Η ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλου, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Είμαστε εδώ. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη: το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία. Δυνατοί για να προχωρήσουμε μπροστά για την ισχυρή κεντροαριστερά και με άλλες, ελπίζω, πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, με στόχο την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και την υπέρβαση της κρίσης.
Σήμερα, εδώ από την Θεσσαλονίκη, τονίζουμε ότι χωρίς την περιφερειακή ανάπτυξη και ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, η χώρα δεν θα καταφέρει να υπερβεί την κρίση. Η πραγματική οικονομία στενάζει, η οικονομική πολιτική που εδράζεται στο μοντέλο φόροι και ξανά φόροι είναι και κοινωνικά άδικη και οικονομικά αναποτελεσματική, αν δεν αλλάξει άμεσα, το νέο οικονομικό αδιέξοδο δεν θα αργήσει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Είμαστε εδώ όχι για να εκφωνήσουμε πανηγυρικούς. Εξάλλου τι πανηγυρικούς να εκφωνήσεις σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για το πολιτικό σύστημα, την ίδια την χώρα, μα πιο πολύ την κοινωνία και τους πολίτες. Η κοινωνία βοά. Η κρίση δεν βαθαίνει απλά. Παγιώνεται και αποκτά χαρακτηριστικά μιας μόνιμης πραγματικότητας που τίποτα στα μάτια των πολιτών δεν φαίνεται να μπορεί να την αλλάξει.
Ο μεγαλύτερος χαμένος από την σημερινή πολιτική είναι η κοινωνία. Το λαϊκίστικο παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ «Δεν πληρώνω» κινδυνεύει να γίνει «Δεν έχω να πληρώσω». Στην κοινωνία αναπτύσσεται ένα κλίμα επικίνδυνο και διχαστικό. Σύμφωνα με αυτό, για την φτώχεια δεν φταίει η έλλειψη ευκαιριών στις κοινωνίες, αλλά οι ίδιοι οι φτωχοί. Αυτό είναι όμως το άλφα και το ωμέγα του νεοφιλελευθερισμού.
Και τι κάνει η κυβέρνηση για το πραγματικό ζήτημα της φτώχειας; Ο Πρωθυπουργός ως Ρομπέν των αυταπατών αποδεικνύει πόσο μακριά βρίσκεται από τη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια με την οποία τελευταία επιχειρεί να φλερτάρει. Η αντίληψη του κ. Τσίπρα δεν χτυπάει τη φτώχεια, αλλά αναπαράγει τις συνθήκες που την γεννούν. Δεν έχει ως στόχο την δημιουργία ενός κράτους με παροχή ποιοτικών κοινωνικών υπηρεσιών αλλά ενός κράτους που θα υπόσχεται επιδόματα χωρίς μάλιστα να έχει πόρους.
Σε αυτή την ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας πήρε οριστικό διαζύγιο με τη λογική. Είπε στον ελληνικό λαό ότι όλα βαίνουν καλώς και δεν έγινε κανένα λάθος αυτούς τους 20 μήνες διακυβέρνησης του. Παρουσίασε ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας.
Δεν μπορεί να λέγεται ότι πάμε καλά στο ζήτημα της ανεργίας! Είναι δυνατόν με αυτή την κατάσταση στον εργασιακό τομέα να υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις; Με την Ελλάδα να κατέχει την θλιβερή πρωτιά στην Ε..Ε. στην ανεργία των νέων; Όταν ένας στους δύο νέους δεν μπορεί να εργαστεί; Το ποσοστό της ανεργίας κινείται σε δυσθεώρητα ύψη. Η πόρτα κλείνει για τη νέα γενιά, κι αντί αυτή να τραβήξει την κοινωνία μπροστά, ζει στην χώρα μας χωρίς δουλειά ή φεύγει για το εξωτερικό.
Δεν μπορεί να λέγεται για τους αγρότες, μετά από τα μέτρα που ψηφίσθηκαν, ότι η πλειοψηφία τους έχει ελάφρυνση. Είναι αδιανόητο.
Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι τα μνημόνια την κρίση. Φτάσαμε σε ένα σημείο το 2009, μετά την καταστροφική 5ετία της ΝΔ 2004-2009, με τεράστια ελλείμματα. Ο κ. Τσίπρας για άλλη μια φορά έδειξε ή ότι δεν έχει καταλάβει ή ότι θέλει να προστατέψει τους δεξιούς συμμάχους του. Όμως δεν είναι ο μόνος. Ακούσαμε και τον κ. Μητσοτάκη να χρεώνει όλη την κρίση στις πολιτικές μετά το 2009 και να αθωώνει τον Καραμανλή. Είναι φανερό ότι Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι όμηροι του Καραμανλή.
ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κρύβονται πίσω από τη δικαιοσύνη (στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ) για να μην αποδώσουν πολιτικές ευθύνες στους πραγματικούς υπαίτιους της μακροχρόνιας κρίσης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέσο διαφυγής από τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επικείμενη απώλεια της εργασίας χιλιάδων εργαζόμενων στην ιδιωτική τηλεόραση. Ένιωσα ντροπή και θυμό βλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο απάντησε ο Πρωθυπουργός της χώρας μου στην εργαζόμενη ιδιωτικού σταθμού όταν τον ρώτησε γιατί την απολύουν. Τα ίδια συναισθήματα που είχα νιώσει όταν με τον ίδιο κυνισμό ο κ. Σαμαράς προχώρησε στο μαύρο της ΕΡΤ, απολύοντας χιλιάδες ανθρώπους αντί να αναδιαρθρώσει ουσιαστικά την δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Τάξη, κ. Τσίπρα, στο άναρχο τηλεοπτικό πεδίο δεν μπαίνει με μοναδικό κριτήριο το χρήμα και χωρίς την λειτουργία του ΕΣΡ. Δεν μπαίνει δημιουργώντας ολιγοπωλιακές συνθήκες ορίζοντας στην ψηφιακή εποχή κεντρικά και αυθαίρετα μόλις τέσσερις άδειες. Τάξη δεν βάζεις προκαλώντας το μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Εκεί όμως που έσπασε όλα τα κοντέρ ο κ. Τσίπρας είναι με την πρόταση του για παράρτημα Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη, για να μην θυμόμαστε όπως είπε την Θεσσαλονίκη μόνο όταν ερχόμαστε στην ΔΕΘ. Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε άνθρωποι με αξιοπρέπεια και δεν ανεχόμαστε την κοροϊδία! Φτάνει πια! Απαιτούνται ίσες ευκαιρίες σε όλη την χώρα και ισόρροπη ανάπτυξη, όχι πυροτεχνήματα.
Είδαμε όμως και το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. Τον καλώ να μην προτρέχει και να μην ανησυχεί για τις εξελίξεις στον χώρο μας. Δεν θα του κάνουμε την χάρη, ούτε σε αυτόν ούτε στον κ. Μητσοτάκη. Ισχυρή αυτόνομη κεντροαριστερά χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό αλλά με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό θα υπάρξει, με ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική οριοθέτηση τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ. Θα διεκδικήσουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών για να μην καθιερωθούν οι συνθήκες ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού, τον οποίο όψιμα υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας ξεχνώντας τις πάγιες θέσεις της αριστεράς.
Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο το λαϊκισμό, πρέπει να βγούμε μπροστά. Με ριζικές αλλαγές και προοδευτικές λύσεις.
Από μια ριζική όμως αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου θα θιγούν τα συμφέροντα πολλών. Και ο ΣΥΡΙΖΑ όσα και να λέει κατά του παλαιού, δεν είναι σε θέση να απεμπλακεί από τη στήριξη που ακριβώς αυτό το παλαιό του προσφέρει.
Δεν αρκεί να κλείνουμε σε όλους τους χρόνους τη φράση «εμείς σας λέμε την αλήθεια». Σήμερα οφείλουμε να λέμε αλήθειες που προασπίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Γι’ αυτό επιμένουμε σε μια σύγχρονη κεντροαριστερά. Που πρέπει να έχει σύγχρονες θέσεις για την υπέρβαση της κρίσης, όπως: Να μεταβούμε σε ένα κράτος παροχής υπηρεσιών και να βάλουμε τέλος στον κρατισμό. Δίκαιη προοδευτική φορολόγηση με κλίμακες και όχι επίπεδη φορολόγηση. Πολιτικές άρσης των ανισοτήτων γιατί η ανάπτυξη χρειάζεται εμπιστοσύνη. Αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι σύγκρουση όπως από διαφορετική σκοπιά επιδιώκουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε κυβερνητική δράση σε θέματα ανάπτυξης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία. Και πολλές άλλες, καθώς έχουμε προτάσεις για προοδευτικές λύσεις στα προβλήματα.
Ένα χρόνο πριν, εμείς τολμήσαμε. Κάναμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συγκρότηση ενός μαζικού, κοινωνικού ρεύματος που διεκδικεί αλλαγή των συσχετισμών. Για την σύγκλιση των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της ανανεωτικής αριστεράς. Δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Ήμασταν όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ενωτικά και το κάναμε.
Πέρσι, εδώ στην ΔΕΘ, δώσαμε το σύνθημα της εκκίνησης για τον χώρο μας και τονίσαμε ότι σκοπός των δυνάμεων μας είναι η ενίσχυση της ταχείας μετεξέλιξης, ανανέωσης και συνεργασίας μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις.
Σήμερα, είμαστε εδώ. Με στόχο να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας και να διευρύνουμε το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου και εμείς πρέπει να ανταποκριθούμε και θα ανταποκριθούμε.
Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη κοιτάμε μπροστά. Αποφασίσαμε ότι παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιο φορέα, κίνηση, ή πρόσωπο του χώρου το επιθυμεί πραγματικά και αποδέχεται τις θεμελιώδεις αρχές και προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου. Αν τώρα ορισμένοι δεν θέλουν να συμμετέχουν, είναι δικό τους θέμα. Σε κάθε περίπτωση όμως πολιτικό κενό δεν θα υπάρξει, γιατί οι πολίτες θέλουν να υπάρξει μία ενωμένη κεντροαριστερά που θα αποτελέσει τον ισχυρό εκπρόσωπο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη χώρα μας απέναντι στον εκπρόσωπο του Λαϊκού Κόμματος, τη ΝΔ.
Από την Θεσσαλονίκη δίνουμε ένα σήμα στους πολίτες.
Να εκπροσωπήσουμε την λογική, την υπευθυνότητα, την προοδευτική προοπτική.
Να διαμορφώσουμε ΜΑΖΙ, με ανοιχτό διάλογο, το νέο Προοδευτικό Σχέδιο για την χώρα και το μέλλον της.
Προχωράμε μπροστά για να υπερβεί η χώρα την κρίση με όραμα και μεταρρυθμίσεις.
Με ενότητα και ανανέωση.
Συνεχίζουμε.