Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή

Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, στη δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή


Π. Σκουρλέτης: «Βασική και μόνιμη, πια, επιλογή εκ μέρους του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, η προσπάθεια να διχάσει την ελληνική πολιτική σκηνή»

Το ηχητικό της συνέντευξης

Ακολουθεί η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης:

Ε.Μπ: Ξεκίνησε η εβδομάδα αυτή άσχημα, δύσκολα, σχεδόν από τα μεσάνυχτα, αναφέρομαι προφανώς στην τρομοκρατική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και δεν μπορώ παρά να ζητήσω μια δική σας τοποθέτηση.

Π.Σ: Είναι ξεκάθαρο πως τέτοιου είδους ενέργειες είναι απόλυτα καταδικαστέες. Κάθε τέτοια επίθεση απέναντι σε ένα μέσο ενημέρωσης θεωρώ ότι βρίσκει, σύσσωμο τον δημοκρατικό πολιτικό κόσμο, απέναντι. Χωρίς περιστροφές, πρέπει να καταδικάσουμε αυτή την ενέργεια.

Ε.Μπ: Μήπως είναι κι αυτό μια καλή αφορμή για να ξαναδείτε κι εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πλευρά αυτή, την θέση που οδηγηθήκατε να πάρετε, αναφέρομαι στο εμπάργκο, εσείς με τον ΣΚΑΪ, η Νέα Δημοκρατία με την ΕΡΤ. Θέλω να πω ότι ίσως δεν έχουμε και τα περιθώρια πια για τέτοιου είδους «τιμωρίες».

Π.Σ: Διαφωνώ με αυτή την εξίσωση που κάνετε εμμέσως κ. Μπαλτατζή με το ερώτημά σας. Είναι τελείως διαφορετικό η επιλογή ενός πολιτικού χώρου να επιλέγει, να εκφράζεται, να συμμετέχει σε ένα μέσο, μιλάω για ένα ιδιωτικό μέσο και είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση της δημόσιας τηλεόρασης, η οποία εκ του χαρακτήρα της θεωρώ ότι οφείλει να φιλοξενεί όλους και να υπερασπίζεται τον πλουραλισμό. Είναι τελείως διαφορετική η περίπτωση του ΣΚΑΪ και, με αφορμή την ερώτησή σας, μου προκαλεί απορία το ρεπορτάζ που ακούω, που συσχετίζουν ευθέως τη σημερινή, βομβιστική, τρομοκρατική επίθεση με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, το να μη συμμετέχει εδώ και κάποιους μήνες στις εκπομπές του σταθμού. Αυτά είναι αδιανόητα…

Ε.Μπ: Από το πρωί υπάρχει αυτό κ. Σκουρλέτη…

Π.Σ: Δεν ξέρω κατά πόσο είναι επιθυμητός ο ΣΥΡΙΖΑ και οι απόψεις του σ’ αυτό το κανάλι. Θα περίμενε κανείς αυτή την ώρα να μην υπάρχει μια προσπάθεια αξιοποίησης εκ μέρους του σταθμού αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ε.Μπ: Προφανώς πρέπει να μην εργαλειοποιηθεί όλο αυτό σε σχέση με αυτό που συνέβη. Πάμε τώρα να δούμε τα υπόλοιπα που έχουμε να συζητήσουμε. Έχουμε περάσει ένα σαββατοκύριακο με έντονο το πολιτικό στοιχείο, είχαμε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, είχαμε το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας με δύο, μάλιστα, ομιλίες του κ. Μητσοτάκη. Κοινός τόπος η σκληρή αντιπαράθεση και η πόλωση. Αυτό θα είναι το προεκλογικό κλίμα κ. Σκουρλέτη;

Π.Σ: Αποτελεί μία βασική και μόνιμη, πια, επιλογή εκ μέρους του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, η προσπάθεια να διχάσει την ελληνική πολιτική σκηνή. Ο λόγος του είναι πολλές φορές ακραίος. Είναι χαρακτηριστική η προσέγγιση που έχει γύρω από το θέμα του μακεδονικού ζητήματος. Τις τελευταίες ημέρες και η στάση του πριν τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης και το γεγονός ότι επέλεξε για πρώτη φορά, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, να μην καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να παρευρεθεί και να χαιρετίσει στο συνέδριο, μόνο τυχαία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Αλλά, κυρίως αυτή η ανάλυση περί μιας κυβέρνησης η οποία έχει ξεπουλήσει πράγματα για να κερδίσει κάποια άλλα και αυτά που έχει ξεπουλήσει είναι καίρια εθνικά ζητήματα.

Ε.Μπ: Καλά, η πόλωση όμως δεν έρχεται από τη μία πλευρά μόνο κ. Σκουρλέτη, υπάρχει και από την άλλη. Θέλω να πω ότι και η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι θα μπορούσε τη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης να μη την είχε κάνει, ότι την κάνατε για αντιπερισπασμό, πολύ περισσότερο που ξέρατε ότι υπήρχε τότε το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας…

Π.Σ: Τι θα πει αντιπερισπασμός; Είναι «ιδιοκτησία» κανενός η Ελλάδα και όλες οι πόλεις, εκείνη την ημέρα, για να μην κάνει το κυβερνών κόμμα συγκέντρωση επειδή η Νέα Δημοκρατία κάπου στην Αθήνα έκανε το συνέδριό της; Είναι σοβαρά πράγματα; Αντί να βγει και να καταδικάσει ευθέως την προσπάθεια αντισυγκέντρωσης που έγινε και όχι μόνο αντισυγκέντρωσης, προσπάθεια εισόδου μέσα στον χώρο. Έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό; Να κάνει ένα κόμμα συγκέντρωση και να υπάρχουν άτομα τα οποία να θέλουν να μπουν μέσα για να προκαλέσουν ό,τι θέλουν να προκαλέσουν; Και να μην καταδικάζεται αυτό; Μπορούμε να δείχνουμε ανοχή σε τέτοιους είδους φαινόμενα; Έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό μετά το ‘74;

Ε.Μπ: Δεν το θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί, αλλά…

Π.Σ: Για να βγει ο κ. Γεωργιάδης και όλος αυτός ο ακροδεξιός εσμός που υπάρχει μέσα στη Νέα Δημοκρατία και να επιχαίρει βλέποντας συνθήματα όπως «Η δημοκρατία πουλάει τη Μακεδονία»;

Ε.Μπ: Εντάξει,– αυτό υπάρχει, έτσι όπως το λέτε εσείς και είναι έτσι – αλλά από την άλλη πλευρά και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή της τρεις αντισυγκεντρώσεις που θα γίνονταν απέξω, σας κατηγορούν ότι γυρίζετε δεκαετίες πίσω, ότι έχετε μια μετεμφυλιακή λογική ή ότι ξαναφέρνετε τους γκοτζαμάνηδες στην πολιτική ζωή της χώρας…

Π.Σ: Συγγνώμη, μα ή κανείς αισθάνεται την ανάγκη να οριοθετηθεί πολιτικά απέναντι σε αυτού του είδους τις πρακτικές ή τα μισόλογα και οι υπεκφυγές ουσιαστικά κλείνουν το μάτι σ’ αυτές τις δραστηριότητες, σ’ αυτές τις δράσεις. Κι αυτό έκανε η Νέα Δημοκρατία και το επιβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο. Μίλησε για αντισυγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ. Μιλάει ο πρωθυπουργός και χαρακτηρίζει, 500 χλμ. από την Αθήνα, αντισυγκέντρωση το δικαίωμα ενός κόμματος να κάνει στη συμπρωτεύουσα μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση. Για όνομα του Θεού, έχει χάσει κάθε μέτρο, έχει τυφλωθεί πλήρως ο κ. Μητσοτάκης; Μου θυμίζει πρίγκιπα εν αναμονή, ως γαλαζοαίματος περιμένει να έρθει η ώρα της διαδοχής για να αναλάβει τον κυβερνητικό θώκο. Γιατί μια τέτοια ιδιοκτησιακή αντίληψη εμφανίζει ο κ. Μητσοτάκης.

Ε.Μπ: …Το είπατε και πριν από λίγο ότι επί της ουσίας στο επίκεντρο έχει βρεθεί το μακεδονικό, η Συμφωνία των Πρεσπών. Το κλίμα μετά τις δηλώσεις Ζάεφ δεν είναι το καλύτερο δυνατό κ. Σκουρλέτη, δείχνει μάλιστα να δημιουργούνται ερωτηματικά και εάν τελικά θα υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία όταν έρθει στην ελληνική Βουλή. Ανησυχείτε;

Π.Σ: Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ισχύει αυτό που ίσχυε και πριν από ένα μήνα, πριν από κάποιο καιρό. Δεν έχουμε μια επανατοποθέτηση που να μας προϊδεάζει για διαφορετική κοινοβουλευτική πλειοψηφία από αυτή που θεωρούσαμε ότι υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα.

Ε.Μπ: Υπάρχει και σε σχέση με τον κυβερνητικό εταίρο κ. Σκουρλέτη;

Π.Σ: Μιλάμε για πλειοψηφία έγκρισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κυβερνητικός εταίρος δεν την υποστηρίζει, σε κάθε περίπτωση.

Ε.Μπ: Ναι. Βλέπουμε που κλιμακώνει και τη στάση του, κάνει πια αναφορές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μιλάει για προδότες και αποστάτες…

Π.Σ: Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο στη συζήτησή μας. Εγώ μιλάω για μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας. Και αυτή υπάρχει.

Ε.Μπ: Υπάρχει θέμα με τον κυβερνητικό εταίρο που κλιμακώνει και τη ρητορική του και τη στάση του έναντι αυτής της συμφωνίας; Και το λέω αυτό, παραπέμπω στις δηλώσεις του πρωθυπουργού την ημέρα της τελετής παράδοσης – παραλαβής είπε ότι δεν θα δεχθεί διγλωσσία, διαφοροποιήσεις κλπ. Όλα αυτά τα αγνοεί ο κ. Καμμένος.

Π.Σ: Το πολιτικό πρόβλημα με αφορμή τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, υπάρχει από τη στιγμή που ο κ. Καμμένος συσχέτισε την άποψή του γύρω από το μακεδονικό ζήτημα με θέματα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και συνοχής της κυβέρνησης. Βεβαίως, έχουν υπάρξει εκ μέρους του πολλών ταχυτήτων δηλώσεις. Κατά συνέπεια, μένει πια να δούμε ποια στάση θα επιλέξει τελικώς να έχει και εκείνος.

Ε.Μπ: Όταν λέτε ποια στάση θα επιλέξει; Κάθε φορά κάνει ένα «κλικ» παραπάνω.

Π.Σ: Δεν μιλάω για τη θέση του γύρω από τη συμφωνία. Μιλάω για μια ενδεχόμενη, εκ μέρους του, άρση της εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση.

Ε.Μπ: Το περιμένετε κι αυτό; Είναι πιθανό να συμβεί;

Π.Σ: Είναι κάτι το οποίο έχει αφήσει να εννοηθεί πολλές φορές και άλλες τόσες το έχει πάρει πίσω. Δημόσια έχουν ειπωθεί αυτά…

Ε.Μπ: Από την άλλη μεριά, όμως, έχουμε σταθερά την δήλωση του πρωθυπουργού, που πάντα δηλώνει πως πιστεύει ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση.

Π.Σ: Βεβαίως αυτό πιστεύουμε ότι τελικά θα πράξει στο πλαίσιο μιας ώριμης πολιτικής στάσης εκ μέρους του, που δεν θα υπονομεύσει την πορεία ολοκλήρωσης του κυβερνητικού έργου στο οποίο συμμετείχε, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή.

Ε.Μπ: …Θα έρθω στα περί κεντροαριστεράς. Το λέω αυτό γιατί διάβαζα και τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά. Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό αναφερόμενη στα εθνικά θέματα, ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, είπε ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, καθώς κυβερνά μια παρέα κολλητών που είναι βαρίδι για την Αριστερά… Ρωτώ, λοιπόν, πως θα βρεθεί κοινός τόπος έτσι; Και μαθαίνουμε ότι γίνονται περιφερειακά κινήσεις και συμφωνίες για κοινούς υποψηφίους ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Αλλά, δεν υπάρχει ένα θέμα κι εκεί;

Π.Σ: Θα σας μιλήσω ευθέως. Θεωρώ ότι η κεντρική πολιτική έκφραση αυτού του χώρου, δηλαδή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, έτσι όπως τοποθετείται και πολιτεύεται, δεν θυμίζει κεντροαριστερά, θυμίζει περισσότερο κεντροδεξιά. Θεωρώ ότι αυτή η αναντιστοιχία με τις διαθέσεις ενός κόσμου που παρακολουθεί αυτό τον χώρο, θα βρεθεί τρόπος να ξεπεραστεί μέσα από την ίδια τη ζωή. Χώρος της κεντροαριστεράς υπάρχει, εγώ βάζω ένα μεγάλο ερωτηματικό αν μπορεί να τον εκφράσει η κ. Γεννηματά αυτή τη στιγμή.

Ε.Μπ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω κι εγώ, γιατί είπατε για τον κόσμο. Εάν τελικά μπορεί αυτόν τον κόσμο της κεντροαριστεράς να τον εκφράσει η κ. Γεννηματά ή…

Π.Σ: Σας είπα ευθέως ότι αδυνατεί να τον εκφράσει.

Ε.Μπ: Αδυνατεί λέτε εσείς…

Π.Σ: Ήταν σαφής η τοποθέτησή μου και από εκεί και έπειτα, με όλο αυτόν τον κόσμο προφανώς υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας στο κοινωνικό επίπεδο, σε επιμέρους χώρους, το βλέπουμε να γίνεται πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, στον αυτοδιοικητικό χώρο.

Ε.Μπ: Άρα εντάσσετε εκεί αυτές τις συμφωνίες που έχουν γίνει και αυτές τις οποίες είναι στη διαδικασία για να ανακοινωθούν. Τις εντάσσετε στην περιφερειακή και μόνο συνεργασία.

Π.Σ: Τις εντάσσω σε εκείνες ακριβώς τις περιπτώσεις που υπάρχουν οι πραγματικές προγραμματικές προϋποθέσεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα ένας χώρος που εκφράζεται και είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθεί με έναν άλλο χώρο που θα έλεγε κανείς ότι είναι η κοινωνική κεντροαριστερά.

Ε.Μπ: Θα γυρίσω ξανά στο θέμα το πολιτικό με την έννοια των δηλώσεων. Είχαμε χθες δηλώσεις και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Κοτζιά, με συνέντευξή του στην εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ. Εκεί, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, με την προϋπόθεση όμως να τελειώνει από τους ΑΝΕΛ. Και η αντιπαράθεση και η κόντρα του κ. Κοτζιά με τον κ. Καμμένο, καλά κρατεί.

Π.Σ: Ναι, νομίζω δεν έχει κρύψει κανείς τη θέση που έχει ο ένας για τον άλλον. Εμείς οφείλουμε να σεβαστούμε πρώτα απ’ όλα την εντολή του κόσμου η οποία είναι μία εντολή για τέσσερα χρόνια. Είναι μία εντολή για την ολοκλήρωση ενός κυβερνητικού έργου το οποίο βρίσκεται σε μια θετική πορεία, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα. Κατά συνέπεια, μέσα από αυτό το πρίσμα, με βάση αυτή την επιδίωξη, αντιμετωπίζουμε τα πράγματα. Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, επαναλαμβάνω ότι όσο μας αφορά, είναι σαφές ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός πηγαίνει μέχρι τον Σεπτέμβρη του ’19.

Ε.Μπ: Δεν μπορώ να κλείσω αυτή τη συνομιλία χωρίς να σας ρωτήσω για το άλλο θέμα που πάρα πολύ κυριαρχεί σε μέρος του Τύπου. Μανώλης Πετσίτης, με χιούμορ θα σας πω, ένα όνομα, μια ιστορία. Τον ξέρετε κ. Σκουρλέτη; Είναι «golden boy» του Μαξίμου;

Π.Σ: Δεν είχα ποτέ μια προσωπική επαφή για να τον γνωρίζω, ως πρόσωπο μπορεί να τον είχα συναντήσει στον δημόσιο χώρο. Θεωρώ ότι τις τελευταίες ημέρες το ρεπορτάζ είναι τόσο πλούσιο και δείχνει διαφορετικές, τελικά, προεκτάσεις του ζητήματος από αυτές που θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν.

Ε.Μπ: Γιατί λέτε διαφορετικές; Στην ίδια κατεύθυνση δεν είναι;

Π.Σ: Αναφέρομαι στο ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο παρουσίασε μία διαφορετική διάσταση και ερμηνεία από αυτήν που είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες από άλλες εφημερίδες. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο κρύβει πολλά ερωτηματικά, με έναν πολύ περίεργο ρόλο.

Ε.Μπ: Αυτό το κρατάμε. Και να δούμε και τα ερωτηματικά και τον ρόλο. Τι συνέχεια θα έχουμε επί του θέματος.


17/12/2018

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ