Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Αλ. Τσίπρας: Δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός

 

Αλ. Τσίπρας: Δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός

Επιτελική ανικανότητα» στην κυβέρνηση αλλά και «έλλειψη συναίσθησης» στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για «λάθη» και «παραλείψεις» που έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση της πανδημίας στη χώρα, κατασλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία μετά από την ενημέρωση του πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας ως «κομβική διαφορά αντίληψης για την πραγματικότητα», τη «διαπίστωση» του πρωθυπουργού περί «πετυχημένης διαχείρισης του δεύτερου κύματος». Απηύθυνε, έτσι, μια σειρά ερωτημάτων που υπογράμμιζαν τις «παραλείψεις» της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος, όπως τη μη λήψη "«αποφασιστικών μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ», «στοιχειωδών μέτρων για τα μέσα μαζικής μεταφοράς» και για τις κλειστές δομές. «Δεν θα είχε δημιουργηθεί η απαραίτητη για κάθε δύσκολο μέτρο εμπιστοσύνη της κοινωνίας, αν η κυβέρνηση δεν διακατεχόταν από το σύνδρομο του παντογνώστη; Αν δεν συμπεριφερόσασταν δημόσια και προκλητικά εσείς, ο ίδιος ο πρωθυπουργός με ασυγχώρητη αμέλεια και ανεμελιά; Αν αντί να ενισχύσετε την ενότητα της κοινωνίας, δεν εξαπολύατε αστυνομικούς διωγμούς εναντίον πολιτών και νέων; Αν δεν δείχνατε προς τη μεριά του πολίτη τον ένοχο εσείς και οι υπουργοί σας για την δήθεν καταστρατήγηση των μέτρων προστασίας, τα οποία πρώτοι όμως και εσείς παραβιάζετε;», διερωτήθηκε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «τεράστια έλλειψη συναίσθησης» της «δραματικής κατάστασης», των «ευθυνών», των «λαθών», ενώ αναφέρθηκε και στα 5.500 θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση πως «αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει τη ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγείας, να βάλει φραγμούς στην πανδημία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις».

«Οι ευθύνες σας είναι σοβαρές. Πολύ σοβαρές. Και γίνονται ακόμα πιο σοβαρές, γιατί δείχνετε ότι δεν εννοείτε να καταλάβετε. Δεν εννοείτε να απομακρυνθείτε από την παγίδα αυτοϊκανοποίησης, στην οποία έχετε πέσει κι εσείς και η κυβέρνησή σας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαμηνύοντας ότι «για να διορθώσετε πράγματα, πρέπει να παραδεχτείτε λάθη και παραλείψεις».

Καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη

Συνεχίζοντας ο τέως πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στον τομέα της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι «φτάσαμε στο τέλος του 2020 να καταγράφουμε τη βαθύτερη ύφεση σε όλη την Ευρώπη» και προειδοποιώντας ότι «τα προσωρινά λουκέτα του lockdown γίνονται πλέον μόνιμα για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις». «Καταστηματάρχες σε όλη τη χώρα σάς ακούν τη μια μέρα να ανακοινώνετε πιθανό άνοιγμα της αγοράς και την άλλη λουκέτο στα πάντα», είπε και προσέθεσε πως «οι ίδιες παλινωδίες αφορούν και την πορεία του εμβολιασμού του πληθυσμού».

Παλινωδίες και στην πορεία του εμβολιασμού

Σχετικά με τα εμβόλια, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε: «Όλα χύμα. Όλα στην τύχη. Το μόνο που δεν ήταν στην τύχη ήταν το πόσο έγκαιρα οργανώσατε τον εμβολιασμό των δικών σας στελεχών και των οικογενειών τους που αν δεν παρεμβαίναμε θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα». Συγχρόνως, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει εμπιστοσύνη» των πολιτών προς τον πρωθυπουργό «προσωπικά» και στην κυβέρνησή του, παραπέμποντας σε συγκεκριμένα παραδείγματα της «πρωτοφανούς», όπως είπε, «επιτελικής ανικανότητας», από τα «λάθη» στο άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, μέχρι την παρέμβαση εισαγγελέα για τη μη επιβολή καραντίνας στη Θεσσαλονίκη, πριν από τον εορτασμό του Αγ. Δημητρίου.

«Δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός»

«Όταν κύριε Μητσοτάκη η μια σας δήλωση αντιστρατεύεται την άλλη. Όταν ο ένας υπουργός αντιστρατεύεται τον άλλον. Όταν το ψέμα επιστρατεύεται για να καλύψει την ανικανότητα, τότε πως θέλετε ο πολίτης να σας εμπιστευθεί;», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και αντιπαρέβαλε στα στοιχεία του πρωθυπουργού για την «επιτυχημένη διαχείρηση του δεύτερου κύματος», δημοσιεύματα των Financial Times και του Bloomberg ότι τη στιγμή της κορύφωσης του δεύτερου κύματος η Ελλάδα ξεπέρασε το μέσο όρο της ΕΕ και των ΗΠΑ σε θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και ότι κατατάσσεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες με βάση την ανθεκτικότητα της στην πανδημία, αντίστοιχα.

«Ό, τι κι αν λέει η συντεταγμένη προπαγάνδα, κύριε Μητσοτάκη, φοβάμαι ότι δεν είστε ο πρωθυπουργός που δεν έχει καμιά ευθύνη. Αλλά ο ανεύθυνος πρωθυπουργός», τόνισε και τον κατηγόρησε για «αδιαφορία» απέναντι «σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες», που «συνδέεται με επίσης συγκεκριμένες αξίες, ιδέες, στρατηγικές», σε αντίθεση με «το αμέριστο ενδιαφέρον» του για «κάποιες κοινωνικές ελίτ».

«Η παράταξή σας κι εσείς προσωπικά, κύριε πρωθυπουργέ, έχετε απολύσει, συκοφαντήσει, απειλήσει, υποβαθμίσει συστηματικά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη δημόσια υγεία και τους ανθρώπους της. Αυτή είναι η αλήθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επαναλαμβάνοντας την αιχμή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ότι για την δεξιά παράταξη «το ΕΣΥ ήταν, είναι και θα είναι βαρίδι», καθώς το "πιστεύω" τους είναι «η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο «σκάνδαλο με το διπλό σύστημα καταγραφής» κρουσμάτων, στο οποίο, όπως σημείωσε, αντί ο πρωθυπουργός να απαντήσει, "το ξόρκισε" και το οποίο κατέληξε στην απόλυση της δημοσιογράφου που το αποκάλυψε. «Όποιον αρνείται τον μύθο σας, καταγράφοντας απλά την πραγματικότητα τον στέλνετε στο πυρ το εξώτερον. Έχετε δυσανεξία στη κριτική, δυσανεξία και στην αλήθεια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και αναφέρθηκε και στο πιο πρόσφατο μπέρδεμα με τα στοιχεία της Κοζάνης, κάνοντας λόγο για "άρνηση" του πρωθυπουργού να ακούσει την κριτική των ειδικών, να «δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων» και να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να μην έρθει «ενώπιος ενωπίω με τις αντιφάσεις» του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού ότι προτίμησε την αντιπαράθεση στη Βουλή αντί για την ανταλλαγή απόψεων και τον κατηγόρησε ότι «αγνοεί τους πάντες, αποφασίζει και διατάζει, όχι μόνο πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά και με κλειστά αυτιά». «Δεν ακούτε κανέναν και δεν θέλετε να δείτε τα αποτελέσματα της ανικανότητας, της ανεμελιάς, των ιδεοληψίων σας», είπε χαρακτηριστικά και αναφερόμενος σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει «ακριβώς το ίδιο που μας οδήγησε στην τραγωδία των τελευταίων μηνών».

«Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε για να μας πείτε ότι μόνο με το εμβόλιο θα τελειώσουμε με αυτή την περιπέτεια, να τη δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», συνέχισε ο τέως πρωθυπουργός περνώντας στο ζήτημα της διαδικασίας του εμβολιασμού και σχολιάζοντας τους στόχους των εμβολιασμών που έχει θέσει η κυβέρνηση, τους οποίους χαρακτήρισε "εκτός πραγματικότητας" εάν συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει. «Βγείτε να δώσετε μια ξεκάθαρη εικόνα και μια δέσμευση στον ελληνικό λαό. Και κινηθείτε επιτέλους με σοβαρότητα», υπογράμμισε και προειδοποίησε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου κ. Μητσοτάκη, όταν δεκάδες συμπολίτες μας καθημερινά χάνουν άδικα τη ζωή τους».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις πατέντες, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε πως την ίδια πρόταση την έχει διατυπώσει σε άρθρο του ο πρωθυπουργός και αντέκρουσε την αιχμή του Κ. Μητσοτάκη στην πρωτολογία του ότι "πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο".

«Η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν αυτά τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού φανερώνει την «εμμονή» του «ενάντια σε κάθε δημόσιο αγαθό», κάτι που αποτελεί «τροχοπέδη για τη συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών μας να βάλουν ένα τέλος στον εφιάλτη της πανδημίας».

Αναφερόμενος δε στο ζήτημα των επιπλέον παραγγελιών εμβολίων από τη Γερμανία και τη θέση που πήρε η κυβέρνηση, έκανε λόγο και πάλι για "αντιφάσεις".

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνόψισε ότι η "τραγωδία" στην οποία έχουμε οδηγηθεί οφείλεται κατά ένα μέρος «στις ιδεολογικές εμμονές» της κυβέρνησης και κατά ένα μέρος «στην ανικανότητα του επιτελικού κράτους», υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και ζητώντας από την κυβέρνηση να «αλλάξει στρατηγική».

Αλ. Τσίπρας (δευτερολογία): Βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή

Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των απαγορευτικών μέτρων, άσκησε στη δευτερολογία του στην Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του ότι «βασική σας έγνοια δεν είναι η πρόληψη αλλά η καταστολή». Συνεχίζοντας με σκωπτικό ύφος είπε: «Πήγατε το πρόστιμο από τα 300 στα 500 ευρώ, όταν ο μισθός που παίρνουν οι εργαζόμενοι μέσα στη πανδημία είναι 534 ευρώ. Γιατί δεν κάνετε το πρόστιμο 534 ευρώ ώστε να είναι το ίδιο και να μην έχετε πάρε δώσε;». 

«Είσαστε αποτελεσματικοί στα μέτρα και στην τήρησή τους. Η πανδημία αντιμετωπίζεται περισσότερο από τον κ. Χρυσοχοΐδη, παρά από τους υπουργούς Υγείας. Αναρωτιέμαι τι εξυπηρετεί η αύξηση των προστίμων για την παραβίαση των μέτρων; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για έναν εργαζόμενο των 534 ευρώ να πληρώσει 500 ευρώ; Η ανεμελιά της Πάρνηθας, αν πληρώνατε γι αυτή, μπορεί να μην είναι σημαντικό ποσό για εσάς ή και για εμάς που έχουμε τις αμοιβές των βουλευτών. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους, όπως ανακαλύψατε πρόσφατα, είναι σημαντικό ποσό... Η αύξηση των προστίμων σηματοδοτεί το πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζετε τα πράγματα... Ο μέσος πολίτης αισθάνεται ασφυκτικά γιατί πρέπει να στείλει sms για να πάει στο περίπτερο και κινδυνεύει να πληρώσει αν κάνει κάποιο λάθος στην ώρα, και την ίδια ώρα όμως όποιος έχει την οικονομική δυνατότητα κάνει διακοπές στο Ντουμπάι και όταν γυρίσει να μείνει τρεις μέρες στο σπίτι και αν μείνει», ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι δημιουργεί αίσθημα αδικίας στη κοινωνία η διαφορετική αντιμετώπιση. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον εμβολιασμό. Είπε ότι πριν από λίγες μόνο ημέρες στην συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για 2.000.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου και μετά από τρεις ημέρες ήλθε στη Βουλή για να πει ότι δεν είναι βέβαιο αν θα δώσουν τα εμβόλια οι εταιρείες. 

Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τη δημόσια υγεία παρά τους μνημονιακούς περιορισμούς» και επέστρεψε τους χαρακτηρισμούς στον κ. Μητσοτάκη ρωτώντας «πόσες ΜΕΘ δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από την πανδημία». Υποστήριξε ακόμη ότι είναι στο πρόγραμμα της ΝΔ η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο θέμα των rapid test και των μοριακών τεστ (PCR) είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο διεξάγετε την ανίχνευση του ιού στην κοινότητα είναι λάθος και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα» και ρώτησε ξανά «γιατί η κυβέρνηση επιμένει να μην δίνει στα κόμματα τις συνεδριάσεις των επιστημόνων». 

Αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι «θα είναι το μεγάλο θέμα μετά την αρχή του τέλους της πανδημίας». Σημείωσε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μέσα στην πανδημία και θα συνεχίσουν να το καταβάλλουν και επανέλαβε τις προτάσεις του για την οικονομία, τονίζοντας τη διαγραφή και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στο πρότυπο της ρύθμισης που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία. 

Ζήτησε ακόμη από τον κ. Μητσοτάκη: «Αποσύρετε τον πτωχευτικό νόμο γιατί θα είναι η ταφόπλακα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα». 

Έκλεισε με μία σύντομη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών που την συνέδεσε με την αξιοπιστία του πρωθυπουργού: «Η αξιοπιστία είναι κρίσιμο θέμα και δεν φαίνεται μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας... Είδα την συνάντησή σας με τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας. Χθες είπατε ότι είναι ανάγκη η αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών... Η ίδια Συμφωνία για την οποία είχατε πει ότι είναι εθνική ήττα και έχει ακυρωθεί στην συνείδηση του ελληνικού λαού». Έκανε δε αναφορά και στο tweet του υπουργού Εξωτερικών λέγοντας ότι «όταν εμείς υπερασπιζόμαστε την αλήθεια και λέγαμε ότι η Συμφωνία εξασφαλίζει την αρχαία κληρονομιά μας λέγατε ψεύτες... Η ιστορία όμως τιμά αυτούς που την γράφουν όχι αυτούς που σέρνονται πίσω της».