Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9, 84» και τον δημοσιογράφο Α. Τόλιο
«Άλλοι είχαν στo payroll τους δημοσιογράφους και τους έκοβαν τιμολόγια, άλλοι αντιλαμβάνονταν τη δημοσιογραφία με όρους χειραγώγησης, άλλοι σήκωναν τα τηλέφωνα όταν ήταν κυβερνώντες και έλεγαν στα κανάλια τι να παίξουν»
“Ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε στη ΔΕΘ όπως έκανε ο προκάτοχός του κ. Σαμαράς»
- Θέλω να ξεκινήσω από ένα θέμα που μόλις «έσκασε». Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη επειδή άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τις δηλώσεις του που εξέφρασε βεβαιότητα για την απόφαση της Δικαιοσύνης. Δεν το κατάλαβα και πολύ καλά.. και υπάρχει ένα θέμα εδώ πώς παίζουν οι εξουσίες…
Όλες τις προηγούμενες μέρες είδαμε και οργισμένα δελτία τύπου από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δηλώσεις των πρωτοκλασάτων στελεχών της περί δήθεν παρέμβασης της κυβέρνησης στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ. Όλοι αυτοί απέκρυψαν κατ’ αρχήν τη δήλωση του πρωθυπουργού η οποία ήταν ξεκάθαρη ως προς την απόφαση του ΣτΕ, ότι δηλαδή «η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις της και η κυβέρνηση θα τις σεβαστεί απολύτως», αποκρύβοντας ταυτόχρονα τη δική τους προσπάθεια να δημιουργήσουν ένα κλίμα, προκαταλαμβάνοντας την απόφαση του ΣτΕ. Κάθε μέρα –φαντάζομαι ότι τους έχετε ακούσει κι εσείς, όχι μόνο εγώ- οι εκπρόσωποι της ΝΔ, με προεξάρχοντα τον κ. Μητσοτάκη, αναφέρονται στην αντισυνταγματικότητα του νόμου. Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι, «οποιοσδήποτε διαβάσει το Σύνταγμα καταλαβαίνει ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος.».
- Να σας πω όμως.. το γεγονός ότι ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας έρχεται και λέει, ότι δεν δίνω ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση το ΣτΕ να βγάλει άλλη απόφαση απ’ αυτήν που προσδοκά η κυβέρνηση, δεν ήταν λίγο υπερβολική;…
Αυτό που είναι «υπερβολικό» είναι ότι πριν έρθει ακόμη ο νόμος έλεγαν ότι θα είναι αντισυνταγματικός, πριν καν τον δουν το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Στη συνέχεια, παρότι ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, συνέχισαν να λένε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός. Μετά στη συνέχεια έλεγαν ότι είτε είναι αντισυνταγματικός, είτε όχι θα τον καταργήσουν, ανεξάρτητα καν και από την απόφαση του ΣτΕ, δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο πως προσπαθούν να προκαταλάβουν και να επηρεάσουν τη δικαιοσύνη.
- Λυπάμαι πάντως να πω ότι δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση.. Τέτοιες ενστάσεις έχουμε και από καθηγητές συνταγματικού δικαίου. Θέλω να πω ότι και η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι αυτός ο νόμος είναι κανονικός και νομότυπος, προσκρούει σε εκτιμήσεις…
… «Σεβόμενοι πάντα και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης να πάρει τις αποφάσεις της και σεβόμενοι βέβαια την ίδια την απόφαση του ΣτΕ.» Αυτό είναι σαφές και από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και από τις τοποθετήσεις όλων των στελεχών και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης.
Επίσης να πω και κάτι, επειδή άκουσα σήμερα τον κ. Κουμουτσάκο, αν δεν κάνω λάθος στην ΕΡΤ, να τοποθετείται επί αυτού, η προσπάθειά του να καλύψει τον πρόεδρο του κόμματός του σχετικά με τη δήλωση αυτή που σας ανέφερα και πριν, είναι ότι είναι πιο βαρύνουσα του πρωθυπουργού απ’΄ αυτές του προέδρου της ΝΔ λόγω «θεσμικής θέσης». Λες και η αντιπολίτευση δεν έχει θεσμική θέση, δεν είναι θεσμικός ο ρόλος της…
- Είναι μια περίεργη κατάσταση.. Το λέω πάντως με την αίσθηση ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί η πολιτική κριτική στον πρωθυπουργό οι δηλώσεις του για τη δικαιοσύνη δείχνει απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης.. Είναι λίγο αντιφατικό το επιχείρημα..
Εγώ διάβασα σήμερα με προσοχή μια τοποθέτηση του κ. Τσακυράκη, ο οποίος δεν έχει βέβαια καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου λέει ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις καμία παρέμβαση στη δικαιοσύνη δεν συνιστούν. Και νομίζω ότι πρέπει να ακούσουμε προσεκτικά και αυτή την άποψη ενός έγκυρου συνταγματολόγου.
- Να πάμε στο άλλο θέμα που επίσης δημιουργεί έναν σάλο σήμερα και μεγάλες αντιπαλότητες.. Δεν θα μείνω στον πρωθυπουργό για το τι έγινε στη Θεσσαλονίκη με την κα Τσικρίκα, θα μείνω στις δηλώσεις Πολάκη.. με το εξής θέμα.. Να σας πω την αλήθεια εδώ έτσι ή αλλιώς υπάρχουν δημοσιογράφοι που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.. Τέτοιες δηλώσεις, τέτοια σχόλια δημιουργούν μια εικόνα κυνισμού για την κυβέρνησή σας. Δεν πρέπει με κάποιο τρόπο τουλάχιστον να υπάρξουν και κάποιες δηλώσεις συναίσθησης….
Εμείς από την πρώτη στιγμή εκείνο που δηλώσαμε είναι ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και μεταξύ των δημοσιογράφων. Ίσα-ίσα το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση μετά την οριστικοποίηση του διαγωνισμού ήταν να καλέσουν τις ενώσεις του Τύπου, ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Παππάς, και έγινε η πρώτη συζήτηση για τα κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για να προσλάβουν εργαζόμενους που τυχόν χάσουν τη δουλειά τους. Οπότε καλό θα ήταν να γίνει και μια συζήτηση επί αυτών των προτάσεων που έρχονται να λύσουν το θέμα.
- Δεν έχω καμιά αντίρρηση Και να σας πω και κάτι άλλο;.. Ο πρωθυπουργός απάντησε. Εγώ δεν θα το σχολιάσω αν ήταν καλή ή κακή απάντηση.. Ωραία…
Να τονίσουμε όμως ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε, γιατί δεν έχει συνηθίσει να κρύβεται. Γιατί θυμόμαστε πρωθυπουργούς, όπως ο κ. Σαμαράς να πηγαίνει στη ΔΕΘ χωρίς να κάνει συνέντευξη Τύπου όπως έκαναν οι προκάτοχοί του..
- Εγώ σας το λέω…
Εγώ τουλάχιστον δεν θυμάμαι τότε ποια ήταν η αντίδραση των δημοσιογράφων απέναντι σε αυτή την απαξίωση του ρόλου και του έργου τους
- Εγώ σας αναφέρομαι στον κ.Πολάκη. Υπήρχε μάλιστα και ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που τον καταδίκαζε. Αν θέλετε και από το αισθητικό μέρος, δηλαδή, σε μια τέτοια περίπτωση ο ασκών εξουσία πρέπει να έχει και έναν τρόπο…
Δεν θα σχολιάσω τη δήλωση του κ.Πολάκη, απλώς θα σας πω ότι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η κυβέρνηση στοχοποιούν δημοσιογράφους, αντίθετα, μπορώ να σας αναφέρω πάμπολλα παραδείγματα πολιτικών όπως του κ.Φίλη, όπως του κ. Πολάκη που έχουν στοχοποιηθεί προσωπικά και όχι αναφορικά με το κυβερνητικό τους έργο.
- Αυτό όμως δεν δημιουργεί κανονικότητα…
Όχι, καμία σχέση. Σας λέω απλά ότι είναι αντιστροφή της πραγματικότητας σήμερα να λέγεται ότι οποιοσδήποτε στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προσωπικό θέμα με τον οποιοδήποτε δημοσιογράφο. Ίσα ίσα στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, ειδικά στο πλευρό εκείνων που αγωνιούν σήμερα για το αν θα χάσουν ή όχι την δουλειά τους.
Και να θυμίσω και το εξής, γιατί έχουμε την τάση να ξεχνάμε και ειδικά η ΝΔ έχει την τάση να ξεχνάει, άλλοι είχαν στo payroll τους δημοσιογράφους και τους έκοβαν τιμολόγια, δημοσιογράφους που στη συνέχεια κατηγορήθηκαν και κατηγορούνται ως εκβιαστές. Άλλοι αντιλαμβάνονταν τη δημοσιογραφία με όρους χειραγώγησης και εξυπηρέτησης, άλλοι σήκωναν τα τηλέφωνα όταν ήταν κυβερνώντες και έλεγαν στα κανάλια «να παίξει αυτό και να μην παίξει εκείνο». Εμείς τέτοια πράγματα δεν τα κάνουμε και ούτε θα τα κάνουμε ποτέ. Εάν λοιπόν δούμε την κατάσταση ακριβώς όπως έχει τις τελευταίες μέρες με την ΔΕΘ, εγώ είδα έναν πρωθυπουργό ο οποίος απάντησε στους δημοσιογράφους και απάντησε και σε δημοσιογράφους που είχαν άμεσο πρόβλημα και άμεση αγωνία όπως ήταν η κα Σαββοπούλου και η κα Τσικρίκα και νομίζω πως αυτή είναι μια στάση, εννοώ την στάση του πρωθυπουργού, που θα πρέπει η ΕΣΗΕΑ να αναγνωρίσει…
- Να μη το πολυσυζητήσουμε γιατί μετά θα πάμε και στο αν αποκλείστηκαν μέσα ή όχι…
Ξέρετε σαν δημοσιογράφος ότι στο πλαίσιο μιας συνέντευξης τύπου η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει και πέντε ώρες υπάρχει περιορισμένος χρόνος. Να δούμε την ευρύτητα των μέσων στα οποία δόθηκαν ερωτήσεις, να δούμε ότι καλύφθηκαν μια σειρά από μέσα και προσπάθησε να γίνει ένα μοίρασμα μεταξύ ηλεκτρονικών, έντυπων και τηλεοπτικών μέσων. Να θυμηθούμε λοιπόν τι γινόταν και στις προηγούμενες ΔΕΘ και να δούμε ποιοι ήταν άφαντοι τόσο καιρό.
13/9/2016