Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος παρουσίασε σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2024, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2025.
Μιλώντας προς τα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Κόμπος ανέφερε: «Παρουσιάσαμε σήμερα τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2025 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή για τη συνεργασία και τη στήριξη. Είχαμε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.
Στο πλαίσιο του σεβασμού προς τη Νομοθετική Εξουσία και της διαρκούς συνεργασίας, είχαμε σήμερα τη δυνατότητα να εξηγήσουμε την κατανομή του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος, αλλά και να σκιαγραφήσουμε τους βασικούς άξονες λειτουργίας της εξωτερικής μας πολιτικής.
Πολύ σύντομα, κάποια βασικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό.
Για το 2025, ο συνολικός προϋπολογισμός του Υπουργείου Εξωτερικών ανέρχεται στα €124,488,000 εκατ. ευρώ. Είναι αυξημένος κατά 11% σε σύγκριση με πέρσι, και παραμένει στο 1.33% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Από το συνολικό αυτό ποσό, το 83.8% αφορούν σε δεσμευτικές δαπάνες, ενώ το υπόλοιπο 16.2% αφορά σε μη δεσμευτικές δαπάνες. Αυτά είναι τα οικονομικά δεδομένα, που παρουσίασα σήμερα στην Επιτροπή.
Είχα επίσης την ευκαιρία να σκιαγραφήσω τη βασική μας προσέγγιση σε σχέση με την εξωτερική πολιτική, η οποία κωδικοποιείται στην προσπάθεια ενίσχυσης του διπλωματικού μας αποτυπώματος, με πυλώνα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, που είναι η γεωγραφική μας θέση, η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και οι άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προβεί σε διάφορες ενέργειες, οι οποίες αφορούσαν είτε τον ανθρωπιστικό διάδρομο είτε την εκκένωση πολιτών από τρίτες χώρες στην περιοχή, καθώς και την ενίσχυση και εμβάθυνση σχέσεων με σημαντικά κράτη, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), κ.ο.κ.
Άξονας μας πάντοτε παραμένει το Κυπριακό, το οποίο για εμάς, όπως είναι γνωστό, αποτελεί υπαρξιακό ζήτημα και το προσεγγίζουμε στη βάση δύο παραμέτρων. Αφενός, η αποτροπή της προσπάθειας αναβάθμισης της παράνομης αποσχιστικής οντότητας σε διάφορα διεθνή φόρα και σε διμερές επίπεδο. Αφετέρου, αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Υπάρχει μια κινητικότητα, η οποία έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Κινητικότητα που αφορά προσωπικά την εμπλοκή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σε αυτό θέλουμε να συμβάλουμε με κάθε δυνατόν τρόπο από δικής μας πλευράς, υπό μία βασική προϋπόθεση, ότι η οποιαδήποτε προσέγγιση δεν μπορεί παρά να ξεκινά και να ολοκληρώνεται εντός του πλαισίου που έχει θέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.»