Ομιλία Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Κώστα Χαμπιαούρη στη Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των έργων και πολιτικών που υλοποιούνται για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών
Επί διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη, το Υπουργικό Συμβούλιο, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του για ουσιαστικές και αποτελεσματικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν την περιφέρεια Τροόδους να συγκροτηθεί σε ελκυστικό τόπο διαβίωσης και δραστηριοποίησης, με διακριτή τοπική οικονομία υψηλής αξίας, βασισμένη στην κληρονομιά της και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον, ενέκρινε στις 12 Ιουλίου 2019 την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων (ΕΣΑΟΚ) Τροόδους, η οποία αποτελεί τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης για τον σκοπό αυτό.
Πρόκειται για μια Στρατηγική, η οποία, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι στατική, αλλά συνεχώς εμπλουτίζεται με στόχο τη δυναμική, ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, ενισχύοντας τον παραγωγικό μετασχηματισμό, την απασχόληση, τη διαβίωση και το Περιβάλλον.
Εκτός των δράσεων, έργων, σχεδίων, ενισχύσεων και προγραμμάτων που έχουν ήδη αναφερθεί από τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον έντιμο Υπουργό Εσωτερικών εστιάζω στην ανάπτυξη της νέας ορεινής οικονομίας, η οποία αποτελεί τον πυρήνα της Εθνικής Στρατηγικής.
Είναι ήδη σε εξέλιξη δράσεις που αφορούν στην καινοτομική προσέγγιση της γεωργίας, τη μεταποίηση και το νέο πρότυπο ορεινού τουριστικού προϊόντος Τροόδους. Τονίζουμε τις σημαντικότερες οριζόντιες πολιτικές που είναι:
- η ετοιμασία Νομοσχεδίων:
- για την αναγνώριση της Οικοτεχνίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο, με το οποίο θα αναγνωρίζεται η παρασκευή προϊόντων από την αγροτική οικογένεια, τα οποία θα είναι αποτέλεσμα μεταποίησης μικρής κλίμακας αγροτικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής
- για τη λειτουργία του Πολυλειτουργικού - Επισκέψιμου Αγροκτήματος. Πρόκειται για τον προσδιορισμό ειδικών όρων και προδιαγραφών ανάπτυξης και λειτουργίας πολυλειτουργικών-επισκέψιμων αγροκτημάτων προκειμένου: α) να ενισχυθεί η αγροτική δραστηριότητα, β) να προαχθούν εναλλακτικές μορφές αγροτικής δραστηριότητας, γ) να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και δ) να αναπτυχθούν δίκτυα συνεργασίας με τον τουρισμό και τις ειδικές εναλλακτικές μορφές τουρισμού
- η Αυθεντική διαδρομή εμπειριών του Υφυπουργείου Τουρισμού και οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Την ίδια στιγμή, μέσα από ένα σύνολο εν εξελίξει δράσεων, στοχεύουμε στην ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μέσα από την αναβάθμιση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων υποδομών, σε όλους τους τομείς:
- Στον τομέα της εκπαίδευσης. Εκτός των προαναφερθέντων, σημειώνουμε τη δημιουργία δύο νέων Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης σε Τριμίκλινη και Παλαιχώρι (από τη σχολική χρονιά 2021-2022), τη δημιουργία Κέντρων Επαγγελματικού Προσανατολισμού, Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, αλλά και την προσέλκυση ντόπιων και ξένων Πανεπιστημίων στις ορεινές κοινότητες. Ήδη ολοκληρώθηκε το Πανεπιστημιακό Αγρόκτημα του ΤΕΠΑΚ στη Λόφου, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιοποίηση κτηριακών εγκαταστάσεων στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς από το Τμήμα Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.
- Στον τομέα των δομών φροντίδας ηλικιωμένων αλλά και της ενίσχυσης των δομών 24ωρης φροντίδας, σημειώνουμε την ολοκλήρωση και λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Υποστήριξης Ηλικιωμένων στο Φοινί.
- Αναφέρουμε επίσης, στο πλαίσιο των δομών κοινωνικής φροντίδας:
- την εξασφάλιση Κοινωνικών Λειτουργών στα Συμπλέγματα Κοινοτήτων Σολέας, Πιτσιλιάς Λευκωσίας και Ορεινών Θερέτρων
- τη δημιουργία Κοινοτικών Φυσιοθεραπευτηρίων, όπως για παράδειγμα στον Άγιο Θεόδωρο Πιτσιλιάς που ήδη λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία
- τη δημιουργία εκδρομικού χώρου για ΑμεΑ στον Λουβαρά.
- Στον τομέα του Πολιτισμού: εκτός από το σημαντικό
έργο που αναμένεται πολύ σύντομα να πάρει σάρκα και οστά, το Ίδρυμα
Πολιτισμού Τροόδους που θα στεγάζεται στον Αμίαντο, μια σειρά άλλων
έργων βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως:
- η συντήρηση και ανάδειξη γεφυριών του Τροόδους που είναι κηρυγμένα σε Αρχαία Μνημεία Α΄ Πίνακα
- η διασύνδεση των Μνημείων UNESCO με το κεντρικό σύστημα ασφάλειας της Αστυνομίας
- η δημιουργία θεματικών μουσείων, σε πρώτη φάση, στην Πάχνα, στον Άγιο Αμβρόσιο και στο Κοιλάνι
- η δημιουργία εργαστηρίου υφαντικής στο Γούρρι
- η ολοκλήρωση της ψηφιακής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που αφορά στην προβολή και προώθηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων δράσεων των ορεινών κοινοτήτων.
- Στον τομέα των υποδομών, μεταξύ άλλων, βρίσκεται σε εξέλιξη η βελτίωση υποδομών σε στάσεις λεωφορείων σε όλες τις ορεινές κοινότητες, ως μέτρο ενθάρρυνσης και διευκόλυνσης της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών.
- Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην προώθηση και ανάπτυξη του Τροόδους σε κέντρο άθλησης, άσκησης, υγείας και ποιότητας ζωής, με πολυεπίπεδες δράσεις κι έργα, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον ΚΟΑ, την ΚΟΕΑΣ, τους Ολύμπιανς, την Κυπριακή Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης και άλλα οργανωμένα σύνολα.
- Μία σειρά άλλων δράσεων είναι σε εξέλιξη, σε συνεργασία με διάφορους φορείς. Ενδεικτικά αναφέρω:
- Με την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ευρύχου, ιδρύουμε το πρώτο Εκπαιδευτικό Κέντρο για τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα για μαθητές και το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το Φθινόπωρο του 2021, στην Ευρύχου
- Με τη Cyta, εγκαινιάζουμε τη Δευτέρα, στις 5 Απριλίου, την κινητή μονάδα της Cyta με στόχο την εξυπηρέτηση των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων
- Με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού είναι σε εξέλιξη η δημιουργία Δικτύου τουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών Κουμανδαροχωρίων.
Εκτός αυτών, αναφέρουμε ότι το Γραφείο του Επιτρόπου:
- Αποτελεί τον οριζόντιο κυβερνητικό μηχανισμό συντονισμού των προωθούμενων δράσεων, έργων και πολιτικών για ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων της Κύπρου.
- Έχει την ευθύνη εκπόνησης και παρακολούθησης της επέκτασης της Εθνικής Στρατηγικής Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων στις Επαρχίες Πάφου και Λάρνακας και των λοιπών περιοχών της Επαρχίας Λεμεσού.
- Στο πλαίσιο στήριξης κι ενημέρωσης των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και του τοπικού ενδογενούς δυναμικού, πραγματοποιεί σειρά επισκέψεων σε ορεινές κοινότητες, ενώ παράλληλα στηρίζει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κατοίκους των ορεινών περιοχών, κοινοτάρχες, οργανωμένα σύνολα, ομάδες πολιτών ή μεμονωμένες περιπτώσεις.
Εξοχότατε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι,
Όλα τα προαναφερθέντα αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της βούλησής μας, για στήριξη και ενίσχυση των κατοίκων των ορεινών περιοχών, καθιστώντας πλέον πραγματικότητα την απαρχή της αναβίωσης των ορεινών κοινοτήτων του Τροόδους.
Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να μας ικανοποιεί και να μας δικαιώνει, καθώς πρόκειται για ένα ποιοτικό και ουσιαστικό άλμα, το οποίο ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους που θέσαμε για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, απολύτως απαραίτητες για την αναγέννηση των ορεινών κοινοτήτων, μέσα από τη διαμόρφωση νέων συνθηκών κατοικίας, απασχόλησης και διαβίωσης.
Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε με προσήλωση και αποφασιστικότητα να υλοποιούμε τις πολιτικές της Κυβέρνησης και το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις ορεινές κοινότητες και να υποστηρίζουμε τους ανθρώπους των ορεινών και ειδικά τις νέες γενιές για να παραμείνουν στον τόπο τους, να δραστηριοποιηθούν και να δημιουργήσουν.
Κλείνοντας, να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω όλους τους Υπουργούς, τους πολιτειακούς αξιωματούχους, τους υπηρεσιακούς, τα διάφορα κυβερνητικά Τμήματα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Κοινοτήτων, τα Κοινοτικά Συμβούλια, τους τοπικούς παραγωγικούς, αναπτυξιακούς και επαγγελματικούς παράγοντες, καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του κοινού μας στόχου.
Προχωράμε όλοι μαζί, με σταθερά βήματα, για τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων μας και τα συνεπακόλουθα οφέλη για τους κατοίκους της ορεινής Κύπρου.