Το νσχ για τη δημόσια διοίκηση διασφαλίζει την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Αναμένουμε τη στάση της ΝΔ επί αυτού.
Αποσπάσματα συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο «Κόκκινο 105,5» (Μπ. Αγρολάμπος)
Έχει ανοίξει ένα θέμα, το κράτος, η στελέχωσή του και οι μετακλητοί υπάλληλοι…
Νομίζω ότι δεν είναι αυτό το θέμα επί της ουσίας. Θεωρώ ότι η διαπλοκή παίζει τα ρέστα της, το βλέπουμε αυτό για μια ακόμη φορά. Παίζει τα ρέστα της και εν όψει της αδειοδότησης των καναλιών και ακριβώς επειδή δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί προγραμματικά απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ χρησιμοποιεί ως πρόσχημα μια πάγια και νομικά προβλεπόμενη διαδικασία, όπως είναι αυτή η οποία αναφέρεται στην τοποθέτηση των μετακλητών και των ειδικών συμβούλων των υπουργών για να δείξει ότι «είμαστε όλοι ίδιοι».
Ξεχνούν όμως ότι και ο ελληνικός λαός αλλά και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είμαστε εμείς που δημιουργήσαμε το πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη με τους 51 μετακλητούς υπαλλήλους, ούτε κάναμε εμείς τα ρουσφέτια που έκανε ο κ. Γεωργιάδης, όταν ήταν υπουργός Υγείας, ο οποίος σκανδαλωδώς είχε διορίσει με βάση τα δικά του κριτήρια τους διοικητές νοσοκομείων. Και σίγουρα δεν είμαστε εμείς που είμαστε μπλεγμένοι στις λίστες φοροδιαφυγής, στις λίστες μαύρου χρήματος, αυτοί που πήραν τα δωράκια τους από τη SIEMENS κ.ο.κ. Οπότε δεν μπορούν να φωνάζουν σαν κλέφτες για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.
Πρόκειται για μια συντονισμένη επίθεση, όχι μόνο απ΄ αυτά τα κόμματα, αλλά και από ναυαρχίδες του κίτρινου Τύπου.
Πάντως αυτό καθεαυτό το θέμα θεωρείτε ότι πρέπει να ανοίξει; Γιατί ακούμε και από κυβερνητικά στελέχη και από άλλα στελέχη του κόμματος ότι θα πρέπει να τελειώσει κι αυτό το ζήτημα για να μην προκαλεί τουλάχιστον τέτοιες εντάσεις.. επειδή είχε καλλιεργηθεί και η προσδοκία ως προς τον αριθμό αλλά και ως προς τις μετακλήσεις, αποσπάσεις και όλα αυτά….
Κοιτάξτε… Ο πρώτος νόμος, αν δεν κάνω λάθος, της κυβέρνησης, ο οποίος είχε έρθει μαζί με την ανθρωπιστική κρίση, ήταν αυτός ο οποίος μείωσε κατά 25% τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων. Αυτό το οποίο πρέπει να δούμε συνολικά κι αυτό το οποίο επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και μέσα από το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης είναι το πώς θα θωρακιστεί ακόμα περισσότερο ο δημόσιος τομέας από την κομματοκρατία, από τις πελατειακές σχέσεις, από ένα σύστημα το οποίο δημιούργησαν τα προηγούμενα χρόνια. Πώς θα δείξουμε εμπιστοσύνη στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και πώς θα εξασφαλιστεί και η αξιοκρατία και η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό είναι που θα έπρεπε να συζητήσουμε εν όψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση. Και θα μπορούσε και η Ν.Δ. να μας απαντήσει τι θα κάνει σχετικά με το νομοσχέδιο.
Πάμε και στο γενικότερο τοπίο.. Μέσα σε τέτοιες σφοδρές αντιπαραθέσεις σε όποια επιμέρους θέματα προκύπτουν ή ανοίγουν, μπορεί να προκύψει διαδικασία συνεννόησης έστω πάνω στα κρίσιμα ζητήματα εν όψει της αξιολόγησης;..
Το πρόβλημα με τη συναίνεση, με τη συνεννόηση είναι ότι έχουμε ένα κόμμα, τη Ν.Δ., το οποίο –δεν θα σας πω μόνο το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν κάνει καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα της, δεν ντρέπεται για τα αποτελέσματα της πολιτικής της κ.ο.κ.- - θα σας πω ότι δεν έχει καταθέσει και δεν καταθέτει καμία πρόταση για τα ζητήματα σήμερα. Για το ασφαλιστικό περιμένουμε να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης, την έχει προαναγγείλει εδώ και μια βδομάδα, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα, συγκεκριμένες προτάσεις για το ασφαλιστικό. Σχετικά με τη στάση των δανειστών και σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ή για τη διαδικασία συζήτησης για το χρέος που είναι να ξεκινήσει αμέσως μετά επίσης δεν έχουμε δει κουβέντα από τη Ν.Δ. Το μόνο που έχουμε δει είναι μεγαλόστομες διακηρύξεις, οι οποίες βέβαια κατεδαφίζονται την ίδια στιγμή που τις λέει ο κ. Μητσοτάκης με βάση και πρόσωπα τα οποία και ο ίδιος έχει εμπιστευτεί για τη χάραξη της πολιτικής του κόμματός του.
Οπότε, νομίζω , ότι συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε με αυτούς που με ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από τα μεγάλα και σημαντικά ζητήματα, ούτε με εκείνους που ομνύουν στο νεοφιλελευθερισμό, δεν καταθέτουν καμία πολιτική πρόταση, είτε υποστηρικτική είτε αντιπολιτευτική στην κυβέρνηση.