Κυρ.Μητσοτάκης: Πρώτη μου προτεραιότητα ήταν η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους * Κ. Σακελλαροπούλου: Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μία πολιτική αρχών * Ελληνική Λύση: Μείζον εθνικό ζήτημα η παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του ΥΠΕΞ Ρ. Κούνδουρου-Ερώτηση του Κυρ. Βελόπουλου στον Γ. Γεραπετρίτη * Σύγκληση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την Πέμπτη * Συνάντηση του Δ.Κουτσούμπα με τον γγ του Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης Μπασάμ Αλσάλιχι: Η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους * Δ. Νατσιός: «Διαπραγματεύεστε μυστικά με την Τουρκία τα εθνικά μας θέματα» * Νίκος Ανδρουλάκης: Με ενέργειές μου από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων * Μ. Χρυσοχοΐδης: «Δίνουμε μια μάχη καθημερινά για τα ζητήματα της κοινωνικής αστυνόμευσης» * ΥΠΕΘΟ: 16 ερωτήσεις- απαντήσεις για τον νέο προϋπολογισμό και την οικονομία * Τ. Θεοδωρικάκος: Έλεγχοι σε πάνω από 10.000 κωδικούς και σε περισσότερες από 100 αλυσίδες καταστημάτων * Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού λευκώματος με τίτλο «130+2 Χρόνια Γ.Σ.Ο * Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μετά τη σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΟΚΥπΥ * Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις λειτουργών των ΜΜΕ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ομιλία του Δημήτρη Βίτσα



Ομιλία του Δημήτρη Βίτσα
Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ
στη συνεδρίαση της Βουλής επί των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης


Μπαίνω απ’ ευθείας στο θέμα τονίζοντας ιδιαίτερα 5 σημεία:
Σημείο 1ο
Τα 5 τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ιδιαίτερα και ως πειραματόζωο, αλλά και στην Ευρώπη αντιπαρατίθενται στο πεδίο διεξόδου από την κρίση 2 λογικές, 2 πολιτικές με πολύ πρακτικά αποτελέσματα.
Η πρώτη που ανασύρει και υλοποιεί το σενάριο SOS των κερδών των λίγων, το σενάριο SOS της διάσωσης του προηγούμενου συστήματος, που βλέπει την διέξοδο μέσα από την ακραία λιτότητα, την διάλυση του κοινωνικού κράτους, την εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών και της δημόσιας περιουσίας, την εσωτερική υποτίμηση.
Η δεύτερη βλέπει την διέξοδο στη στροφή στην πραγματική οικονομία, στην προσήλωση στην εξυπηρέτηση των βασικών κοινωνικών αναγκών και την προστασία του περιβάλλοντος, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Αρνούμαστε την αντίληψη πως για να τακτοποιήσουμε τα δημόσια οικονομικά και να συγκροτήσουμε μια νέα κοινωνική και οικονομική συνοχή έπρεπε πρώτα να δημιουργηθεί μια στρατιά, 1,5 εκατ. ανέργων, να μπουν λουκέτα σε 250.000 επιχειρήσεις, να ζουν άνθρωποι χωρίς στέγη , χωρίς πρόσβαση στην ενέργεια και να τρέφονται σε κοινωνικά συσσίτια.
Θεωρούμε πως υπάρχει εναλλακτική πολιτική, άλλος δρόμος και αυτόν υποδεικνύουμε με το πρόγραμμα μας όπως αυτό συνάγεται από τις προγραμματικές δηλώσεις. Στις 25 Γενάρη αυτή η πολιτική πρόταση είχε μια ιστορική νίκη. Σκοπεύουμε με την υλοποίηση του προγράμματος μας να την κάνουμε μια ιστορική μέρα.


Σημείο 2ο
Δεν θα σας ταλαιπωρήσω με επαναλήψεις. Θέλω όμως να προσέξετε την εσωτερική συνοχή αυτού του προγράμματος. Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ευνοεί την οικονομική επανεκκίνηση, που με τη σειρά της δυναμώνει την εργασία σε ένα πλαίσιο τομών δημοκρατικής και πολιτισμικής αναγέννησης της χώρας. Όλα αυτά σ’ ένα ενιαίο εθνικό και κοινωνικό σχέδιο με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Με αυτό το σχέδιο λέμε καθαρά με ποιους είμαστε. Με τους φτωχούς, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τους μικροομολογιούχους.
Με το σχέδιο αυτό επαναδιεκδικούμε το δικαίωμα της κοινωνίας να σχεδιάζει συλλογικά, να καταγράφει, να επεξεργάζεται, να υλοποιεί, να ελέγχει και να κριτικάρει. Εφαρμόζουμε ένα εθνικό σχέδιο κοινωνικής σωτηρίας που πατά σταθερά στην σημερινή πραγματικότητα και εκτινάσσεται μπροστά με βάση πολιτικές που εκτείνονται στον τομέα, τον κλάδο, τον χώρο και τον χρόνο.
Αρνούμαστε να παραδώσουμε τον σχεδιασμό στα συμφέροντα που έχουν ως στόχο το υπερκέρδος, αρνούμαστε να υποτάξουμε την κοινωνική συνοχή, την οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη στους σχεδιασμούς του «τριγώνου της αμαρτίας» που προσπαθεί να επωφεληθεί από την συνάντηση της παγκόσμιας κρίσης με την ελληνική κρίση που το ίδιο δημιούργησε.
Σημείο 3ο
Η πατρίδα μας είναι ένας πλούσιος τόπος που «το τρίγωνο της αμαρτίας» λεηλατεί. Και επειδή πατρίδα είναι πρώτα και κύρια οι άνθρωποι της, λεηλατείται συγχρόνως και η ζωή των ανθρώπων. Αυτό θα αλλάξει με όσες τομές και αν χρειαστούν. Το κομματικό και πελατειακό κράτος έχουν τελειώσει, το δημόσιο που λειτουργεί υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων «μας τελείωσε», στο πάρτι της διαφθοράς και της διαπλοκής τα φώτα έσβησαν. Κανείς δεν πρέπει να φοβάται αν κάνει καλά τη δουλειά του, πρέπει όμως να χάσει τον ύπνο του αν θεωρήσει πως τα πράγματα αλλάζουν για να μένουν ίδια.
Οι παλιές συνήθειες κόβονται και όπως καλούσαμε την κοινωνία να μην συνηθίσει στην φτώχεια, την καλούμε να μην συνηθίσει στην κάθε βρωμιά αλλά να την αντιπαλεύει και να την καθαρίζει. Δεν θα ησυχάσουμε αν ο νέος ρόλος του πολίτη, δεν θα αναζητείται στα όνειρα αλλά θα ναι καθημερινή πρακτική στη δουλειά, στον τόπο κατοικίας, στην μόρφωση. Η έκφραση «ζητώ τον λόγο» είναι η βάση της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία είναι αποτελεσματική και κοινωνικά και οικονομικά

Σημείο 4ο
Προσβλέπουμε σε μια Ευρώπη της σύγκλισης, της αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας, της ειρήνης. Εργαζόμαστε γι’ αυτό. Αντιπαρατάσσουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών και δεν αποφεύγουμε, ούτε φεύγουμε από το πεδίο όπου αντιπαρατίθενται ιδέες, αξίες και πολιτικές. Σεβόμαστε τους κανόνες του πλαισίου που επιχειρούμε να αλλάξουμε.
Θα ήταν όμως μέγα σφάλμα να θεωρηθεί πως αυτός ο σεβασμός είναι αδυναμία.
Για μας οι λέξεις κλειδιά είναι λαϊκή εντολή, αποφασιστικότητα, νέα συμφωνία, δικαιοσύνη και περηφάνεια.
Στο δικό μας λεξιλόγιο δεν υπάρχει η λέξη υποταγή αλλά ούτε η λέξη μπλόφα.
Και έχουμε συμμάχους ισχυρούς. Την κοινωνική ανάγκη και τη νέα πραγματικότητα, τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που όλο και περισσότερο βλέπουν το αδιέξοδο και ορθώνουν κραυγή ενάντια στην λιτότητα. Αυτή η κραυγή θ’ ακουστεί και την Τετάρτη από ένα ενωμένο λαό αλλά και απ’ όλους και όλες που η καρδιά τους πάλλει στο ρυθμό της αλλαγής. Σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο. Και αυτή η κραυγή, αυτή η πολιτική θα σταθεί φραγμός σε σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή, που υποθάλπουν ακροδεξιές λογικές και πρακτικές και το φασιστικό τέρας.

Σημείο 5ο
Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήλθε για να δώσει απλά μια μάχη. Ήλθε για να μείνει. Για να μείνει η αξιοπρέπεια, για να μείνει η Δημοκρατία, για να μείνει η ανάπτυξη στη βάση των κοινωνικών αναγκών, για να μείνει η κοινωνική συνοχή και ενότητα. Η ελπίδα είναι εδώ και το μέλλον δηλώνει την παρουσία του υπερψηφίζοντας τις προγραμματικές δεσμεύσεις και την κυβέρνηση του.