Στην Ελλάδα "χρειαζόμαστε μια ψηφιακή ομάδα Δέλτα"
Την εκτίμηση ότι στην Ελλάδα «χρειαζόμαστε μια ψηφιακή ομάδα "Δέλτα"», όπου το "δέλτα" προέρχεται από το αρχικό γράμμα των λέξεων δεξιότητες (ψηφιακές), δίκτυα (υψηλής ταχύτητας), δημόσιο (απολύτως ψηφιακό) και δεδομένα (Big Data), διατύπωσε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας σε εκδήλωση του Facebook στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.
Η κ. Ασημακοπούλου επισήμανε πως σε ό,τι αφορά την ψηφιακή πολιτική, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ήδη ανακοινώσει πρόγραμμα παρέμβασης με τους εξής επτά πυλώνες: Πρώτον, μεταμόρφωση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής σε μια εθνική δομή συντονισμού, με επικεφαλής υπουργό, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό. Δεύτερον, στήριξη των δικτύων επόμενης γενιάς και υψηλής ταχύτητας σε όλη τη χώρα. Τρίτον, επένδυση στην οικονομία των δεδομένων και προώθηση των Open Data. Τέταρτον, εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος για τη διά βίου μάθηση υψηλού επιπέδου στο πεδίο των ψηφιακών δεξιοτήτων για το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, με έμφαση στους άνεργους νέους. Πέμπτον, πλήρης ψηφιακός μετασχηματισμός του δημόσιου τομέα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις υπηρεσίες. 'Εκτον, ευέλικτες και διαφανείς διαδικασίες συμβολαιοποίησης (contracting) για την ανάθεση έργων, ώστε να αξιοποιείται η απαιτούμενη χρηματοδότηση, να μετατρέπεται σε πρότζεκτ κι αυτά σε προϊόντα που φτάνουν στην αγορά και έβδομον, στήριξη και ανάπτυξη του οικοσυστήματος επιχειρήσεων high-end με την προσφορά των κατάλληλων φορολογικών και επενδυτικών κινήτρων.
Η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ υπενθύμισε ότι βάσει μελέτης του ΣΕΒ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του εθικού πλούτου κατά 4% του ΑΕΠ και να δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας στα επόμενα λίγα χρόνια. "Πρέπει να πατήσουμε το γκάζι για να πάμε μπροστά πιο γρήγορα" τόνισε.