ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΙΝΟ ΑΝΤ-1»
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι καλεσμένοι μας σήμερα ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο κ. Δημήτρης Καρύδης, Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πήρε τη θέση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο Τέρενς Κουίκ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο κ. Παντελής, ο φοροτεχνικός μας
(…)
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Η ελληνική κοινωνία θέλει, σε κάθε περίπτωση, να μην κυριαρχεί η λογική του «άσπρου-μαύρου» και να υπάρχει συναίνεση και συμπόρευση σε βασικά θέματα.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αρκεί όμως να υπάρχει και λύση των προβλημάτων της. Τι να την κάνει τη συμπόρευση όταν τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και διογκώνονται.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Οι λύσεις θα έρθουν πιο γρήγορα αν περισσότεροι πολιτικοί παράγοντες συζητήσουν μαζί τα προβλήματα κ. Παπαδάκη.
(…)
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κύριε Καρύδη, θα είναι λιγότερο το τιμολόγιο της ΔΕΗ που θα πληρώνω εγώ; Ένα το κρατούμενο. Θα κάνει κακό στην τοπική κοινωνία όπως λένε κάποιοι, και δικοί σας; Τρίτον: Θ’ αφήσει πολύ κόσμο χωρίς δουλειά; Τέταρτο: Θα πουληθεί σε τέτοια τιμή που όντως συμφέρει το ελληνικό κράτος;
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι καίρια τα ερωτήματα τα οποία θέτετε. Αυτός είναι και ο προβληματισμός, των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και των εργαζομένων …
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Εγώ δεν το προσεγγίζω συνδικαλιστικά όπως έχετε αντιληφθεί.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Συμφωνώ απολύτως.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ούτε κομματικά, αυτό είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι θέμα των ΑΝΕΛ..
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπάρχει η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όπως έγινε πριν χρόνια, η απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών. Μιλάμε για μια κοινοτική υποχρέωση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Η οποία αποβλέπει πού;
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αποβλέπει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού..
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Φθηνότερο τιμολόγιο.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Και αποβλέπει στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και φυσικά στην προστασία των καταναλωτών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Διασφαλίζεται με την πώληση αυτό;
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ειδικά με τη συζήτηση που έγινε χθες, πιστεύουμε ότι διευκρινίστηκαν πολλά θέματα και η κατάληξη είναι μια συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν μελέτες κ. Καρύδη;
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Υπάρχουν.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι στοιχίζει τόσο η κιλοβατώρα…
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Το σημαντικότερο είναι ότι διασφαλίζονται οι θέσεις των εργαζομένων. Αυτό που αποφασίστηκε χθες και θα μπει και στον νόμο είναι ότι για τους εργαζόμενους που θα πάνε στη μικρή ΔΕΗ, θα ισχύουν οι συλλογικές συμβάσεις και όλα τ’ ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Διασφαλίζεται επίσης το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών, των αγροτών για παράδειγμα να μπορούν να χρησιμοποιούν την άρδευση, τους υδάτινους πόρους από τις υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ χωρίς να μπορεί κανείς ιδιώτης να πει όχι.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι τώρα το 30% ας πούμε ότι μας στοίχιζε 10 ευρώ. Εγώ κάνω μια μελέτη και λέω, να δω με συμφέρει. Εάν το πουλήσω εγώ θα βγάλω 1.00 ευρώ άρα…
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Εξυπηρετείται λοιπόν ο αγροτικός κόσμος της χώρας που είχε μια εύλογη ανησυχία και του είχαν δημιουργήσει ένα ανύπαρκτο φόβο. Θα διασφαλίζεται απολύτως το δικαίωμα του αγροτικού κόσμου γιατί αυτά τα θέματα τα λύνει η ΡΑΕ, τα λύνει η Γενική Γραμματεία Υδάτων και τέλος, τα λύνει η κάθε Περιφέρεια.
Όσον αφορά την τιμή που λέτε. Είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα το τιμολόγιο, γιατί μας αφορά όλους, αφορά κάθε καταναλωτή. Αλλά όπως έχουμε δει στις τηλεπικοινωνίες όταν υπάρχει ανταγωνισμός ρυθμίζονται και οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είναι και θέμα υποδομών όμως …
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Είναι και θέμα υποδομών, διασφαλίζονται καλύτερες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στην αγορά. Πρέπει να πάμε σε μια τέτοια κατεύθυνση γιατί αυτό μπορεί και να βοηθήσει επενδυτικά. Τα χρήματα - γιατί τέθηκε και αυτό το θέμα - τα οποία θα αντληθούν από τον επενδυτή θα πάνε πίσω στη μεγάλη ΔΕΗ για να υπάρξουν εκεί νέες επενδύσεις και να μπορεί να ισχυροποιηθεί και να εκσυγχρονιστεί συνολικά η επιχείρηση. Και αυτά τα χρήματα κ. Παπαδάκη τα βάζαμε εμείς, επειδή αναφέρεστε στους Έλληνες πολίτες.
Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και θα τα βάζουμε.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Το θέμα είναι να βάζουμε λιγότερα και να πιάνουν τόπο.
(…)
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ας βοηθήσουμε όλοι και ας συνεννοηθούμε όλοι, η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της και να πάμε σε μια καλύτερη κατάσταση, πιο αισιόδοξη, πιο ελπιδοφόρα. Αυτό το χρωστάμε τουλάχιστον στους νέους, στην επόμενη γενιά.