χθες την ψήφιση ενός ακόμα θετικού μέτρου, από αυτά που είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της ΔΕΘ, είδαμε όμως να εκτοξεύονται και πολύ σφοδρές κατηγορίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης με αφορμή τον προϋπολογισμό. Τελικά, βεβαίως, υπερψήφισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης το μέτρο αυτό, που ελαφρύνει 250 χιλιάδες ανθρώπους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, αλλά και αγρότες. Και, πραγματικά, είναι να απορεί κανένας και ποια θα είναι και η επόμενη φάση σε αυτή την πολιτική αντιπαράθεση. Πείτε μας ένα σχόλιο γι’ αυτά.
Χθες είχαμε για μια ακόμα φορά την απουσία του κ. Μητσοτάκη από τα έδρανα της Βουλής. Είχαμε συνηθίσει στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους το να απουσιάζουν οι πρωθυπουργοί από τις συζητήσεις στη Βουλή, τώρα έχουμε το παράδοξο να απουσιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε φορά που υπάρχει ψήφιση θετικών μέτρων για την ελληνική κοινωνία.
Είναι ένα γεγονός τεράστιας σημασίας η ψήφιση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό πιστεύω το καταλαβαίνουν ακόμα περισσότερο οι ελεύθεροι επαγγελματίες τους οποίους αφορά η ψήφιση αυτού του μέτρου. Είναι το δεύτερο μέτρο στη σειρά μετά την ψήφιση της καταβολής των αναδρομικών, από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ. Όλα τα μέτρα αυτά θα έρθουν την επόμενη περίοδο στη Βουλή.
Και, βέβαια, τόσο η ψήφιση αυτών των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσο και η κατάθεση του προϋπολογισμού χωρίς κανένα μέτρο λιτότητας, αποτυπώνει και τη βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για τη στήριξη της κοινωνίας.
Αποτελεί την μεγαλύτερη διάψευση της καταστροφολογίας της Ν.Δ. και όσων θα ήθελαν να συνεχιστεί η λιτότητα, να περικοπούν οι συντάξεις, να ευνοηθούν οι ισχυροί έναντι των αδυνάμων. Τώρα αναγκάζονται να ψηφίζουν και θα αναγκαστούν και την επόμενη περίοδο να ψηφίσουν μέτρα κοινωνικής στήριξης, αποκατάστασης των αδικιών και ανασυγκρότησης της οικονομίας, ενώ περίμεναν και εύχονταν να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέτρα λιτότητας και περικοπών. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε τη συζήτηση που κάναμε πριν από ένα χρόνο και τα καταστροφικά πρωτοσέλιδα μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, βλέπουμε ποια είναι η στρατηγική ήττα της Ν.Δ..
Γι’ αυτό το λόγο απουσίαζε και ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διαψευστεί σε όλες τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις του, πόνταρε όλα τα λεφτά στην αποτυχία της χώρας και στην αποτυχία της κυβέρνησης. Και τώρα, βέβαια, έχει το θράσος και βλέπουμε και τις εφημερίδες του αντιπολιτευτικού Τύπου και τα κανάλια να μιλούν για παροχές και παροχολογία, πιστεύοντας ότι έτσι θα υποτιμήσουν τη σημασία των μέτρων που ψηφίζονται αυτές τις μέρες.
- Λένε και κάτι άλλο, ότι όλα αυτά γίνονται για προεκλογικούς σκοπούς. Ότι, δηλαδή, δίδονται αυτές οι ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους και, βεβαίως, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά επίσης και η αποφυγή για παράδειγμα της μείωσης των συντάξεων του 2019, όλα αυτά έχουν προεκλογική στόχευση.
Τώρα λένε ότι αυτά έχουν προεκλογική στόχευση; Ένα μήνα πριν έλεγαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν πραγματικότητα.
Καταλαβαίνω ότι κάθε μέρα που περνάει και όσο μεγαλώνει το στρατηγικό αδιέξοδο της Ν.Δ., ενδεχομένως θα εφεύρει και νέους τρόπους να αποδράσει από την πραγματικότητα. Αλλά, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, αλλά 600 χιλιάδες συνταξιούχοι θα έχουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Γεγονός είναι ότι θα αυξηθούν οι μισθοί μέσω της κατάργησης του υποκατώτατου και της αύξησης του κατώτατου μισθού.
Όλα αυτά αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της στήριξης της κυβέρνησης στην κοινωνία και της υλοποίησης ενός μεταμνημονιακού σχεδίου, στο οποίο προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη αποτελεί η στήριξη των αδύναμων και των μεσαίων στρωμάτων.
Και, βέβαια, κάθε φορά που η Ν.Δ. απογυμνώνεται από τα επιχειρήματα της καταστροφολογίας, καταφεύγει και στο γνώριμο δρόμο της συζήτησης για την ανομία. Και γι’ αυτόν τον λόγο είχαμε και την κατάθεση της σημερινής επίκαιρης ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
- Ακριβώς. Επ’ αυτού, είπατε πριν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρέθηκε χθες στη Βουλή, προκειμένου να συμμετάσχει στη συζήτηση που είχε να κάνει….
Και να πει και τα επιχειρήματά του και να ακουστεί η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν εκκωφαντική η απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες από τη Βουλή.
- Ισχύει. Θα βρεθεί, όμως, σήμερα για να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αναφορικά με τα ζητήματα της ανομίας και ιδιαίτερα ξεκινώντας από τα ζητήματα της ανομίας στα Πανεπιστήμια. Αναμένεται, μάλιστα, σήμερα σύμφωνα με το ρεπορτάζ, να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό αν με το πόρισμα Παρασκευόπουλου – έτσι έχει ονομαστεί στο προηγούμενο διάστημα, αναφορικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια και τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Γιατί θεωρείτε επιλέγει η Ν.Δ. αυτό το πεδίο να έρθει και να αντιπαρατεθεί με τον Πρωθυπουργό;
Γιατί θεωρεί λανθασμένα, κατά την άποψή μου, και αυτό θα αποδειχθεί και σήμερα στη Βουλή μέσα από την αντιπαράθεση των δύο πολιτικών αρχηγών, ότι αυτό είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για την αξιωματική αντιπολίτευση. Θεωρεί ότι με τη συνεχή επίκληση της βίας και της εγκληματικότητας θα μπορέσει να αποδράσει από την στρατηγική του ήττα για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
Αλλά, θα σας έλεγα, συγκεκριμένα για το πόρισμα της επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας, ότι η κυβέρνηση ήταν η πρώτη που έχει εντοπίσει τα φαινόμενα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο συγκρότησε και τη λεγόμενη Επιτροπή Παρασκευόπουλου.
Αυτοί οι οποίοι δεν έκαναν καμία συζήτηση επί της ουσίας και μάλιστα πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα αυτό πριν καν το διαβάσουν, ήταν η ίδια η Ν.Δ. και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επειδή δεν θέλουν να λύσουν τα προβλήματα στα πανεπιστήμια, αλλά το μόνο που θέλουν είναι να δυσφημίσουν και να συκοφαντήσουν το δημόσιο πανεπιστήμιο, να γενικεύσουν υπαρκτά φαινόμενα χαμηλής παραβατικότητας, ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να συζητήσουμε με ειλικρίνεια για τα προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου, για διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού πανεπιστημίου. Και όχι, βέβαια, αυτό που κάνει η Ν.Δ. η οποία δυσφημεί και συκοφαντεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και έχει οργανώσει μια ολόκληρη εκστρατεία δυσφήμισής του έτσι ώστε να το συνδέσει με την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Έτσι και αλλιώς το ίδιο έπραξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Και εκεί αναφέρθηκε στη λεγόμενη βία και ανομία στα πανεπιστήμια, ακριβώς για να το συνδέσει με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16.
- Καταλαβαίνω εννοείτε, δηλαδή, ότι η Ν.Δ. παίρνει ένα υπαρκτό ζήτημα με συγκεκριμένο όμως τρόπο το οποίο μπορεί να λυθεί….
Το μεγαλοποιεί….
- Το μεγαλοποιεί για να πάει μετά και να πει πρέπει να γίνουν 30 πανεπιστήμια για να μην υπάρχει ανομία.
Και δεν προτείνει καμία λύση. Και, βέβαια, η συκοφαντία έχει να κάνει και με τα ψέματα τα οποία λέει η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Γιατί, όπως γνωρίζετε και εσείς και οι περισσότεροι από αυτούς που μας ακούνε, το ακαδημαϊκό άσυλο σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει για παράδειγμα το εμπόριο ναρκωτικών. Δεν καλύπτει τα κακουργήματα. Σε καμία περίπτωση. Αυτό το γνωρίζει η Ν.Δ. Γνωρίζει τους νόμους. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να ψεύδεται, συνεχίζει να συκοφαντεί και συνεχίζει να θέτει ως προτεραιότητά της την κατάργηση του ασύλου. Θα το δούμε φαντάζομαι και σήμερα αυτό.
- Είναι βέβαιον. Γιατί άλλωστε είχε στηρίξει και την αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία προ ετών.
- Τώρα πάμε και σε κάτι άλλο, που άπτεται λίγο και της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά αφορά περισσότερο τις σχέσεις τις πραγματικές σχέσεις, τις ρεαλιστικές σχέσεις. Διασύνδεση, ας πούμε, τον εναγκαλισμό που υπάρχει ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία. Και μιλώ για την συζήτηση που έχει ανοίξει, πολύ έντονη συζήτηση, αναφορικά με την εκκλησιαστική περιουσία και την συμφωνία που υπήρξε ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μου φαίνεται τώρα -είναι τώρα μια δικιά μου οπτική- ενώ θα περίμενε κανείς να υπάρχει λόγω αυτής της συμφωνίας μια έντονη συζήτηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο, στην πραγματικότητα βλέπουμε μια νηνεμία. Και όλη συζήτηση, όλη θα έλεγα η δύσκολη συζήτηση, έχει μεταφερθεί στους κόλπους της εκκλησίας, όσο και στο συντηρητικό στρατόπεδο. Γιατί θεωρείτε ότι έχει συμβεί αυτό;
Εμείς, καταρχάς, σε ό, τι μας αφορά δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε από την αναγκαιότητα του εξορθολογισμού των σχέσεων κράτους – εκκλησίας στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και της υλοποίησης μιας ιστορικής συμφωνίας που έχει μόνο οφέλη και για τις δύο πλευρές. Οπότε, επιλέγουμε να εξαντλήσουμε τον διάλογο για να γίνουν κατανοητά από όλους τα οφέλη αυτής της συμφωνίας.
Καταλαβαίνουμε, όμως, ότι έχει υπάρξει μια σειρά ωμών παρεμβάσεων για την υπονόμευση αυτής της ιστορικής συμφωνίας. Είδαμε την Ν.Δ. να αλλάζει θέση μέσα σε δύο μέρες και από εκεί που χαιρέτιζε αυτήν την συμφωνία, στο τέλος την απέρριψε, προσπαθώντας, μάλιστα, να παρέμβει και στα εσωτερικά της ιεραρχίας. Όπως, επίσης, έχουμε δει τις τελευταίες μέρες και απειλές μελών της ιεραρχίας περί λευκής απεργίας, προτρέπουν μάλιστα και τους ιεράρχες σχετικά με το τι θα ψηφίσουν. Όλα αυτά δείχνουν και μια προσπάθεια διέγερσης των συντηρητικών αντανακλαστικών της ελληνικής κοινωνίας.
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουμε και εδώ, όπως και στην συζήτηση στην οποία αναφερθήκαμε και πριν περί βίας και εγκληματικότητας, την επικράτηση της ακροδεξιάς ατζέντας και της ακροδεξιάς πτέρυγας εντός της Ν.Δ.
Ενώ πρόκειται για μια συμφωνία η οποία θα μπορούσε να βρει υποστήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση, ακριβώς επειδή επιλύει ζητήματα και εκκρεμότητες δεκαετιών, βλέπουμε ότι η αντίδραση της Ν.Δ. υπαγορεύεται και από μικροπολιτικές σκοπιμότητες, επειδή δεν θέλουνε σε κανένα ζήτημα να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση, αλλά και επειδή επιβάλλεται η ακροδεξιά πτέρυγας της Ν.Δ. στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια ακόμα φορά.
- Κα Σβίγκου, ξέρετε, λέτε ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ανάγκη να διευθετηθούν οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία και ιδιαίτερα και για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Κατανοητό και θα λέγαμε αυτονόητο. Υπάρχει, όμως, ένα ερώτημα. Μήπως μέσα στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης υπάρξει υποχώρηση σε θέματα τα οποία δημιουργούν μεγαλύτερες διεκδικήσεις από την πλευρά της εκκλησίας, για παράδειγμα το θέμα του μισθολογίου, μάλλον του μισθοδοτικού τρόπου με τον οποίο αμείβονται οι ιερείς; Γιατί κάποιοι λένε ότι εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις από τους ίδιους, τότε ίσως η κυβέρνηση είναι ευεπίφορη στο να κάνει ακόμα μεγαλύτερες υποχωρήσεις έναντι της εκκλησίας.
Δεν καταλαβαίνω πού έχει κάνει τις υποχωρήσεις. Καταλαβαίνω ότι σε μια συμφωνία για να είναι αποδεκτή υπάρχουν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Αυτό αποτυπώνει και η συμφωνία μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού. Βέβαια, πρέπει να απαντηθούν και οι ειλικρινείς αγωνίες μελών του Κλήρου, σχετικά με τα μισθολογικά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αυτό θα γίνει και γι’ αυτό έχει και σχετικές συναντήσεις και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο κ. Γαβρόγλου.
Ένα μεγάλο κομμάτι της αντίδρασης υποκινείται από πολιτικά κίνητρα και όχι από ειλικρινή ανησυχία για το μισθολογικό των ιερέων. Δεν υπάρχει καμία διακινδύνευση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ιερέων. Αυτό που υπάρχει είναι διακριτοί ρόλοι, πράγμα το οποίο ευνοεί τόσο την εκκλησία, ώστε να επικεντρωθεί στον πνευματικό της ρόλο, όσο και την Πολιτεία.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
23/11/2018