Την ανάγκη να βρεθεί μια «συμφωνία κορυφής για ουδετερότητα της Ουκρανίας», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση που πραγματοποίησε σήμερα στο Φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου «Ο Κόσμος που Αλλάζει» στη θεματική «Κρίσεις, Προκλήσεις και Οικονομία» με τους δημοσιογράφους Νίκη Λυμπεράκη και Νίκο Φιλιππίδη.
«Για να τα βρει η Δύση με τον Πούτιν πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία κορυφής για την ουδετερότητα της Ουκρανίας», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην επερχόμενη παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου στη Βουλή.
«Το Κοινοβούλιο είναι χώρος διαλόγου, εμείς χαιρετίζουμε την αντίσταση του ουκρανικού λαού και την τιμούμε, όμως ο τρόπος που θα γίνει η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι στη Βουλή, υποτιμάει τον κοινοβουλευτικό διάλογο για το οποίο ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση όμως», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, εκτίμησε ότι «όσο έχουμε δημοσιονομική διαδικασία η οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει» και πως «τους επόμενους μήνες θα έχουμε ένα νέο κύμα πτωχεύσεων».
«Η κυβέρνηση δανείζεται χρήματα για να επιδοτήσει τους ολιγάρχες της ενέργειας. Έχουμε ένα καρτέλ αυτή τη στιγμή που πρέπει να σπάσουμε. Νόμιμα γίνονται όλα αυτά, είναι όμως αισχροκέρδεια με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε, σχολιάζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των ολιγαρχών, αυτά θα φροντίσουν οι λογιστές να μην υπάρξουν, όπως ακριβώς τους λέγαμε και για τις εξορύξεις».
Συνεχίζοντας, τόνισε πως «κανένα μονοπώλιο δεν θα επενδύσει στο κοινωνικό συμφέρον, ούτε η ιδιωτική πια ΔΕΗ που βρίσκεται σε χέρια ξένων κεφαλαίων» και ότι «δεν μπορούμε να αφήνουμε ένα μονοπώλιο με μονοπωλιακούς προσόδους, να περιμένουμε ότι θα τα επενδύσει αυτά στην κοινωνία».
«Πρέπει να αυξηθούν τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών γιατί δημιουργούνται φούσκες, ιδίως στην αγορά ακινήτων και αυξάνονται τα ενοίκια φερ' ειπείν και να υπάρξει ένα επενδυτικό σχέδιο για την Πράσινη Μετάβαση μαζί με ένα επενδυτικό ταμείο για αυτά, που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ», συμπλήρωσε ο Γ. Βαρουφάκης και κατέληξε:
«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον πρωθυπουργό πότε και πόσο θα αυξήσει τον κατώτατο μισθό, για εμάς αυτό θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα και μέσα από την αύξηση της συνολικής ζήτησης θα βγουν κερδισμένες και οι επιχειρήσεις. Εμείς ως ΜέΡΑ25 γι' αυτό προκρίνουμε την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού και των κοινωνικών επιδομάτων».