Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Δ. Κουτσούμπας: Το σύστημα που έχει για θεό το κέρδος, είναι η πηγή του κακού για τις καταστροφές

Δ. Κουτσούμπας: Το σύστημα που έχει για θεό το κέρδος, είναι η πηγή του κακού για τις καταστροφές

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την Πολιτική Προστασία, επισήμανε καταρχήν ότι τα λαϊκά στρώματα επί δεκαετίες μετρούν εκατοντάδες νεκρούς και τεράστιες απώλειες της λαϊκής περιουσίας και υποδομών.
Τόνισε ότι η επίκληση του «ακραίου καιρού» είναι «ένα βολικότατο ιδεολόγημα για να συγκαλυφθεί η βαθύτερη αιτία της συστηματικής υπονόμευσης της πολιτικής προστασίας, που είναι η υπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων» προσθέτοντας ότι «το κέρδος δεν αντέχει ούτε καν τις εκάστοτε νομοθετικές δικλείδες προστασίας που απαιτούνται για να υπάρχει ασφάλεια εγκαταστάσεων, κατάλληλη χωροθέτησή τους, περιορισμός της λειτουργίας τους, γι' αυτό και η όποια πολιτική προστασίας υφίσταται, στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζεται ως ένα κάποιο δευτερεύον πάρεργο με συνέπεια πάντα αθώα θύματα».
Τόνισε ότι το νομοσχέδιο «συνεχίζει την ίδια πολιτική όλων των προηγούμενων χρόνων» ενώ εξίσου αποκαλυπτικό για τον προσανατολισμό της πολιτικής προστασίας είναι ότι «ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» διότι, όπως εξήγησε, «δεν εστιάζει στην ουσιαστική πρόληψη».
«Η πρόληψη υποταγμένη στη λογική του κέρδους, ουσιαστικά αυτοαναιρείται»
Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ότι «το σχέδιο νόμου είναι μια αντιδραστική τομή στον τομέα της πολιτικής προστασίας. Και είναι αντιδραστική τομή γιατί πλέον εντάσσετε στην “ πολιτική προστασία”, κάθε είδους “ ανθρωπογενείς” καταστροφές, για τις οποίες μάλιστα μπορείτε να κηρύξετε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».