Μ. Χαρακόπουλος από Πράγα: Έμπρακτη αλληλεγγύη με επιμερισμό μεταναστών στην Ευρώπη
«Η Ελλάδα σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος που δεν της αναλογεί, καθώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτοί που ρισκάρουν τη ζωή τους στο Αιγαίο δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στις χώρες της βόρειας Ευρώπης» τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, Μάξιμος Χαρακόπουλος στις συναντήσεις που είχε την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε πως εύλογα η κοινή γνώμη δυσανασχετεί με τη στάση των χωρών της ΕΕ και την απροθυμία τους να επιμεριστεί το πρόβλημα και να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη.
Ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, που παρέθεσε δείπνο εργασίας στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Ales Chmelar, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάργησης της συμφωνίας του «Δουβλίνου 2» που εγκλωβίζει τους μετανάστες και πρόσφυγες στις χώρες πρώτης υποδοχής, γίνεται γνωστό από την ίδια ανακοίνωση. Όπως είπε, «επιβάλλεται η επίσπευση του κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού απονομής ασύλου, όπως επίσης και ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών με ένα σύστημα επιβράβευσης αλλά και ποινών στις χώρες προέλευσης ανάλογα με τη διάθεση συνεργασίας τους».
Επίσης, υποστήριξε ότι «η Τουρκία χρησιμοποιεί ως εργαλείο πίεσης τους μετανάστες», ενώ καυτηρίασε τη συμπεριφορά της «με τις κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειές της στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, μετά και τη σύναψη ψευδομνημονίου οριοθέτησης ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Τρίπολης και την απειλή αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τάχθηκε υπέρ της ενταξιακής πορείας των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Σερβίας και του Μαυροβούνιου, αλλά και της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, για τις οποίες ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις στο ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ιδιαίτερα για την Αλβανία, πέραν των ζητημάτων καταπολέμησης της διαφθοράς, σημείωσε ότι «για την Ελλάδα προέχει η προάσπιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Όπως εξήγησε, «υφίσταται καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας -περιουσιακών, εκπαιδευτικών- όπως και στέρηση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού έκτων των μειονοτικών ζωνών, που αυθαιρέτως στερούν ολόκληρες περιοχές, όπως η Χειμάρρα, όπου ζουν επί χιλιετίες συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί». Για δε τη Βόρεια Μακεδονία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «το ελάχιστο είναι η τήρηση μέχρι κεραίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία άλλωστε η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης θεωρεί ετεροβαρή εις βάρος της πατρίδας μας».
Ο κ. Χαρακόπουλος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης στα έως σήμερα επίπεδα των κονδυλίων για την ΚΑΠ και τα διαρθρωτικά ταμεία στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο κατά την προγραμματική περίοδο 2020-27. Όπως είπε, «η Ελλάδα στη δεκαετία της κρίσης απώλεσε το 25% του ΑΕΠ και εύλογα προσβλέπει στην πολιτική συνοχής και στη διατήρηση των κονδυλίων για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και στην επόμενη περίοδο».
Εκτός του Τσέχου υφυπουργού, στον οποίο επέδωσε ως αναμνηστικό δώρο γκραβούρες της ελληνικής βουλής, όπως γίνεται γνωστό στην ίδια ανακοίνωσή, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μαζί με τον γραμματέα της Επιτροπής, βουλευτή Κοζάνης της ΝΔ, Στάθη Κωνσταντινίδη ενημέρωσαν για τις ελληνικές θέσεις και αντάλλαξαν απόψεις στο τσέχικο κοινοβούλιο με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης & Περιφερειακής Ανάπτυξης της Βουλής Ivan Bartos και τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Jiri Dolejs και Adam Kalous, ενώ παρακάθισαν σε γεύμα εργασίας που παρέθεσε o πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γερουσίας Vaclav Hampl με συμμετοχή των αντιπροέδρων της Επιτροπής Petr Orel και Mikulas Bek, καθώς και των μελών της επιτροπής Jaroslav Doubrava και Miloslav Nenutil.