Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Δ. Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία της κυβέρνησης για δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις εκλογές

 


Δ. Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία της κυβέρνησης για δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις εκλογές

Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος απορρίπτοντας ως αντισυνταγματική την κυβερνητική ρύθμιση για «το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» και καταλογίζοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Ως πολύ κρίσιμο ζήτημα χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος «την έννοια της πραγματικής ηγεσίας» που ορίζεται στη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει την πόρτα για την απαγόρευση και άλλων συνδυασμών και η αξιοποίηση της ενδεχομένως να αφορά και την Αριστερά ενώ τόνισε ότι «ανοίγει έτσι μια τεράστια κερκόπορτα στη δυνατότητα του Αρείου Πάγου να αποκλείει συνδυασμούς».

«Η κυβέρνηση έρχεται με μία τροπολογία και προσθέτει δύο πράγματα στην υπάρχουσα νομοθεσία τα οποία προκαλούν ανησυχίες όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε σειρά εγκυρότατων συνταγματαλόγων όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος, Κοντιάδης και Βενιζέλος που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική.

«Τίθεται για πρώτη φορά ως προϋπόθεση, για να μπορεί να καταρτιστεί συνδυασμός ο οποίος θα έχει το δικαίωμα καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, η έννοια της πραγματικής ηγεσίας.