Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018

«Συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας»

Σημεία συνέντευξης της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο»  (Ν. Σβέρκος)



«Συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό της επόμενης μέρας»


Για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Να ξεκινήσουμε πρώτα από την ουσία. Χθες ξεκίνησε μια νέα εποχή με νέα καθήκοντα, με νέες δυσκολίες, με νέες δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν για τη χώρα και τους ανθρώπους της. Και αυτό το μήνυμα είναι που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός με το διάγγελμά του.
Αν κάποιος, χωρίς τις παρωπίδες της αντιπολίτευσης, ακούσει αυτό το διάγγελμα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ήταν ένα άκρως ενωτικό διάγγελμα. Θα έλεγα ότι οι Έλληνες, ο ελληνικός λαός όπως και όλοι οι λαοί, ενώνονται απέναντι σε κάτι. Και αυτό είναι που ενόχλησε τη Ν.Δ. Ο Πρωθυπουργός χθες υπογράμμισε έναντι ποιων πολιτικών πρέπει να ενωθεί ο ελληνικός λαός. Έναντι ποιων αιτιών που έφεραν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής, στην κρίση και στο πρώτο μνημόνιο και στα υπόλοιπα. Υπενθύμισε το ρόλο και της Ν.Δ. και των υπόλοιπων κομμάτων που συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια. Τώρα μπορεί να μιλούν για εθνική ενότητα στα λόγια, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά την περίοδο της κρίσης αλλά και σήμερα ποια ιδιοτελή πολιτική υποστηρίζουν, ποια συμφέροντα μιας ολιγαρχικής ελίτ που θέλει με κάθε τρόπο να επανέλθει στην εξουσία.

Ο ελληνικός λαός έδωσε αγώνες στα χρόνια του μνημονίου απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές και απέναντι στα πρόσωπα που εκπροσώπησαν αυτές τις πολιτικές. ‘Έδωσε αγώνα ενάντια στη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, ενάντια στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό πρώτα απ’ όλα –αυτά δηλαδή τα οποία υπενθύμισε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό του διάγγελμα- και αυτές οι αναφορές ήταν που ενόχλησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συμμάχους του και στο πολιτικό σύστημα και στο μιντιακό σύστημα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της κοινωνίας και τις ανάγκες της για την εκπόνηση ενός σχεδίου το οποίο πραγματικά ενώνει όλο τον ελληνικό λαό.

Κι αυτό είναι το οποίο πρέπει να συζητήσουν τα πολιτικά κόμματα τη νέα περίοδο. Πώς δηλαδή θα συγκροτηθεί ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα βασίζεται στις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης, θα βασίζεται στη μεγαλύτερη στήριξη του κοινωνικού κράτους και στα δικαιώματα των εργαζομένων. Πάνω σε αυτούς τους άξονες και σε αυτές τις πολιτικές πρέπει να συζητήσουν τα κόμματα και οι πολιτικοί που τα εκπροσωπούν και βέβαια μπαίνουν νέα διλήμματα για όλες τις δυνάμεις. Για αυτά τα διλήμματα θέλει να κρυφτεί η Ν.Δ. Δεν θέλει να μιλήσει για τις προτάσεις της και θα δούμε και την επόμενη περίοδο ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρώ ότι θα αποφύγει να επαναλάβει τα όσα έχει κατά καιρούς εκστομίσει, πχ για το «παρωχημένο» 8ωρο, για την «ιδεοληψία» των συλλογικών συμβάσεων. Θα προσπαθήσει να τα κρύψει όλα αυτά και θα προσπαθήσει να συνεχίσει στη γραμμή της καταστροφολογίας και σε μία ρητορική που καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες της χώρας στη νέα περίοδο.


Για το δήθεν κόστος της διαπραγμάτευσης

Κατ’ αρχήν την αξιοπιστία αυτών των στοιχείων την αμφισβητεί η ίδια η πραγματικότητα. Η αντιπολίτευση τη μια βδομάδα λέει ότι πάμε σε νέο μνημόνιο, την άλλη λέει ότι θα είχε τελειώσει νωρίτερα το μνημόνιο εάν είχε συνεχιστεί η «φοβερή» διακυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Θα επικαλεστούν όλα τα επιχειρήματα, ακόμα κι αυτά που στερούνται στοιχειώδους σοβαρότητας όπως αυτά για 100 και 200 και 300 δις για να αρνηθούν την πραγματικότητα η οποία τους έχει ξεπεράσει.. Έχασαν κάθε αξιοπιστία όταν μιλούσαν για κατάρρευση της διαπραγμάτευσης, για κατάρρευση της χώρας. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι μιλούσαν για Grexit το ΄15, στη συνέχεια μιλούσαν για αποτυχία όλων των αξιολογήσεων, σήμερα μιλούν για τέταρτο μνημόνιο. Κάθε φορά διαψεύδεται το αφήγημα και η στρατηγική τους και πλέον έχουν απομείνει μόνοι τους και στην Ευρώπη, δεν έχουν κανένα σύμμαχο, στο να καταθέτουν ένα καταστροφολογικό αφήγημα, χωρίς κανένα άλλο πολιτικό περιεχόμενο.



Για την προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ για τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα βλέπουμε να δίνουν διαρροές για ψηφοδέλτια, για το ποιος θα είναι στην τάδε ή στη δείνα περιοχή στις εθνικές εκλογές, αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι επεξεργάζεται και υλοποιεί το σχέδιο της επόμενης ημέρας. Αυτό είναι το οποίο ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ κι από εκεί θα εξαρτηθεί η επικράτησή του στις εκλογές, από το κατά πόσο θα υλοποιήσει ένα πρόγραμμα το οποίο υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών και υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνικές πλειοψηφίας Αυτό είναι που κάναμε και την προηγούμενη περίοδο. Η επιτυχία των αναπτυξιακών συνεδρίων που έγιναν σε όλη την Ελλάδα έγκειται στο ότι η κοινωνία, οι οργανωμένοι της φορείς αλλά και απλοί πολίτες συμμετείχαν στο διάλογο για την κάθε περιοχή και την κάθε περιφέρεια, κατέθεσαν τις προτάσεις τους κι αυτές λήφθηκαν υπόψη στην κατάρτιση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για την κάθε περιοχή. Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του πώς θέλουμε η κοινωνία να συμμετάσχει την επόμενη μέρα. Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε στο πρόγραμμα και στο σχέδιο το οποίο θα εκπονηθεί θα βρεθούν και άλλοι τρόποι ώστε να συμμετάσχει η κοινωνία. Γιατί ένα ακόμα σημείο και σύμπτωμα της κρίσης το οποίο πρέπει να κρατήσουμε από την προηγούμενη περίοδο είναι ακριβώς αυτή η απομάκρυνση της κοινωνίας από την πολιτική και η απομάκρυνση των πολιτών από τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτό είναι και ένα αίτημα της κοινωνίας το οποίο εκφράστηκε και μέσα από τις πλατείες και το Σύνταγμα και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε με νέους θεσμούς, με νέες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και με ένα νέο διάλογο ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα στην κοινωνία με αφορμή και τη συνταγματική αναθεώρηση


ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
22/08/2018