Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

“Επικουρικές συντάξεις των 35 ευρώ η πρόταση του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ.”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤHN ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
και στο δημοσιογράφο κ. Γιώργο Φιντικάκη


Επικουρικές συντάξεις των 35 ευρώ η πρόταση του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ.”


  1. Τελικά η περικοπή της προσωπικής διαφοράς είναι διαρθρωτικό ή δημοσιονομικό μέτρο ;

Το σίγουρό είναι, ότι πρόκειται για μέτρο άδικο και αχρείαστο, καθώς στο τέλος του 2014 το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας είχε έρθει σε απόλυτη ισορροπία με τη σύμφωνη γνώμη και των θεσμών.
Όπως γνωρίζετε η προσωπική διαφορά προκύπτει μετά τον επαναυπολογισμό των συντάξεων -σύμφωνα με το Ν.4387/2016- και αφορά όλους τους συνταξιούχους πριν την 13/5/2016. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίσθηκαν οι Υπουργοί και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη βουλή -κατά την ψήφιση του Ν.4472/2017- για την περικοπή της προσωπικής διαφοράς μέχρι το 18% της καταβαλλόμενης σήμερα σύνταξης, το θεώρησαν διαρθρωτικό μέτρο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την ισότητα μεταξύ παλαιών και νέων συνταξιούχων.
Σήμερα, λένε ακριβώς τα αντίθετα. Η κοροϊδία έχει και τα όριά της!

  1. Τις τελευταίες ημέρες διαβάζουμε σενάρια επί σεναρίων για τις συντάξεις. Ποια είναι τα επικρατέστερα κατά τη γνώμη σας ;

Αντί για σενάρια, ας μιλήσουμε για δεδομένα όπως: ο Ν.4472/2017 που προβλέπει τις μειώσεις των συντάξεων, το Ολιστικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της κυβέρνησης που ενσωματώνει όλες τις μειώσεις των συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2019-2002) που περιλαμβάνει ως βασική παραδοχή το κόψιμο των συντάξεων και τέλος την Αναλογιστική Μελέτη του 2018 που συμπεριλαμβάνει όλες τις μειώσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Μειώσεις επώδυνες, που αφορούν 1,9 εκατ. συνταξιούχους, με απώλεια 1 έως 3 συντάξεις για όλους, ενώ για τους νέους συνταξιούχους –μετά το Μάιο του 2016- μείωση 35% κύριες και 45% επικουρικές μικρότερες σε σχέση με το 2014.
Όπως φαίνεται από τα προηγούμενα, η περικοπή των συντάξεων για τους σημερινούς συνταξιούχους είναι κλειδωμένη από παντού με ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Το παράδοξο είναι, ότι ενώ έχουν συμφωνηθεί και προ-νομοθετηθεί όλα τα προηγούμενα, κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν θα συντελεστούν οι περικοπές με βάση την προσωπική διαφορά. Κάτι, όμως, που δεν ισχύει καθώς για δεκάδες χιλιάδες συντάξεις χηρείας η προσωπική διαφορά ήδη περικόπτεται εδώ και καιρό στο σύνολό της.

  1. Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ίδιας της κυβέρνησης προβλέπει ετήσιες περικοπές συντάξεων 2,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2022. Δηλαδή η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς προβλέπεται να χρηματοδοτεί κατά 50% τα συμφωνημένα πλεονάσματα 3,5%. Αν επομένως καταργηθεί εντελώς το μέτρο, πως θα χρηματοδοτηθούν τα πλεονάσματα ; Με αύξηση φόρων ; 

Το “εξοντωτικό” πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% που συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, περιλαμβάνει για την επίτευξη του και τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης (περικοπή προσωπικής διαφοράς). Η κυβέρνηση επικαλείται, ότι ο συμφωνημένος εθνικός στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αυτή την περικοπή. Το σίγουρο είναι, ότι οποιοδήποτε δημοσιονομικό κενό προκληθεί, θα πρέπει να καλυφθεί. Οψόμεθα.

  1. Πως να εκλάβουμε τη "διαλλακτική" στάση της Κομισιόν στο θέμα; Δεν είναι αντιφατικό από τη μια να μας ζητά τη τήρηση των συμφωνηθέντων, προκειμένου να σταλούν τα σωστά μηνύματα στις αγορές, και από την άλλη να εμφανίζεται ανοικτή στο αίτημα της κυβέρνησης ;

Η χθεσινή δήλωση Γιουνκέρ –για τήρηση των συμφωνηθέντων- δημιουργεί νέα δεδομένα. Η κυβέρνηση, πρέπει σήμερα κιόλας να απαντήσει στα εκατομμύρια συνταξιούχους που αγωνιούν και βρίσκονται σε απόγνωση τι προτίθεται τελικά να κάνει.
Σε κάθε περίπτωση, ευχή μας είναι να μην περικοπούν οι συντάξεις. Σε καμιά περίπτωση, όμως, η κυβέρνηση να μην διανοηθεί να προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια, καθώς σε ανάλογη ενέργεια της το 2015 τίναξε το ασφαλιστικό στον αέρα και οδήγησε σε αχρείαστες και άδικες περικοπές. Η μη περικοπή των συντάξεων, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Τις θυσίες του ελληνικού λαού δεν μπορεί και δεν έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να τις τινάξει –για δεύτερη φορά- στον αέρα.

  1. Τι προτείνει η Ν.Δ. για το ασφαλιστικό;

Η νέα αρχιτεκτονική που σχεδιάζουμε για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας την επόμενη μέρα, καταργώντας το νόμο “Κατρούγκαλου”, έχει στο επίκεντρο τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο. Διατηρούμε το δημόσιο, καθολικό και υποχρεωτικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, κάνοντας το διαφανές, αποτελεσματικό και αναλογιστικά δίκαιο.
Ταυτόχρονα, θα ισχυροποιήσουμε τους 3 πυλώνες του συστήματος, οι οποίοι συνυπάρχουν αρμονικά και λειτουργούν συμπληρωματικά σε όλα τα ασφαλιστικά συστήματα των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, χωρίς προβλήματα.
Συγκεκριμένα, ο 1ος πυλώνας, θα είναι δημόσιος, καθολικός και υποχρεωτικός με βάση το αναδιανεμητικό και ένα γενναία ανταποδοτικό σύστημα. Ο 2ος πυλώνας θα είναι επίσης υποχρεωτικός, κάτω από την αυστηρή εποπτεία του κράτους και ισχυρών κανόνων διαφάνειας με βάση το σημερινό σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, το οποίο όμως θα μεταρρυθμιστεί σε αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο 3ος πυλώνας θα είναι η ιδιωτική ασφάλιση -όπως ισχύει και σήμερα- ενισχυμένη όμως με περισσότερα κίνητρα.  

  1. Τι περιλαμβάνει η πρόταση του κ. Τσίπρα για τις επικουρικές συντάξεις;

Η αναγγελία του κ. Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. σχετικά με το σχέδιο του για τις επικουρικές συντάξεις – εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μόνο με τη λέξη «όλεθρος» μπορεί να χαρακτηριστεί. Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων στις προηγούμενες κατηγορίες, από τα 175 ευρώ που είναι σήμερα ο μέσος όρος, στο ισοπεδωτικό 34 ευρώ σε παρούσα αξία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ασφαλιστικές εισφορές για επικουρική σύνταξη 7% και 4% εφάπαξ, οριζόντια για όλους στο βασικό μισθό (586 ευρώ). Αυτό σημαίνει, ότι η μηνιαία παρακράτηση για επικουρική σύνταξη για όλους θα είναι 41 ευρώ. Γεγονός που οδηγεί σε εξάλειψη της αποταμίευσης και σε επικουρικές συντάξεις που δεν θα ξεπερνούν τα 34 ευρώ το μήνα.
Αυτό είναι το “εφιαλτικό” σχέδιο του κ. Τσίπρα, για το μέλλον της νέας γενιάς των εργαζομένων της πατρίδας μας.