Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο * Πρωτογενές πλεόνασμα 13,5 δισ. έναντι στόχου για 12,9 δισ. ευρώ * Δ. Κουτσούμπας: Αγώνας για να ξεριζωθεί το αγκάθι της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας και καταπίεσης *Κυρ. Μητσοτάκης: Προωθούμε ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το κράτος, αλλά και ένα σχέδιο φροντίδας για τον πολίτη * Μ. Χρυσοχοΐδης: Μέσα σε 10 μήνες συνελήφθησαν 11.300 άτομα για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας * Κ. Τσουκαλάς: «Η ΝΔ είναι σε πανικό γιατί έχει αξιόπιστη αντιπολίτευση που βάζει μετρήσιμους στόχους - Αυτό το τρέμει γιατί δεν το είχε συνηθίσει» * Σ. Φάμελλος: «Η σύνθεση και η ενότητα θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχουμε και σε επίπεδο προγραμμάτων και δράσης» * Πρωτογενές πλεόνασμα 13,5 δισ. έναντι στόχου για 12,9 δισ. ευρώ * Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 29/11

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ




ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Β. Λυριτζής – Δημ. Οικονόμου)


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ


-       Μια αποτίμηση της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή…

Πρώτα απ΄ όλα το θέμα των υποβρυχίων δεν έληξε. Δεν έληξε διότι δεν υπήρξαν απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα, τα κρίσιμα ερωτήματα. Γιατί ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο με τα δισεκατομμύρια, γιατί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει πάθει αυτή τη ζημιά που έχει πάθει, γιατί ένας βασικός κλάδος της ελληνικής παραγωγικής βάσης μαραζώνει, γιατί υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι. Ποιος είναι τελικά ο πραγματικός ιδιοκτήτης; Απέναντι σ΄ αυτά ο κ. Βενιζέλος που είπε πολλά, 82 λεπτά, δεν έδωσε απαντήσεις. Αντίθετα ξέρετε τι υπήρξε; Υπήρξε ένα πραγματικό πολιτικό ναυάγιο και του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου στο πέλαγος πια της συγκάλυψης ενός διαχρονικού πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου, στο πέλαγος της διαφθοράς, της ανομίας που υπήρξαν ως βασικά χαρακτηριστικά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού. Μας ήρθε στο νου η αλληλέγγυα στάση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, στην υπόθεση Siemens, στη στάση που κράτησαν όταν υπήρξε η πρόταση για εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, για το PSI και τη ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία και είδαμε με πόση απογοήτευση είδε η ελληνική κοινωνία πριν από δυο μέρες να αθωώνονται και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Χρηματιστηρίου. Αυτοί υπήρξαν οι πρωταγωνιστές του φαύλου δικομματικού συστήματος, τους ενώνει όχι μόνο το μνημόνιο, τους ενώνει η συγκολλητική πια αυτή ύλη της διαφθοράς και της ανομίας την οποία υπηρέτησαν επί δεκαετίες.  Δεν έχει κλείσει λοιπόν…

-       Όταν λέτε δεν έχει κλείσει, θεσμικά πώς δεν έχει κλείσει; Τι θα κάνετε άλλο;…

Δεν υπάρχει μόνο αυτή η διαδικασία. Υπάρχει και η δικαιοσύνη αυτή καθαυτή. Υπάρχει και η Εισαγγελία που ασχολείται με τα ζητήματα της οικονομικής διαφθοράς…

-       Κινείται η διαδικασία αυτή…

Εκεί λοιπόν υπάρχουν πολλά ακόμα να ειπωθούν. Είναι προκλητικό σε έναν λαό ο οποίος στενάζει, ο οποίος ματώνει καθημερινά να βγαίνουν με τόσο στομφώδες ύφος και να επιβεβαιώνουν τελικά ότι μαζί τα φάγανε, μαζί του τα παίρνουν τελικά από την τσέπη τώρα και  του γυρίζουν την πλάτη. Αυτό δεν θα έχει καλό τέλος..

-       Δεν έχει τελειώσει το θέμα λέτε…

Δεν έχει τελειώσει.


ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ

-       Για να δούμε τώρα σε ένα συνδυασμό δυο μεγάλων θεμάτων τα οποία πρόκειται να κλείσουν σε μια μέρα,  το θέμα των πλειστηριασμών και του φόρου των ακινήτων, αλλά ειδικότερα το θέμα των πλειστηριασμών, οι ανακοινώσεις χθες του κ. Χατζηδάκη έχουν βάλει ένα όριο… Λέει αυτή η πλευρά έχουμε βάλει ένα όριο 200 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία, 270 για το σύνολο της περιουσίας, 35 χιλιάδες καθαρά οικογενειακό εισόδημα.. Προστατεύεται έτσι, λέει, το 90%. Η εκτίμηση που κάνει η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι ότι προστατεύεται το 90% των κόκκινων δανείων.

Νομίζω ότι αυτή η περήφανη και ανυποχώρητη στάση της κυβέρνησης, η οποία κατέληξε σ΄ αυτή την «μονομερή από μεριάς της νομοθετική πρωτοβουλία», μονομερή σε σχέση με την τρόικα, ουσιαστικά ισοδυναμεί με άτακτη υποχώρηση απέναντι στις απαιτήσεις των δανειστών. Πρόκειται ουσιαστικά για το άνοιγμα της πόρτας για μαζικούς πλειστηριασμούς. Περί αυτού πρόκειται. Αυτό το θέμα δεν έπρεπε να είχε μπει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και το λιγότερο που έπρεπε να κάνουν όλα τα πολιτικά κόμματα ήταν να παρατείνουν το προηγούμενο καθεστώς για ένα χρόνο και μέσα σ΄ αυτό το χρόνο να επεξεργαστούν μια πρόταση ριζικής λύσης. Δυστυχώς και σε αυτό φάνηκαν, όχι μόνο κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά ότι ουσιαστικά δεν μπορούν να φύγουν ούτε γραμμή έξω από τα όρια που τους έχουν βάλει οι δανειστές.

-       Έχετε ανεβάσει τους τόνους.. Ενώ είχαν κατέβει για ένα διάστημα, τώρα τους ξανανεβάσατε στα ύψη…

Δεν είναι θέμα τόνων. Είναι θέμα πραγματικών προβλημάτων.

-       Ναι αλλά βλέπω η ρύθμιση αυτή που έφερε η κυβέρνηση σήμερα γίνεται θετικά δεκτή…

Από ποιους;…

-       Από το σύνολο σχεδόν του Τύπου…

Αφήστε με να γελάσω. Από το σύνολο του Τύπου;… Από μέρους του Τύπου εκείνου που υπηρετεί αυτή τη στιγμή ένα σχέδιο.

-       Να ρωτήσω κάτι που είναι ανεξάρτητο από την ιστορία των δανείων και  της σχέσης με το σπίτι. Γιατί θα μπορούσε να πει κανείς… πρέπει να δείτε και άλλου τύπου ρυθμίσεις. Και το λέω με την ευκαιρία.. Αν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έτσι καλύπτεται ο δανειολήπτης ο κόκκινος, το σπίτι παραμένει εκτεθειμένο στην εφορία και το κάθε σπίτι…

Ούτως ή άλλως…

-       . Όπως επίσης ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα που τίθενται και έχουν να κάνουν με την κατοικία και άλλου τύπου χρωστούμενα, όχι στεγαστικό δάνειο, δηλαδή τι γίνεται αν είναι επαγγελματικό ή από κάρτες ή τι γίνεται για κείνους που δεν έχουν σπίτι, κύρια κατοικία, αλλά μοναδική κατοικία.. Ας πούμε έχει ένα σπίτι στο χωριό, ο άνθρωπος μένει εδώ στο νοίκι κι έχει ένα σπίτι στο χωριό. Θέλω να πω ότι είναι ευρύτερο ζήτημα που αφορά ένα σωρό ρυθμίσεις που άπτονται και της εφορίας, του ελληνικού δημοσίου και των τραπεζών και μένουν πάρα πολλά κενά. Λέει όμως η άλλη επιχειρηματολογία ότι ναι, εντάξει, προφανώς και πρέπει να προστατευθούν, πρέπει όμως και από την άλλη πλευρά κάτι να αρχίσει να κινείται λίγο-λίγο με τις τράπεζες και υπάρχει και το επιχείρημα ότι όπου και νάναι δεν θα έδινε ένα νοίκι;.. θα το έδινε το νοίκι.

Γι αυτό ακριβώς πριν από λίγο σας μίλησα και σας είπα ότι αυτό που υπάρχει ως ανάγκη είναι να υπάρξει μια συνολική λύση γύρω από το θέμα. Και σας θυμίζω ότι εμείς τον Μάρτιο του 2013 είχαμε καταθέσει μια πρόταση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά πάρα πολύ καλά επεξεργασμένη και πάρα πολύ αναλυτική.
Απέναντι σ΄ αυτή την πραγματικότητα, αυτό που επιλέγεται αυτή τη στιγμή είναι να ανοίξει ο δρόμος για γενική απελευθέρωση πλειστηριασμών. Τώρα είναι αυτό, μεθαύριο θάναι κάτι άλλο…

-       Σε ένα χρόνο θα γίνει αυτό λέτε έτσι κι αλλιώς…

Ο μόνος τρόπος για να μη γίνει –και νομίζω ότι εκεί τελικά θα οδηγηθούν τα πράγματα- είναι να μην βρίσκεται αυτή η κυβέρνηση στα πράγματα…

-       Μέσα στο 2014;…

Μέσα στο 2014.

-       Για να δούμε το άλλο θέμα της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, όπου είχαμε κάποιες ηχηρές διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη βάζω του κ. Γλέζου φυσικά, αλλά δεν θεωρώ και καθόλου ασήμαντες της κας Κωνσταντοπούλου, του κ. Μητρόπουλου, της κας Σακοράφα.. Υπάρχει θέμα σ΄ αυτό;…

Φαντάζομαι ότι κανείς δεν μπορεί να παρεξηγήσει τον Μ. Γλέζο.

-       Δεν μιλάμε γι αυτό.. Είναι μια άλλη αντίληψη…

Είναι μια άλλη αντίληψη για την αντιμετώπιση του νεοφασιστικού και ναζιστικού φαινομένου. Απόλυτα σεβαστή κι όταν μάλιστα διατυπώνεται και από τον Μ. Γλέζο, νομίζω ότι δεν αφήνει και περιθώρια άλλου είδους ερμηνειών.

-       Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους συναδέλφους σας;…

Απ΄ όσο ξέρω, από όσα μάλλον δεν ξέρω, προσπαθώντας να ερμηνεύσω, νομίζω ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να μην είναι παρούσα, φαντάζομαι όχι για προσωπικούς της λόγους - φαντάζομαι, δεν έχω μιλήσει μαζί της- ακριβώς δίνοντας μια συνέχεια στις ενστάσεις που είχε διατυπώσει όταν συζητιόταν η πρώτη…

-       Ανεξάρτητα απ΄ αυτό όμως –και θέλω την άποψή σας γι αυτό- δεν είναι λογικό.. Προφανώς όλοι λέμε ότι η αντιμετώπιση του νεοναζιστικού, νεοφασιστικού φαινομένου είναι μια πολιτική διαδικασία. Και στην άποψη αυτή στηρίζεται κυρίως ο Μ. Γλέζος. Όμως από την άλλη μεριά δεν είναι λογικό, όταν η δικαιοσύνη χαρακτηρίζει μια οργάνωση εγκληματική, η πολιτεία να μην χρηματοδοτεί αυτή την οργάνωση;..

Εγώ το βρίσκω λογικό και ο ΣΥΡΙΖΑ το βρίσκει λογικό. Γι αυτό και είχε τη συγκεκριμένη στάση. Από κει και πέρα οι διαφοροποιήσεις που λέτε είναι διαφοροποιήσεις από την ίδια οπτική. Κατά συνέπεια δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

-       Δεν σας δημιουργούν θέμα, δηλαδή λέτε, ούτε σκέφτεστε θέμα μέτρων… Δεν υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοια πράγματα…

Όχι.. όχι.. Όχι άλλα μέτρα, φτάνει.

-       Όχι, αλλά δίνεται την εικόνα ότι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι έτσι. Εγώ δεν είμαι υπέρ των διαγραφών, δεν λέω κάτι τέτοιο…

Δεν είναι έτσι και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.


19/12/2013
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ