Αποσάρθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, επιβάρυνση του περιβάλλοντος και προώθηση του ηλεκτρονικού τζόγου σαν αναπτυξιακό μέτρο, διαπιστώνει το ΜέΡΑ25
Για αποσάρθρωση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν παραμένει, προώθηση του ηλεκτρονικού τζόγου σαν αναπτυξιακό μέτρο και για επιβάρυνση του περιβάλλοντος, κατηγορεί την κυβέρνηση το ΜέΡΑ25.
Ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Κρίτων Αρσένης, ανέφερε ότι στο κεφάλαιο που αναφέρεται στα εργασιακά, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο διαλύει τις συμβάσεις και «φακελώνει» τους εργαζόμενους, ενώ με άλλη ρύθμιση «φέρνει την ανάπτυξη μέσω του τζόγου και των σήριαλ, ξεπληρώνοντας γραμμάτια στους μιντιάρχες».
Ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι στο μέρος του νομοσχεδίου που αναφέρεται στα περιβαλλοντικά ζητήματα, αυτό το οποίο γίνεται είναι «να επιδοτείται ό,τι συναγωνίζεται το τοπίο, το περιβάλλον και τον Τουρισμό», επιτρέπει την τριπλάσια δόμηση στο περιβάλλον των νησιών και των παράλιων και αίρει το μόνο μέτρο που είχε μείνει ώστε να μη συγκεντρωθούν τα πάντα στην Αθήνα, όπως είπε.
Επιπλέον και μεταξύ άλλων, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ξεπερνιούνται με «φαστ τρακ» διαδικασίες τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τις ΣΔΙΤ και ανατίθεται σε τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις ο έλεγχος της υλοποίησης των επενδύσεων.
Έλλειμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και «χαλαρότητα» στην προστασία των περιβάλλοντος, διαπιστώνει η Ελληνική Λύση
Με επιφυλάξεις υποδέχεται το αναπτυξιακό νομοσχέδιο η Ελληνική Λύση και με κύρια σημεία της κριτικής της την απουσία ευνοϊκών προβλέψεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως για τους στρατηγικούς επενδυτές και τη «χαλαρότητα» με την οποία αντιμετωπίζεται η προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Β. Βιλιάρδος, το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο σε στρατηγικούς επενδυτές που έχουν τζίρο πάνω από 5 εκατ. ευρώ το έτος και απασχολούν πάνω από 40 εργαζόμενους (ωστόσο, αυτού του είδους οι επιχειρήσεις καλύπτουν - απασχολούν μόνο το 7% του συνόλου των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα), ενώ δεν αντιμετωπίζει με την ίδια εύνοια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσον αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης, το εργασιακό καθεστώς, τη φορολογία, τη σκανδαλώδη γραφειοκρατία και τον πειθαρχικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων που κωλυσιεργούν.
Επιπλέον, είπε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιχειρηματικά πάρκα όταν δεν έχουμε Κτηματολόγιο, ενώ γενικότερα για τα θέματα της πολεοδομικής νομοθεσίας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο τα αντιμετωπίζει με χαλαρότητα και αφήνει ανοιχτά παράθυρα για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών οδηγιών.