Βουλή: Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το φορολογικό νομοσχέδιο
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου «Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και η Ελληνική Λύση. Κατά της αρχής ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.
Πολλά άρθρα του νομοσχεδίου ωστόσο έτυχαν διακομματικής στήριξης. Ενδεικτικά, πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι υπερψηφίζει 26 άρθρα, σε 20 άρθρα δηλώνει «παρών» και 21 άρθρα τα καταψηφίζει. «Αν είχαμε την τεκμηρίωση και τις απαντήσεις που ζητήσαμε θα είχαμε ψηφίσει και περισσότερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρ. Αλεξιάδης.
«Δεν λύσαμε όλα τα προβλήματα της χώρας με αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο. Όμως με αυτό το νομοσχέδιο είμαστε απολύτως συνεπείς σε όσα είχαμε πει προεκλογικά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που πρόσθεσε ότι «όλα τα νοικοκυριά θα δουν μειώσεις φόρων» ενώ επικαλέστηκε τα στοιχεία του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, ότι, με το σχέδιο νόμου και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τα χαμηλότερα εισοδήματα θα δουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23%, τα μεσαία εισοδήματα κατά 16% και τα υψηλότερα εισοδήματα κατά 7%.
«Η δική μας φορολογική και οικονομική πολιτική δεν έχει ταξικό πρόσημο, είναι για όλη την κοινωνία, είναι ανάπτυξη για όλους, κυρίως όμως για τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα», είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας και πρόσθεσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερος το 2020.
Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και αυτό θα γίνει με τους υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού με την αξιοποίηση των ANFAs και των SNPs, των κερδών από τη διακράτηση των ευρωπαϊκών ομολόγων, για αναπτυξιακούς λόγους και με την αποπληρωμή του πιο ακριβού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Δεν υποστηρίζουμε ότι με αυτό το νομοσχέδιο λύνουμε όλα τα προβλήματα αλλά είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της υπερφορολόγησης που καθηλώνει την ανάπτυξη», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
«Δική μας συνειδητή πολιτική είναι η μείωση των φόρων», είπε ο υφυπουργός που απάντησε και στις ενστάσεις της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας μέρους δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ότι δεν υφίστανται θέματα αντισυνταγματικότητας γιατί τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. «Είναι μέτρο που αντιμετωπίζει την φοροδιαφυγή και την καθιστά αντικίνητρo», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.
«Όποιος φορολογείται στην Ελλάδα θα πληρώσει λιγότερο φόρο, χάρη σε αυτό το νομοσχέδιο. Λιγότερο φόρο, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει σήμερα για τη μεσαία τάξη αλλά επί των ημερών του οι φτωχοί γίνανε φτωχότεροι και περισσότεροι».
«Κάνετε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης αλλά εσείς ακόμα δεν την έχετε ορίσει. Ποιος πρότεινε την τροπολογία που μειώνει την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης των ιδιοκτητών ΠΑΕ και ΚΑΕ; Αποσύρετε την τροπολογία για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ για να δώσετε μέρισμα σε 400 ακόμα οικογένειες», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης.
«Άλλοι έφερναν φωτογραφικές τροπολογίες για επιχειρηματία. Η ρύθμιση είναι οριζόντια για τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ άρα δεν ευνοεί έναν», σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών.
«Για μια ακόμη φορά οι πολίτες θα σηκώσουν στις πλάτες τους τα υπερπλεονάσματα, θα πληρώσουν τα αυξημένα έσοδα που προβλέπει και ο νέος προϋπολογισμός», δήλωσε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης.
«Από τη στιγμή που ένα νομοσχέδιο αφήνει στο απυρόβλητο τους εφοπλιστές και φορολογεί τους παράκτιους αλιείς, δείχνει σε ποια λογική κινείται και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης», είπε ειδικός αγορητής του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος. «Υπάρχει επιστολή από την οποία προκύπτει ότι ο κ. Τσακαλώτος θα φορολογούσε περισσότερο τους αλιείς», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
«Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται υπό καθεστώς μνημονίων. Δεν είναι σωστό να θριαμβολογεί λοιπόν κανείς σήμερα», δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.
«Με αυτό το νομοσχέδιο δίνετε διαπιστευτήρια υποταγής στους δανειστές και στην ολιγαρχία», επανέλαβε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», το νέο φορολογικό. Αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη
Μιλώντας για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως έρχεται να αλλάξει τα προβλήματα και τις περιπλοκότητες του παρελθόντος με νέες ρυθμίσεις και μειώσεις φόρων ώστε να υπάρξει ανάπτυξη για όλους.
Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο ανακουφίζει όλες τις κοινωνικές κατηγορίες από τα βάρη που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κινητοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου με κίνητρα να δημιουργήσουν και αντιμετωπίζει τη φοροδιαφυγή. «Φρένο στις επιβαρύνσεις και γκάζι στην ανάπτυξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το καινούργιο πλαίσιο αφορά όλους τους πολίτες μειώνοντας τα βάρη.
Μιλώντας για τη στήριξη στις επενδύσεις και την ενίσχυση των νέων αγροτικών σχημάτων, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομές με άδεια από 1η Ιανουρίου του 2006 διευκολύνοντας την πώληση αδιάθετων ακινήτων αλλά και την ενίσχυση της οικοδομής.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο ταυτοποιεί εκκρεμότητες με μηδενικό κόστος για το κράτος αλλά τεράστιας σημασίας για τους πολίτες, φέρνοντας ως παράδειγμα τη διαγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ για κάθε φορολογούμενο, την μείωση της φοροδιαφυγής με την γενίκευση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης, αλλά και στο γεγονός ότι θα πρέπει δαπάνες σε ποσοστό 30% να γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
«Μέσα σε 5 μήνες καλύψαμε ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό που βρήκαμε άνω των 400 εκατ. ευρώ αλλά και δημιουργήσαμε πλούτο τον οποίο διανείμαμε στους πολίτες καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ, αυξήσαμε το επίδομα θέρμανσης, ενισχύσαμε τη ΔΕΗ, μειώσαμε την προκαταβολή φόρου, και δίνουμε έκτακτη ενίσχυση σε 250.000 οικογένειες στους μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους και τα σπιτικά που έχουν προστατευόμενα τέκνα» είπε προσθέτοντας πως θα πρέπει να σταματήσει το παραμύθι της σύγκρισης. «Είχα δηλώσει δύο μέρες πριν τις εκλογές, ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος γιατί πολύ απλά αντί να αφήσετε την επόμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει τον χώρο τον Δεκέμβριο τα είχατε μοιράσει 3 μέρες πριν τις εκλογές. Ήταν ένα είδος πολιτικής υπεξαίρεσης αυτό που κάνατε και παρά ταύτα εξοικονομήσαμε ένα σημαντικό ποσό και για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ και να στηρίξουμε τα νοικοκυριά» τόνισε απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «τα επιδόματα μπορεί να είναι εύκολα, ευχάριστα, κομματικά ωφέλιμα, είναι όμως πρόσκαιρα. Για αυτό επιλέγουμε τον δύσκολο δρόμο επιλέγοντας το μέλλον της χώρας. Αντί να μοιράζουμε ψάρια προτιμώ να μάθουμε τον κόσμο να ψαρεύει» δήλωσε χαρακτηριστικά συνεχίζοντας την κριτική του στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Καταλαβαίνω ότι οι συνάδερφοι του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από το γεγονός ότι η χώρα έχει αποκτήσει άλλη εικόνα στο εξωτερικό, ενοχλούνται από το ό,τι έχουμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, αν εσείς ενοχλείστε η συντριπτική πλειοψηφία χαίρεται από αυτές τις εξελίξεις, ότι μπήξε οριστικό τέλος στα capital controls, ότι αποφασίστηκε η επιστροφή 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με σκοπό να αξιοποιηθούν το 20 εκατ. για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Το σημερινό νομοσχέδιο ανακουφίζει πολίτες και επιχειρήσεις που ταλαιπωρήθηκαν στο παρελθόν. Αποτελεί όμως και μια άλλη όψη της νέας Ελλάδας, αυτής της Ελλάδας των επενδύσεων. Η δίκαιη κατανομή του πλούτου προϋποθέτει τη δημιουργία του. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και δουλειές. Το παρόν νομοσχέδιο σηματοδοτεί τη συνέπεια στο λόγο και την αποτελεσματικότητα αυτής της κυβέρνησης. Αποτελεί την υπογραφή μας κάτω από τη συμφωνία αλήθειας με τον λαό. Αποτελεί την εφαρμογή όλων όσων είπαμε προεκλογικά και όσων είπα στη ΔΕΘ. Το είπαμε το κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε» ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.