Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών

«Υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων»
Παρέμβαση του Γραμματέα ΠΕ ΝΔ Λ. Αυγενάκη προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Οικονομικών


Στη συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην τιμή των καυσίμων, η οποία έχει οδηγήσει σε δυσβάστακτη αύξηση των τιμών τους, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου και Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Η εμμονή της Κυβέρνησης για συνεχή αύξηση των φορολογικών συντελεστών στην τιμή των καυσίμων, έχει οδηγήσει σε δυσβάστακτη αύξηση των τιμών τους. Τουλάχιστον 500 ευρώ σε ετήσια βάση θα χάνει κάθε νοικοκυριό από την νέα αύξηση του ΕΦΚ σε βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρατηριούχων.
Η υλοποίηση των προθέσεων της Κυβέρνησης για αύξηση του Ε.Φ.Κ στα καύσιμα παράλληλα με την αύξηση κατά μία μονάδα του Φ.Π.Α, έχει αυξήσει σημαντικά το μεταφορικό κόστος, καθώς και το κόστος παραγωγής αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στο «ράφι», σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων που έχουν βιώσει, από μήνα σε μήνα, μειώσεις συντάξεων μέχρι και 40%, αλλά και σε βάρος όλων των ήδη υπερφορολογημένων καταναλωτών. Παρά τις διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι μάχονται για την ανάπτυξη, τις εκκλήσεις των πρατηριούχων για αλλαγή πολιτικής που θα φέρει μεγαλύτερη αύξηση στην κατανάλωση και κατά συνέπεια έσοδα στα κρατικά ταμεία, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στρεβλή λογική συνεχούς αύξησης της φορολογίας, χωρίς μάλιστα κανένα κοινωνικό αισθητήριο, δεδομένου ότι οι τιμές των καυσίμων στη χώρα μας είναι γενικά σταθερά υψηλές και οδηγούν σε ανατιμήσεις στις τιμές όλων των προϊόντων.
Σε μία οικονομία σε ύφεση, σε μία κοινωνία ανεργίας, χαμηλών μισθών και μειωμένης αγοραστικής δύναμης για την πλειοψηφία των πολιτών, η Κυβέρνηση επιβάλλει υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, γεγονός που έχει ως άμεση συνέπεια νέες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, στις τιμές των υπηρεσιών αλλά και στο κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός στα αγαθά που αφορούν τις βιοτικές καταναλωτικές ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων να έχει εκτιναχθεί (…). Τέλος, πέραν της κερδοσκοπίας, στην οποία οδήγησε η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων σε όλη την επικράτεια με ακραία επίπεδα στα νησιά, η αυξημένη φορολογία λειτουργεί ως κίνητρο ενίσχυσης του λαθρεμπορίου, αφού αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ενώ παράλληλα περιορίζει σημαντικά τη ζήτηση με αποτέλεσμα να καθίσταται αμφίβολος ο βασικός στόχος αύξησης των δημοσίων εσόδων».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Προτίθεστε να προβείτε σε κάποια ουσιαστική παρέμβαση προς το σκοπό μείωσης της φορολογίας των καυσίμων, προκειμένου να αναπνεύσει η ελληνική οικονομία ;
2. Θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία για να υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος ώστε να σταματήσει το λαθρεμπόριο καυσίμων;».

Γραφείο Τύπου