Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς




Συνεδρίασε σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και αποφάσισε τα εξής:
Για το προσφυγικό
Η χώρα μας διέρχεται μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές της μεταπολιτευτικής της ιστορίας. Το προσφυγικό λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις όχι μόνο σε εθνικό αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο. Τρίζουν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν κατανοήσει πως είναι ευρωπαϊκό το πρόβλημα. Η έξαρση εθνικιστικών και ρατσιστικών φαινομένων είναι επακόλουθο της έλλειψης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Εμείς ως αταλάντευτα ευρωπαϊστές κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου.  Οι χώρες της Ε.Ε. συμφώνησαν να δεχθούν με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης 160.000 πρόσφυγες και όμως έχουν δεχθεί μόλις περίπου 400. Σενάρια για κλειστά σύνορα και για την συνθήκη Σένγκεν έρχονται ξανά στο προσκήνιο. Απαιτείται περισσότερη και όχι λιγότερη Σένγκεν. Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε με επιπολαιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα το θέμα. Υπήρξαν αυταπάτες και πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος. Μέχρι τις 6 Μαρτίου πρέπει να κατατεθεί ένα εθνικό σχέδιο από την κυβέρνηση το οποίο ακόμη δεν το έχουμε δει. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα και απαιτείται εθνική συνεννόηση.

Για το αγροτικό
Στο αγροτικό έχουμε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο, το οποίο δημιουργήθηκε από έλλειψη γνώσης ή έλλειψη διαπραγματευτικής ικανότητας της κυβέρνησης. Οι δρόμοι δεν πρέπει να είναι κλειστοί, δεν πρέπει η μία κοινωνική ομάδα να έρχεται αντιμέτωπη με την άλλη. Ο Πρωθυπουργός συνάντησε τους αγρότες και ανακοίνωσε 25 μέτρα, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι θεωρητικές επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό της αναξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μέτρο όπου προτείνεται «Καθιέρωση υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, χωρίς γραφειοκρατικές δυσκολίες. Κατ’ εξοχήν ωφελημένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που θα μπορούν να αφαιρούν από το ακαθάριστο εισόδημά τους το σύνολο του υψηλού κόστους παραγωγής». Τα βιβλία εσόδων –εξόδων καθιερώθηκαν το 2013 και η τότε αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι. Τώρα επαναδιατυπώνει ήδη ψηφισμένη διάταξη βάσει της οποίας οι αγρότες φορολογούνται όπως και οι υπόλοιπες επαγγελματικές τάξεις. Σε εκείνη την κοινωνικά δίκαιη αλλαγή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι. Πρόκειται για εμπαιγμό των αγροτών.

Για τις πολιτικές εξελίξεις
Η Δημοκρατική Αριστερά έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια: Η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως εμείς δεν θα συνεισφέρουμε σε οποιαδήποτε διεύρυνση αυτής της αναποτελεσματικής κυβερνητικής πλειοψηφίας που οδηγεί σε αδιέξοδα την χώρα. Η πρόταση μας είναι σταθερή για μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Μόνο στο πλαίσιο μιας τέτοιας πρότασης μπορεί να αρθεί η αβεβαιότητα και τα όποια πιθανά αδιέξοδα θα έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο. Όλες οι δυνάμεις της χώρας που επιθυμούν τη συνέχιση της ευρωπαϊκής της πορείας θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αυτή την λύση.

Για τα οργανωτικά: ΔΗΜΑΡ - Δημοκρατική Συμπαράταξη
Τα περιφερειακά συμβούλια με τις αντίστοιχες συνδιασκέψεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνονται το πρώτο 10μερο του Μαρτίου. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προγραμματίζεται για τα μέσα Απριλίου. Με βάση τα παραπάνω, με στόχο να γίνει η πανελλαδική συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ μετά το τέλος των περιφερειακών συσκέψεων και πριν την συνδιάσκεψη της Συμπαράταξης και λόγω των δυσκολιών μετακίνησης εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων, και μετατίθεται για τις 19 – 20 Μαρτίου η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΜΑΡ.


23