Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ


 
Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ προς τον υπ. Υγείας με θέμα: «Η αποτυχημένη διαχείριση, η υγειονομική τραγωδία και οι εγκληματικές κυβερνητικές ευθύνες για τους διασωληνωμένους-θανάτους εκτός ΜΕΘ»



«Κάλλιο αργά παρά ποτέ», λέει μια λαϊκή παροιμία. Ζητήσαμε να διεξαχθεί αυτή η επίκαιρη επερώτηση στις 15 Νοέμβρη για το ζήτημα της πανδημίας και για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης και η συζήτηση διεξάγεται τέσσερις μήνες αργότερα. Έπρεπε να ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία για να διεξαχθεί η συζήτηση που αφορά στην πανδημία, με την έννοια όχι ότι χάνει την επικαιρότητά της, αλλά, εν τοιαύτη περίπτωση, ακόμα και τα θεσμικά αντανακλαστικά του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά χαλαρά και αργά.

Εντούτοις, έχει σημασία η σημερινή συζήτηση, παρότι διεξάγεται σε ένα κλίμα που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι χαρακτηρίζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον πόλεμο και βεβαίως, από το τρομακτικό πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας, που είχε ξεσπάσει και πριν από τον πόλεμο.

Ωστόσο, είναι λάθος να συνηθίσουμε την έννοια της απώλειας, να έχουμε καθημερινά 50-60 νεκρούς και να θεωρούμε ότι είμαστε μια χαρά. Διότι, όταν ζητήσαμε τη διεξαγωγή αυτής της συζήτησης είχαμε 100-110. Αυτό, όμως, που είναι πιο εξοργιστικό απ’ όλα είναι ότι εσείς, κύριε Πλεύρη, και η κ. Γκάγκα ήρθατε σήμερα ήρθατε εδώ να μας πείτε ότι όλα τα έχετε κάνει καλά και ότι για όλα φταίει η προηγούμενη διακυβέρνηση.

Θα περίμενε κανείς από την πλευρά σας να παίξετε λίγο πιο χαμηλά την μπάλα. Έχετε στη δική σας πλάτη ως υπουργός Υγείας και στης κ. Γκάγκα ως υφυπουργού ή αναπληρώτριας, από τη μέρα που διοριστήκατε στη θέση σας έως σήμερα, 12.733 απώλειες σε έξι μήνες. Σχεδόν οι μισές απώλειες ανθρώπινης ζωής από την πανδημία σε δύο ολόκληρα χρόνια έγιναν επί της δικής σας θητείας. Και κυρίως στους τελευταίους έξι μήνες, που είχαμε αυτό τον δραματικό, τον τρομακτικό αριθμό απωλειών, έχουμε και τις συγκρίσεις με όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Είναι συντριπτικές αυτές οι συγκρίσεις. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε οι χειρότεροι σε αναλογία πληθυσμού; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ξεπεράσει σε θανάτους -ανά εκατομμύριο πληθυσμού εννοώ, που είναι το συγκρίσιμο μέγεθος- χώρες που βίωσαν με ιδιαίτερη ένταση την πανδημία, όπως η Ιταλία όπου είχε την εκατόμβη στο Μπέργκαμο, όπως η Βραζιλία, η Ινδία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες οι οποίες αποτελούσαν παραδείγματα προς αποφυγή, αλλά και άλλες χώρες συγκρίσιμου μεγέθους με αυτό της Ελλάδας πληθυσμιακά, όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία; Και πώς είναι δυνατόν επί των ημερών σας να είμαστε διαρκώς πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο κι εσείς να έρχεστε σήμερα εδώ και να έχετε το θράσος να λέτε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν κυβέρνησε σωστά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από εσάς και μάλιστα σε συνθήκες μνημονιακών περικοπών και δημοσιονομικής ασφυξίας; Δεν έχει νόημα να τα καταθέσω, τα ξέρετε αυτά τα διαγράμματα.

Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα λογοδοτήσει κανένας γι’ αυτή την εξέλιξη; Σας ενδιαφέρει να αναζητήσουμε, ήρεμα, ψύχραιμα, εδώ στο Κοινοβούλιο, την αιτία αυτής της χειριστής, της κάκιστης εξέλιξης της πανδημίας και των τραγικών απωλειών, αυτών των τρομακτικά υψηλών αριθμών θνητότητας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας; Είναι τα ποσοστά από τις ίδιες τις μελέτες των συμβούλων του πρωθυπουργού για την προηγούμενη περίοδο, που δεν ήσασταν εσείς. Φανταστείτε τώρα τι θα συμβαίνει. Τώρα έχετε πέσει πάνω να κρύψετε όλα, βέβαια. Ούτε στοιχεία δεν δίνετε. Στην περίφημη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα αποτυπώνεται 62% θνητότητα στις ΜΕΘ της χώρας μας, ενώ την ίδια στιγμή η θνητότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 25% έως 35%. Θα αναρωτηθεί κανείς: γιατί αυτή η τρομακτική διαφορά; Σας ενδιαφέρει αυτό ή σας ενδιαφέρει μόνο να λέτε «τα πήγαμε καλά»; Τα πήγαμε καλά με 26.400 ανθρώπους που χάθηκαν; Τα πήγαμε καλά; Μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην επαρχία όποιος έμπαινε δεν είχε ούτε μία πιθανότητα να βγει ζωντανός, γιατί ήταν 100% η θνητότητα, ενώ σε άλλες ήταν καλύτερα; Γιατί συνέβαινε αυτό;

Δεν σας ενδιαφέρει. Και δεν σας ενδιαφέρει διότι είσαστε η κυβέρνηση της δικαιολογίας. Για όλα έχετε μια δικαιολογία. Για την πανδημία δεν φταίτε εσείς, είναι παγκόσμια απειλή. Ναι, αλλά εδώ στην Ελλάδα είμαστε πρωταθλητές σε απώλειες. Το ίδιο και με τα καιρικά φαινόμενα. Κάηκε η μισή Ελλάδα πέρυσι. Η κλιματική αλλαγή φταίει. Ναι, αλλά εδώ στην χώρα μας κάηκαν οι μεγαλύτερες εκτάσεις αναλογικά σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε τον αποκλεισμό χιλιάδων αυτοκινήτων σε κεντρικές αρτηρίες πρωτεύουσας; Η κλιματική αλλαγή φταίει!

Και τώρα με την ακρίβεια φταίει ο Πούτιν, δεν φταίτε εσείς! Είχατε σοβαρή ενεργειακή στρατηγική! Αποφασίσατε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση. Κλείσατε τις μονάδες βίαια, τα λιγνιτικά πεδία. Αποφασίσατε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Αφήσατε και αφήνετε έναν χρόνο τώρα την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών ανεξέλεγκτη. Κατά τα άλλα, φταίει ο Πούτιν τώρα που βιώνει η ελληνική κοινωνία αυτήν την κρίση.

Είσαστε η κυβέρνηση της δικαιολογίας. Για όλα μια δικαιολογία. Ε, να μην εκλέγουμε κυβερνήσεις τότε, αν για όλα φταίνε οι εξωγενείς παράγοντες. Να κάνουμε μια κλήρωση κι όποιος βγει. Δεν έχει νόημα. Όμως, τούτη την κρίσιμη ώρα ο ελληνικός λαός χρειάζεται μια κυβέρνηση ευθύνης, μια κυβέρνηση που να μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα την οικονομική που βιώνει ο μέσος πολίτης σήμερα και όχι μια κυβέρνηση της δικαιολογίας και της προπαγάνδας.

Μη νομίζετε ότι θα μπορείτε για πολύ να γλιτώνετε μέσα από αυτή την εξαγορασμένη επικοινωνιακή φούσκα, την ασπίδα την επικοινωνιακή που σας παρέχουν οι φίλοι σας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που χρηματοδοτείτε πολλά από αυτά με τις λίστες Πέτσα. Ή «οι δημοσκοπήσεις της χαράς», που αρνούνται ακόμα και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ή ακόμα και ο σύνδεσμος των εταιρειών να δώσουν τα αστάθμιστα στοιχεία που παρουσιάζουν μια εικόνα που την βλέπουν οι πολίτες και λένε «σε ποια χώρα συμβαίνει αυτό;».

Κύριε Πλεύρη, είστε λαϊκός άνθρωπος -υπάρχουν και τέτοιοι στη Νέα Δημοκρατία- και βγαίνετε, κυκλοφορείτε στον δρόμο κι εσείς οι βουλευτές -όχι όλοι βέβαια, πολλοί είσαστε από τζάκια, άλλοι όχι, δεν είστε όλοι από τζάκια- κυκλοφορείτε στις περιοχές σας, βγαίνετε στην αγορά. Ποια είναι η εικόνα; Ρητορικές είναι οι ερωτήσεις μου. Αν θέλετε μπορούμε να κάνουμε και διάλογο.

Ποια είναι η εικόνα αυτή τη στιγμή που βιώνει η ελληνική κοινωνία, το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, η μέση επιχείρηση, η αγορά; Η εικόνα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και των νοικοκυριών στην τρίτη εβδομάδα δεν έχει, σώνεται το εισόδημα και δεν μπορεί να πληρώσει, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα και στις δυσκολίες.

Χθες περπατούσα στην αγορά της Καλαμάτας. Πηγαίνετε να ρωτήσετε τι λέει ο κόσμος, τι λένε οι καταστηματάρχες. Όταν «πέφτει» ο μισθός ψωνίζουν δυο, τρεις, πέντε μέρες και μετά χάνεται ο κόσμος. Τα μαγαζιά αυτή τη στιγμή έχουν τεράστιο ζήτημα επιβίωσης διότι δεν υπάρχει τζίρος. Αυξάνονται οι λογαριασμοί, μειώνεται ο τζίρος, συσσωρεύονται τα χρέη. Πώς θα τα βγάλουν πέρα; Πείτε μου πώς θα τα βγάλουν πέρα; Την ίδια στιγμή εσείς συνεχίζετε αυτό τον τροπάρι ότι δεν φταίτε εσείς, φταίει ο Χατζηπετρής, φταίει κάποιος άλλος.

Φεύγω από την κάκιστη, τη χείριστη διαχείριση στα θέματα της πανδημίας, διότι το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο δείχνει πώς τη διαχειριστήκατε. Πριν πάω, όμως, στα θέματα της ενέργειας, κύριε υπουργέ, ο μέχρι τώρα κυβερνητικός σχεδιασμός σας -και αυτό είναι το χειρότερο ίσως, διότι θα μπορούσε να πει κανείς τι να κάνουμε, υπήρξαν αδυναμίες, δυσκολίες, μας ξεπέρασαν οι δυσκολίες, δεν καταφέραμε, δεν προλάβαμε, βέβαια δεν ήταν μια ιστορία λίγων ημερών, είχατε δύο χρόνια να ενισχύσετε το ΕΣΥ- είναι σαν να αδιαφορείτε, σαν να κρύβετε κάτω από το χαλί την πραγματικότητα και να λέτε δεν πειράζει, δεν θα έχουμε μεγάλη ζημιά επικοινωνιακά, θα συνεχίσουμε τη στρατηγική μας, σαν να μην έγινε η πανδημία.

Κι άλλες χώρες στην Ευρώπη, απροετοίμαστες κι αυτές, με βάση νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είχαν συρρικνώσει τη δημόσια υγεία και είχαν αφήσει απροστάτευτα δημόσια νοσοκομεία, έκαναν επενδύσεις αυτά τα δύο χρόνια στη δημόσια υγεία, στα νοσοκομεία, στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Εσείς, τι κάνατε; Ο μέχρι τώρα κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει συγχωνεύσεις, κλείσιμο νοσοκομείων καθώς και άνοιγμα των δημοσίων δομών υγείας σε ιδιώτες επενδυτές. Είναι η εμμονή σας, η ιδεοληπτική εμμονή σας. Εδώ ο κόσμος χάνεται και εσείς στη νεοφιλελεύθερη εμμονή! Αποδεικνύεται με αυτόν τον τρόπο ότι το μόνο σχέδιο που έχετε και για την μετά covid εποχή είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας. Κανένα ενδιαφέρον για τις νέες ανάγκες και τις νέες προκλήσεις που ανέδειξε η πανδημία, όπως η ανάγκη να ενισχύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Όταν εμείς σε συνθήκες μνημονιακές και δημοσιονομικής στενότητας προχωρήσαμε με πάνω από 200 TOMY σε όλη την Ελλάδα, εδώ μας λέγατε ότι είναι ένα άχρηστο νομοσχέδιο σοβιετικού τύπου. Τα ίδια λέγατε ως παράταξη βέβαια όταν ιδρύθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Καμία έγνοια για τις νέες ανάγκες και τις νέες προκλήσεις! Ο οικογενειακός γιατρός, η κοινοτική φροντίδα, οι κινητές μονάδες, η κατ' οίκον παρακολούθηση, η επείγουσα ιατρική, η ψυχική υγεία, καμία έγνοια για όλα αυτά. Η μόνη σας έγνοια είναι να προχωρήσετε σε αυτή τη λογική των συγχωνεύσεων, του κλεισίματος νοσοκομείων, των ιδιωτικοποιήσεων.

Και είναι εντυπωσιακό -και αυτό θα πω μόνο και θα κλείσω το θέμα για να μπω στα ενεργειακά, θα μου επιτρέψετε να πω δύο κουβέντες- ότι τούτη την ώρα που μιλάμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε συνθήκες «burnout» δίνει μια τρομακτική μάχη, συνεχίζει να δίνει μια τρομακτική μάχη δύο χρόνια τώρα απέναντι στην πανδημία όχι μόνο με τρεις χιλιάδες λιγότερους μόνιμους υγειονομικούς σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019, αλλά και με δέκα χιλιάδες λιγότερο προσωπικό σε σχέση με ένα χρόνο πριν στις αρχές του 2021 από τη μη αναπλήρωση των συνταξιοδοτήσεων, των παραιτήσεων και των αναστολών εργασίας που έχουν επιβληθεί από τον Σεπτέμβρη του 2021.

Και είναι αξιοσημείωτο ότι πέρα από τις προσλήψεις ενός μη ικανού αριθμού μόνιμων ιατρών στο ΕΣΥ, δεν έχει προσληφθεί, παρά τις επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες και πιέσεις από την πλευρά μας, ούτε ένας μόνιμος νοσηλευτής, την ώρα που υπηρετούν στο σύστημα με διάφορες μορφές περισσότεροι από 15.000 συμβασιούχοι στους οποίους έπεσε όλο το σκληρό βάρος της μάχης για την ανθρώπινη ζωή με τον ιό σε συνθήκες άνισες.

Δεν είναι λοιπόν υπερβολή όταν σας λέμε ότι είστε η χειρότερη κυβέρνηση τη χειρότερη στιγμή. Είναι μέγα ατύχημα ότι κυβερνήσατε εσείς στην περίοδο της πανδημίας. Διότι εσείς είσαστε πέρα από ανίκανοι και ιδεοληπτικοί, να μην δώσετε δεκάρα στο δημόσιο σύστημα υγείας. Δεν υπήρχε περίπτωση άλλη κυβέρνηση να κάνει αυτό που κάνετε εσείς, ακόμα και άλλη κυβέρνηση της Δεξιάς δεν υπήρχε περίπτωση να κάνει αυτό που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την ιδεοληπτική εμμονή του στις νεοφιλελεύθερες επιλογές.

Μας είπατε όμως ότι δώσατε –λέει- 43 δισεκατομμύρια. Είπε ο κ. Γεωργιάδης τους εστιάτορες αχάριστους. Λέτε και εσείς «τόσα λεφτά δώσαμε, δεν έχει άλλα». Καλά ρε παιδιά, δώσατε 43 δισεκατομμύρια και ούτε 1 δισ. δεν είχατε να δώσετε στο ΕΣΥ να κάνετε μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού ή νοσηλευτή; Ούτε ένα δεν είχατε; Δώσατε 43 δισεκατομμύρια! Πού πήγαν αυτά τα λεφτά; Πού πήγαν;

Πέρα από το γεγονός ότι πολλά είναι φουσκωμένα και είναι ενδεχομένως οι μοχλεύσεις, οι εγγυήσεις, δώσατε και λεφτά και συγκεκριμένα 6,6 δισεκατομμύρια σε κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις μέχρι τους πρώτους 22 μήνες! Τώρα μπορεί να έχουν ανέβει. Αποφασίζετε και δίνετε 1,5 δισ. τον χρόνο για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, παίρνοντας τα χρήματα αυτά από τους συνταξιούχους και τη 13η σύνταξη, που τα έχουν ανάγκη. Αυτά κάνετε, αυτή είναι η πολιτική σας, όχι να στηρίξετε την κοινωνία, οτιδήποτε δημόσιο. Για αυτό λοιπόν θεωρώ ότι δεν είναι υπερβολή το συμπέρασμα ότι είστε χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή.

Ο πληθωρισμός χθες σκαρφάλωσε στο 7,2%, το υψηλότερο ρεκόρ εικοσιεξαετίας! Γελάτε, κύριε Μαρκόπουλε. Για γέλια είναι!

Εδώ ήμασταν στη συζήτηση του προϋπολογισμού και ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε ότι είναι χαμηλός ο πληθωρισμός. Και όταν του λέγαμε ότι έρχεται τσουνάμι και ότι ακόμα και η Λαγκάρντ είπε ότι δεν θα είναι προσωρινή η κρίση της ακρίβειας, μας έλεγε ότι είναι υπόθεση ενός, δύο μηνών. Τέτοια η προβλεψιμότητά του και η διορατικότητά του. Σπουδαίος ηγέτης!

Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει μιας και χαμογελάτε, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να χαμογελάσουν και φοβάμαι ότι είναι η πλειοψηφία. Είναι αυτοί που επειδή ο χειμώνας παρατείνεται και τον Μάρτιο με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες, δεν έχουν, δεν μπορούν να θερμανθούν, να ανάψουν το καλοριφέρ, δεν έχουν τη δυνατότητα…

Είναι αυτοί λοιπόν που δεν έχουν τη δυνατότητα να θερμανθούν στα σπίτια τους. Είναι αυτοί που δεν έχουν τη δυνατότητα πια να γεμίσουν το ρεζερβουάρ της βενζίνης στο αυτοκίνητό τους, διότι η αμόλυβδη σε όλη τη χώρα έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο και το ντίζελ βρίσκεται κατά μέσο όρο στο 1,8 ευρώ το λίτρο. Είναι αυτοί οι οποίοι βλέπουν τούτη την ώρα μια τρομακτική αύξηση στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα και πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ και φεύγουν σκυθρωποί, γιατί δεν μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα. Είναι οι παραγωγοί που δεν σπέρνουν τα χωράφια τους, γιατί το κόστος παραγωγής έχει γίνει δυσβάσταχτο και δεν έχουν κίνητρο πλέον να παράξουν. Αυτή είναι η εικόνα σήμερα και δεν είναι για γέλια αυτή εικόνα.

Και το ερώτημα είναι: τι κάνετε για αυτό; Τους τροχονόμους κάνετε; Τους παρατηρητές κάνετε; Τους σχολιαστές του φαινομένου κάνετε; Και έχετε αρνηθεί τα αυτονόητα. Αρνείστε συστηματικά, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, εδώ και μήνες όταν ζητάμε -από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβρη το ζήτησα- αντί να επιδοτείτε την αισχροκέρδεια των ηλεκτροπαραγωγών να μειώσετε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Κομισιόν, να μειώσετε τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Γιατί αρνείστε; Φέραμε ειδική τροπολογία εδώ για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Τα καταψηφίσατε. Και μας λέτε βέβαια ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Αλήθεια, δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος; Αφού είμαστε σε ρήτρα διαφυγής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μας ελέγχει για πλεονάσματα. Και, απ’ ό,τι λένε, εξαιτίας της κρίσης θα γίνει και για το 2023. Γιατί λοιπόν δεν προχωράτε; Γιατί; Δεκαοχτώ χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τελευταίες την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Πορτογαλία μείωσαν τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων, όχι μόνιμα, για όσο διαρκεί η κρίση. Από σήμερα και η Πορτογαλία θέτει σε εφαρμογή τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα μετά από απόφαση του Πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα. Τι περιμένετε εσείς δηλαδή; Τι περιμένετε;

Είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με την Εσθονία που δύο χρόνια τώρα δεν έχει κάνει καμία αύξηση του κατώτατου μισθού, παρά μονάχα αυτή την ντροπιαστική των ολίγων δύο ευρώ, όσο ένα κουλούρι! Γιατί λοιπόν δεν προχωράτε στα αυτονόητα;

Και έχετε και το θράσος να βγαίνετε και να αιτιολογείτε την άποψή σας αυτή, λέγοντας ότι αν μειώνατε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τότε θα ευνοούσατε αυτούς που έχουν Cayenne. Μα, δεν ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά; Σε ποιους τα λέτε, στους ανθρώπους που δεν μπορούν να πάνε στη δουλειά τους με το μικρό τους αυτοκίνητο; Και εσείς είστε που δεν θέλετε να ευνοήσετε τα Cayenne, που μόλις πριν από λίγους μήνες ψηφίσατε να μπορούν να μεταβιβάσουν στα παιδιά τους αφορολόγητα περιουσιακά ακίνητα αυτοί που έχουν 2 και 3 εκατομμυρίων ευρώ ακίνητα; Είναι ντροπή σας να το λέτε αυτό! Όμως, αυτά τα συμφέροντα εξυπηρετείτε!

Και βεβαίως, είναι και τα εγκλήματα που έχετε κάνει στην ενεργειακή πολιτική. Το γεγονός ότι παρακολουθείτε -το επαναλαμβάνω, παρακολουθείτε- ως τροχονόμοι τα καρτέλ στον χώρο της ενέργειας να έχουν ουρανοκατέβατα κέρδη. Σύμφωνα με υπολογισμούς μας, από τον Ιούλιο του 2021 έως σήμερα τα ουρανοκατέβατα κέρδη για τις ηλεκτροπαραγωγές εταιρείες -μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, έχει τη μερίδα του λέοντος- είναι πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι η αισχροκέρδεια. Και εσείς αντί να πατάξετε στην πηγή την αισχροκέρδεια, αντί να αναστείλετε, αν χρειαστεί, το χρηματιστήριο ενέργειας, αντί να βάλετε πλαφόν στη χονδρική τιμή, όπως σας λέει η ίδια η Κομισιόν, αντί να έρθετε και να φορολογήσετε, όπως σας λέει η ίδια η Κομισιόν τώρα, τα κέρδη αυτά, τι αποφασίσατε να κάνετε; Τίποτα από αυτά! Αντί να δώσετε δυνατότητα στην προθεσμιακή αγορά να αυξηθεί με διμερή συμβόλαια, τι κάνατε; Επιδοτείτε την αισχροκέρδεια, ένα κομμάτι αυτών των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών εταιρειών είναι τα χρήματα που δίνετε εσείς από τους ειδικούς λογαριασμούς ΑΠΕ. Φοβερή στρατηγική έχετε στην ενέργεια! Συγχαρητήρια! Μπράβο σας!

Και έρχεται εδώ ο πρωθυπουργός και δεν ντρέπεται –ας το πω έτσι- να βγει και να πει ότι «ήταν απολύτως σωστή η στρατηγική μας να κλείσουμε τις λιγνιτικές μονάδες εσπευσμένα, δεν κάναμε λάθος κανένα» και ότι «ο λιγνίτης είναι ακριβότερος από το φυσικό αέριο». Το είπε πριν από μια εβδομάδα, ψέματα, ψέμα πάνω στο ψέμα μέσα στη Βουλή! Ο λιγνίτης σήμερα κοστίζει, δυστυχώς, σχεδόν το μισό από όσο το φυσικό αέριο και έχετε προσδέσει το ενεργειακό μείγμα της χώρας στο φυσικό αέριο.

Και αντί, λοιπόν, να εφαρμόσει αυτά που του λέμε τόσο καιρό, στέλνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια μέρα μετά, αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βγάλει την καινούργια εργαλειοθήκη και τι λέει; Παροτρύνει τα κράτη-μέλη να επιστρατεύσουν τις λιγνιτικές τους μονάδες, αναγνωρίζοντας ότι χρειάζονται μονάδες βάσης από άνθρακα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα λέει.

Και την ώρα που εδώ με κατηγορούσε εμένα ο πρωθυπουργός και έλεγε ψέματα ότι είναι χαμηλότερος ο λιγνίτης, βεβιασμένα μέσα στο τριήμερο των Αποκριών έβαλε μπροστά τα λιγνιτικά και πήγαν στο 25%, με τη διαφορά, όμως, ότι τα αποθέματα σε λιγνίτη -διότι έχετε σε πλήρη αδράνεια τα λιγνιτικά πεδία, δεν υπάρχουν εργολαβίες- τα έχετε σε λογική κλεισίματος δυο χρόνια τώρα. Φτάνουν μόνο για δυο μήνες, δεν υπάρχουν αποθέματα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτά είναι τα εγκληματικά σας λάθη.

Και έρχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητά την ενίσχυση και προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που θίγονται και ζητά την επιβολή διατίμησης στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, αυτό που το λέγαμε εμείς και μας ξορκίζατε, το ξορκίζατε και λέγατε ότι είμαστε ανίδεοι για το πώς λειτουργεί η αγορά.

Έρχεται, λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –προσέξτε!- και ζητά δημόσιες πολιτικές για ενίσχυση της αποθήκευσης και θέτει ζήτημα ιδιοκτησιακής αλλαγής, αν χρειαστεί, σε συγκεκριμένες υποδομές. Τι σημαίνει αυτό; Κρατικοποιήσεις ζητάει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη συνθήκη. Και εσείς μας λοιδορούσατε, όταν σας λέγαμε «μην ιδιωτικοποιείτε τη ΔΕΗ και μην προχωράτε σε μια εγκληματική ενεργειακή πολιτική!».

Και αντί να έρθει και να πει «mea culpa», κάνει κολπάκια και θεατρινισμούς με δήθεν επιστολές. Προσέξτε εδώ: «Παραπολιτικά», έτσι; Δεν είναι φιλικό προς εμάς μέσο ενημέρωσης.

Στις 8 Μαρτίου, «Παραπολιτικά», Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Κομισιόν: «Πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου πρότεινε η Ευρωπαϊκή Ένωση», 9 Μαρτίου, Μητσοτάκης, «Πρόταση Μητσοτάκη στην Κομισιόν για πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου», την επόμενη μέρα.

Προσέξτε, όμως, τη διαφορά, δεν είναι μόνο θεατρινισμός, έχει και ουσία. Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν σε κάθε κράτος-μέλος στην εσωτερική αγορά στη χονδρική τιμή ενέργειας. Ο κ. Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός, ενώ θα μπορούσε να το είχε κάνει αυτό έξι μήνες τώρα και του το λέμε και δεν το κάνει, τι κάνει; Προτείνει πλαφόν, αλλά -πού;- στον ενεργειακό κόμβο του ολλανδικού χρηματιστηρίου, στο TTF. Γιατί το προτείνει αυτό; Δεν είναι μόνο δηλαδή ότι αυτό αν ήθελε θα μπορούσε να το είχε κάνει τόσο καιρό στην Ελλάδα και αρνείται να το κάνει ακόμα και σήμερα, αλλά το προτείνει αυτό, διότι τα τζιμάνια της ΔΕΠΑ έκαναν μια διαπραγμάτευση με την GazProm. Και τι πέτυχαν; Να παίρνει η Βουλγαρία, η BulgarGaz, 30% φθηνότερο αέριο. Και τι πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση, που πήγε και στο Σότσι να συναντήσει τον κ. Πούτιν; Πετύχαμε να προσδέσουμε το 80% στην τιμή του φυσικού αερίου που εισάγουμε από τη Ρωσία στην τιμή του χρηματιστηριακού κόμβου της Ολλανδίας, του TTF. Ενώ θέλαμε να έχουμε 100% προσδεδεμένο στο πετρέλαιο, πήγαμε «80%-20%» και το 80% στην τιμή TTF του ολλανδικού χρηματιστηρίου. Γι’ αυτό ζητάει εκεί πλαφόν, για να καλύψει τα ακάλυπτα, τα ασυμμάζευτα, τις εγκληματικές επιλογές, τις εγκληματικές σας επιλογές.

Και βεβαίως, το αφήνω για τελευταίο: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά φορολόγηση υπερκερδών από τα έσοδα. Γιατί να το κάνετε αυτό; Γιατί να το κάνετε; Έρχεται εδώ και το λέει, ενώ έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ κέρδη προ φόρων έπειτα 850 εκατομμύρια ευρώ για το 2021. Αυτά είναι τα λεφτά μας, τα λεφτά των νοικοκυριών είναι αυτά, των επιχειρήσεων, για να μην πω για τους ιδιώτες παρόχους.

Και έρχεται εδώ ο πρωθυπουργός και λέει ότι δεν θα έχουμε κέρδη στη ΔΕΗ, γιατί θα τα δώσουμε. Μα, με συγχωρείτε τώρα, είναι δυνατόν, εσείς που είσαστε της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικής λειτουργίας, ο πρωθυπουργός, το κράτος δηλαδή, να ανακοινώνει από τη Βουλή ότι θα κάνει μια επιχείρηση που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια να δώσει τα κέρδη πίσω; Τι είναι αυτά τα πράγματα; Είναι δυνατόν; Θα πέσει η τιμή στο Χρηματιστήριο. Δεν το λυπάστε το Χρηματιστήριο που θα πέσει η τιμή; Αυτή δεν είναι η έγνοια σας; Μην τυχόν και πέσει η μετοχή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο; Αυτή είναι η έγνοια σας!

Είσαστε, λοιπόν και ατζαμήδες, είσαστε και ιδεοληπτικοί, είσαστε επικίνδυνοι για τη χώρα, είσαστε επικίνδυνοι για την ελληνική κοινωνία, για την πλειοψηφία της, για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που απειλούνται σήμερα όχι απλά με μια κρίση ακρίβειας, αλλά με μια ανθρωπιστική κρίση, μία επισιτιστική κρίση, αν δεν αλλάξει άμεσα η πολιτική.

Και βεβαίως -μόνο αυτό να πω- τα ίδια έχετε κάνει και στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ. Στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ σπεύσατε για την ιδιωτικοποίηση και για τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ. Σπεύσατε! Το νικέλιο, όμως, σήμερα έχει πάει, αγαπητές φίλες και φίλοι, κύριοι συνάδελφοι, από 14.000 δολάρια ο τόνος, όταν αποφασίσατε να βγάλετε τη ΛΑΡΚΟ στο σφυρί -για να μην πούμε και για τα αμαρτήματά σας της οικογένειας Σκρέκα εκεί, τους παχυλούς μισθούς που διέλυσαν μια εταιρεία στρατηγικής σημασίας, ας τα αφήσουμε αυτά- 14.000 δολάρια ο τόνος είχε, ξέρετε πόσο έχει πάει τώρα το νικέλιο; Έχει πάει 81.000 δολάρια ο τόνος, έχει ανέβει σχεδόν οκτώ φορές.

Θα συνεχίσετε αυτή την εγκληματική απόφαση της διάλυσης της παραγωγής και της εκχώρησης είτε της εταιρείας στο σύνολο είτε ακόμα χειρότερα ως asset των ορυκτών πόρων της χώρας, όταν έχει πάρει αυτή την τρομακτική αξία και θα ανεβαίνει ακόμα περισσότερο, δεδομένου του γεγονότος ότι θα πάμε σε ψυχροπολεμική λογική -ό,τι και να γίνει στην Ουκρανία- και θα έχουμε εμπάργκο στην εισαγωγή νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία;

Αυτά κάνετε, λοιπόν, ιδεοληπτικοί και επικίνδυνοι! Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, γιατί μακρηγόρησα.

Κοιτάξτε, τις τελευταίες μέρες και ο κ. Πλεύρης και όλοι οι άλλοι υπουργοί -σήμερα αναγκάστηκε να έρθει εδώ να απαντήσει- στην πραγματικότητα δεν ασχολούνται καν με τα θέματα που απασχολούν τα υπουργεία τους. Τα έχουν σηκώσει τα μολύβια και ασχολείστε με το πού θα είσαστε υποψήφιος και πώς θα οργανώσετε την προεκλογική σας εκστρατεία. Διότι τις τελευταίες μέρες, βλέποντας την επικινδυνότητα στην οποία έχετε φέρει την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, έχετε πάρει μια απόφαση να δραπετεύσετε.

Εμείς σας εκλιπαρούμε. Ορίστε εκλογές! Τον Μάιο; Τον Μάιο! Εμείς λέμε: Τώρα, τον Μάρτιο, όχι τον Μάιο. Μην περιμένετε μέχρι τον Μάιο! Θέλετε να αλλάξετε τον εκλογικό νόμο ξανά; Αλλάξτε τον ξανά και δυο και τρεις φορές! Ό,τι και να φέρετε, εκλογικό νόμο που να βγάζει το δεύτερο κόμμα πενήντα και εξήντα έδρες μπόνους δεν θα το καταφέρετε! Είναι αντισυνταγματικό!

Διότι είσαστε ήδη δεύτερο κόμμα και θα είστε δεύτερο κόμμα, όποτε και αν προκηρύξετε εκλογές!

Σας εκλιπαρούμε, λοιπόν, να μη συνεχίζετε άλλο να ταλαιπωρείτε τον ελληνικό λαό και τους εαυτούς σας. Ούτως η άλλως, στα Υπουργεία έχετε σηκώσει τα μολύβια περιμένοντας εκλογές τον Μάιο. Κάντε τες νωρίτερα! Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την ανικανότητά σας! Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την αναλγησία σας! Λυτρώστε τον ελληνικό λαό από την αλαζονεία σας! Κάντε εκλογές το συντομότερο δυνατό, να γλιτώσουμε και να σώσουμε ό,τι επιτέλους μπορεί να σωθεί σ’ αυτόν τον τόπο!