Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Ν. Καραθανασόπουλος: Η ουσία της υπόθεσης Novartis είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της υγείας

Ν. Καραθανασόπουλος: Η ουσία της υπόθεσης Novartis είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της υγείας


Η ουσία της υπόθεσης Novartis, «είναι η εμπορευματοποίηση του φαρμάκου και της υγείας. Αν δεν ξεκινήσεις από αυτή τη βάση δεν πρόκειται να βγάλεις αποτέλεσμα» τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «One», το βράδυ της Τρίτης 29 Οκτωβρίου.
Σημείωσε επίσης, ότι αυτό το σκάνδαλο ήταν αντανάκλαση ενός εμπορικού πολέμου ο οποίος διεξάγεται ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες του φαρμάκου, για το ποιος θα αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Ερωτηθείς αν θα γίνουν γνωστές όλες οι διαστάσεις του σκανδάλου Novartis απάντησε πως η προϊστορία δείχνει ότι όλες αυτές οι επιτροπές που έχουν γίνει κατά καιρούς, για διάφορα σκάνδαλα, δεν οδήγησαν πουθενά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της ουσιαστικής εξέτασης του ζητήματος «και της φύσης του σκανδάλου και των παρενεργειών που υπήρχαν» και απ’ την άποψη αυτή «δεν θα συναινούσαμε σε οποιαδήποτε εκφυλιστική διαδικασία και αποπροσανατολιστική τακτική, παρότι ξέραμε ότι θα γίνει αυτό. Είχαμε την εμπειρία και προηγούμενων εξεταστικών επιτροπών και της προανακριτικής για τη Novartis που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, και στην οποία, η διαδικασία ήταν μια καρικατούρα .
Με αφορμή την απόφαση εξαίρεσης από την προανακριτική επιτροπή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη και Δ. Τζαννακόπουλου, είπε ότι «έχουν νομική βάση οι αιτιάσεις και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ», όμως «υπάρχει μια τεράστια αντίφαση: Έχουμε ένα πολιτικό όργανο, μια Επιτροπή της Βουλής η οποία αποκτά προανακριτικές αρμοδιότητες».
Όπως εξήγησε η βασική αντίφαση προέρχεται απο το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών και υπενθύμισε ότι όταν το ΚΚΕ είχε προτείνει να καταργηθεί το άρθρο αυτό λαμβάνοντας υπόψη του και ότι «η Βουλή δεν μπορεί να αποκτά και να παίζει προανακριτικό ρόλο», τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ το αρνήθηκαν και σήμερα «έχουμε τα απόνερα αυτής της κατάστασης».

«Όταν μια πολιτική επιτροπή αποκτά τέτοιες αρμοδιότητες, το θέμα είναι πώς συγκροτείται αυτή η επιτροπή. Συγκροτείται από εκπροσώπους κοινοβουλευτικών ομάδων. Άρα οι αιτιάσεις περί αξιοπιστίας και αμεροληψίας των μελών της επιτροπής είναι δώρο άδωρο, είναι υποκρισία από τη στιγμή που κάθε κοινοβουλευτική ομάδα έχει μια συγκεκριμένη στάση. Δεύτερο όταν μια κοινοβουλευτική ομάδα έχει το σύνολο της δικογραφίας ή και τα πρακτικά των συζητήσεων της επιτροπής, δεν μπορεί να λες ότι κάποιος δεν μπορεί να είναι και μάρτυρας και εξεταστής από την στιγμή που γνωρίζουν τα πάντα...» πρόσθεσε.
Είπε ότι το ΚΚΕ στάθηκε στο πολιτικό σκεπτικό της αιτίασης, λέγοντας ότι «επειδή είναι υποκριτικό δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την εξαίρεση (σ.σ. των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου) γιατί είναι ευθύνη κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας να επιλέξει το πως θα εκπροσωπηθεί στην Επιτροπή. Αλλιώς ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Μετά ο καθένας μπορεί να ζητά την εξαίρεση του άλλου για οποιοδήποτε λόγο, με αποτέλεσμα ο εκφυλισμός να μην έχει σταματημό και να συνεχίζονται οι διαλυτικές τάσεις».
«Σε αυτή τη διαδικασία και με ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούμε επανάληψη, με διαφορετικούς βεβαίως ρόλους, προηγούμενων καταστάσεων» πρόσθεσε.
Τέλος, ο Ν. Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στη στρατηγική του ΚΚΕ, στις προσπάθειες για την ανασύνταξη του κινήματος, στην παραχάραξη της Ιστορίας, στην ψήφο των ομογενών και στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο.