Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Εργασίας για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας


Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες γιατί διά νόμου έχει μετατρέψει την ΕΓΣΣΕ σε «άδειο πουκάμισο». Συγκεκριμένα, έχει απαγορεύσει να αποτελεί αντικείμενό της ο καθορισμός του κατώτατου μισθού, τον οποίο η προηγούμενη μνημονιακή κυβέρνηση Παπαδήμου-Σαμαρά-Βενιζέλου είχε κατεδαφίσει μειώνοντάς τον με απόφασή της κατά 22%, και ειδικά στους νέους κατά 32%. Επιπλέον, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διά νόμου έχει δώσει την αρμοδιότητα στον εκάστοτε Υπουργό Εργασίας αυτός ο ίδιος να αποφασίζει τον κατώτερο μισθό από 1-1-2017, ώστε να τον φτάσει σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προγραμματικά, και έχει ήδη καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή, για επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ το μήνα και για αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και του εργατικού δικαίου, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις το μετέτρεψαν σε εργοδοτικό δίκαιο. Ο λαός και η νεολαία με τους αγώνες και την ψήφο τους μπορούν να ανατρέψουν τη μνημονιακή κυβέρνηση πριν προλάβει να εξαερώσει πλήρως τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κοινωνικές πολιτικές.


Αθήνα, 26/3/2014
Το Γραφείο Τύπου